Serie vrouwelijk leiderschap in de schoonmaakbranche krijgt vervolg
Wat betekent vrouwelijk leiderschap écht? In de afgelopen jaren spraken we met verschillende inspirerende vrouwen in de schoonmaakbranche. Deze vrouwen geven niet alleen vorm aan leiderschap, maar durven ook te benoemen wat hen onderscheidt. Van directeuren tot rayonleiders: verschillende vrouwen delen hun visie op wat vrouwelijk leiderschap inhoudt en hoe zij dit dagelijks in praktijk brengen. We blikken terug met Chahira de Keijzer, Wendy Baams, Belinda Dekkers-Schwartz, Tamara van Ark en Claudia Cornelissen. En vervolgen de serie met het eerste interview in 2025 met Simone van Heck.
Deze vrouwen zien leiderschap niet alleen als krachtig sturen, maar vooral als verbinden, inspireren en ruimte geven aan groei. Ze spreken openhartig over de kansen en uitdagingen binnen de branche, die volgens hen steeds toegankelijker en innovatiever wordt – maar waar nog altijd ruimte is voor verbetering als het gaat om diversiteit en erkenning.
Hoe kijken zij naar hun rol binnen de schoonmaak? Wat kunnen we leren van hun sprekende voorbeelden en uitgesproken standpunten? Hun verhalen laten zien hoe vrouwelijk leiderschap de branche vooruithelpt.
Interviews smaken naar meer
Ook in 2025 gaan we verder met de interviews over vrouwelijk leiderschap. Als aftrap naar blikken we we terug op enkele van deze gesprekken en de inzichten die inspireren, motiveren en prikkelen. Chahira de Keijzer (district manager van CSU) verwoordt dit in haar interview treffend: “In de afgelopen jaren zijn er steeds meer vrouwen in de branche die een hoge functie vervullen. Dat vrouwen eerlijke kansen krijgen doet me goed; om dat te ervaren en om te zien. Als je kijkt naar het soort leiderschap dan zie je dat vrouwen vaak een andere aanpak hebben. Vrouwen sturen meer vanuit intuïtie en werken meer met empathie. En dat heeft zijn charme en toegevoegde waarde. We werken tenslotte met mensen.”
Kansen voor de toekomst
Hoewel er steeds meer vrouwen doorstromen naar hoge posities, is er nog ruimte voor verbetering in diversiteit en inclusie. Zoals Wendy Baams (Vebego Cleaning Services) aangeeft: “Verandering draait om kleine stapjes. Het creëren van betekenisvol werk en trots op de werkvloer begint bij het vertrouwen en de ontwikkeling van mensen.” De focus op inclusiviteit en het bieden van eerlijke kansen blijft een belangrijke missie voor de toekomst.
Belinda Dekkers-Schwartz (UL-Team) vult dit aan met een kritische noot: “Er mogen wat mij betreft zeker meer vrouwen in leidinggevende functies komen. We moeten af van het idee dat goed leiderschap alleen op fulltime basis mogelijk is.” Haar oproep om flexibiliteit te omarmen, maakt duidelijk dat de branche zich verder moet ontwikkelen om meer vrouwelijke leiders aan te trekken.
Authenticiteit & in je eigen kracht staan
Ook buiten de sector wordt er naar de schoonmaaksector gekeken als inspiratiebron van vrouwelijk leiderschap. Tamara van Ark (politica en voorzitter Schoonmakend Nederland) vertelt in haar interview over het belang van authentiek leiderschap: “Een goede leider moet goed kunnen verbinden en hiervoor is het belangrijk dat je goed kunt luisteren. We leven helaas in een tijd dat mensen hun mening, kijk naar sociale mediaplatforms, graag snel en meedogenloos ventileren. Mijn advies is om eerst te luisteren voordat je met een oordeel komt. Wees daarnaast mild voor elkaar en verlies je eigen authenticiteit niet uit het oog.”
Mensenwerk en werken met mensen
Wat de visies van deze vrouwen allemaal verbindt, is het persoonlijke aspect. Claudia Cornelissen-Lübke (CC Facilities en PerfectPlan) benoemt dit ook als een van de belangrijkste benadering in haar werk: “We leven in een snelle, digitale wereld en hoewel wij bijna alles via de mail of app vastleggen, blijf ik daarnaast bellen. Even het persoonlijke contact, even horen hoe de vlag erbij hangt. […] Die aandacht is voor mij belangrijk en ik word er gewoon happy van.”
Meer teruglezen over vrouwelijk leiderschap? Klik hier
En lees hier het eerste interview in 2025 met Simone van Heck van Zuiver Opleidingen.