Blog: Gratis geld

Begin 2019 schreef ik een blog Basisinkomen, positief of negatief? In deze blog keek ik onder meer welk effect een basisinkomen – ook wel gratis geld genoemd – zou hebben op de schoonmaakbranche. Ik heb daar positieve en negatieve reacties op gekregen. Vooral de negatieve reacties waren in de trant van: “dan gaan de luie mensen al helemaal niet meer werken”, of : “niet werken, geen geld!!!”. Toch wil ik nogmaals een lans breken voor de mogelijkheid van een basisinkomen voor alle Nederlandse staatsburgers.

In maart 2020 werd Nederland getroffen door het coronavirus met als gevolg een intelligente lockdown en social distance. Als Nederlanders doen we dat best goed, dat mag gezegd worden en dat zei premier Rutte gisteravond nog. De regering van Rutte 3 heeft verschillende maartregelen genomen om te zorgen, dat bedrijven in hun lasten worden verlicht, dat medewerkers hun salaris doorbetaald krijgen, dat zzp’ers een tijdelijk uitkering kunnen aanvragen (krijgen), dat bedrijven die noodgedwongen hun deuren moeten sluiten een tegemoetkoming krijgen van € 4.000,00. Mooi al deze verschillende maatregelen om Nederland op de been te houden, de verschillende sectoren te ondersteunen, Nederland kan een stootje hebben.

Als je nu ondernemer ben en je past niet in een van de hokjes of je ben een medewerker die bij een net gestarte onderneming in dienst ben? Kun je dan ook aankloppen? Val je binnen of buiten al deze regelingen. Regelingen die in de haast zijn opgezet voor een brede groep bedrijven en werknemers. Het is geen maatwerk. Dan hoor ik minister Koolmees op radio 1 – “We kunnen niet voorkomen dat sommige bedrijven, ondernemers, werknemers buiten de maatregelen vallen.”

Prima en duidelijk, voor nu. Laten we vooruitkijken naar een toekomst waarin we geen noodmaatregelen nodig hebben, omdat we alles goed geregeld hebben voor alle Nederlandse staatsburgers. Hoe kunnen we zorgdragen dat geen enkele Nederlandse staatsburger buiten de boot valt. Dan kom ik toch op het principe van het basisinkomen. De overheid hoeft dan niet bij een crisis als deze in allerijl lapwerk te verrichten om te zorgen, dat iedereen een inkomen heeft om zijn of haar rekeningen te kunnen doorbetalen en boodschappen te kunnen doen. In de huidige situatie, door alle maatregelen die het kabinet heeft ingezet, kunnen we toch bijna spreken van een soort basisinkomen aan alle Nederlandse staatsburgers. Zijn nu alle Nederlandse staatsburgers lui nu ze het geld krijgen of worden ze juist creatiever. Volgens mij wordt men creatiever en niet lui. Duidelijk is dat wij sociale dieren zijn en we graag mensen om ons heen willen hebben. Dat we een bijdrage aan de maatschappij leveren. Dat we ertoe doen. Dat we erkend worden. Vooral het erkend worden, is belangrijk want hoe trots zijn wij nu dat de schoonmakers in deze tijd als een essentieel beroep genoemd wordt. De schoonmaak een bijdrage levert aan de bestrijding van de virus in deze crisis. De inzet van de mens zal echt niet minder worden met een basisinkomen maar juist verhogen. Bovendien gaat hun gezondheid erop vooruit en verbeteren schoolpresentaties. Dit blijkt uit verschillende studies en onderzoeken, in binnen- en buitenland.

Onze premier heeft het over het #nieuwenormaal en over de 1,5-metereconomie. Ik denk dat de basisinkomen mede het nieuwe normaal wordt. Enkele politieke partijen onderzoeken of de basisinkomen haalbaar is. Volgens mij is onderzoek niet nodig de crisis heeft het antwoord al gegeven. Wij hebben meer rust en zekerheid als er een gegarandeerd inkomen is. Als wij rust hebben, kunnen we meer tijd besteden aan betrokkenheid en creativiteit. Door rust zal het ziekteverzuim, gerelateerd aan onzekerheid, dalen. Een medewerker die geen last heeft van geldstress, omdat er geen gegarandeerd inkomen is, is een betrouwbare medewerker. Dat is mijn stelling.

Edgar van Engelen
directeur Clear4Clean

Leestip:

Blog: Schoonmaken met bacteriën?!

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...