Blog: Basisinkomen positief of negatief?

Laatst had ik met vrienden en familieleden een discussie over een basisinkomen voor alle Nederlanders. Wat is een basisinkomen? Welk effect zou het hebben op de economie? Wat doet een basisinkomen met de ontwikkeling van het individu? Het leverde een mooie discussie op!

Een vast basisinkomen voor alle Nederlanders zou dat een positief effect of negatief effect hebben op de schoonmaakbranche? Voordat ik daar op in ga, eerst een uitleg wat een basisinkomen is:

Een basisinkomen is een gegarandeerd inkomen dat elke burger/inwoner krijgt van de overheid. Met basisinkomen wordt over het algemeen een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) bedoeld, waarbij iedere burger hetzelfde krijgt ongeacht over welke overige inkomsten of over welk vermogen hij of zij beschikt.
(Bron:Wikipedia)

Verloop schoonmaakmedewerkers?
Is een basisinkomen een bedreiging voor schoonmaakbedrijven voor het behouden van medewerkers? Medewerkers in de schoonmaak kun je grofweg in twee groepen delen: groep 1 zijn medewerkers die werken, omdat ze willen werken en daar zelf voldoening uithalen’; en groep 2 zijn medewerkers die moeten werken, omdat ze inkomen nodig hebben maar geen of onvoldoende voldoening uit de schoonmaak halen.

Bij een basisinkomen zullen medewerkers die werken om daar zelf voldoening uit te halen zeker blijven. Medewerkers die werken omdat ze geld moeten verdienen om hun vaste lasten te kunnen betalen zullen sneller hun baan op zeggen. Immers, ze krijgen geld. Een groot voordeel is dat deze medewerkers zich geen zorgen hoeven te maken over het betalen van hun vaste lasten. Dan is het salaris wat ze verdienen met schoonmaakwerk extra; ze kunnen ervan sparen of leuke dingen van doen.

Betekent dit een grote leegloop van medewerkers? Ik denk zelf van niet, omdat de mens van nature sociaal is en graag andere mensen om zich heen heeft en voldoening uit hun werk haalt. Als je naar de piramide van Maslow kijkt, wordt met de basisinkomen voldaan aan de tweede behoefte, namelijk veiligheid en zekerheid. De derde behoefte is sociaal contact dat bereikt kan worden in een werkomgeving. Daarnaast zullen medewerkers veel meer ontspannen zijn als ze komen werken, omdat geldzorgen, in de basis, er niet meer zijn. Ziekteverzuim, die gerelateerd is aan geldzorgen en stress, zal ook lager zijn.

Voordelen voor schoonmaakwerkgevers?
Door de basisinkomen zal de structuur van de relatie tussen werkgever en werknemer veranderen. De Cao voor de schoonmaak zal anders worden; deze zal meer een sociale cao worden. Gericht op de behoefte van een sociale werkomgeving, waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, interactie met collega’s en klanten hebben, maar ook de wijze van het aannemen en ontslaan (ontslag nemen) van medewerkers zal veranderen. Doordat de medewerkers, in dienst, van de schoonmaakbedrijven, gemotiveerder zijn om zich te ontwikkelen.

Heeft een basisinkomen nadelen voor de schoonmaakbranche?
Het kan zijn dat er minder aanbod van medewerkers is. Maar de medewerkers die wel in de schoonmaakbranche willen werken, zullen zich meer inzetten. Dus volgens mij is het win-winsituatie.

Om een basisinkomen in te voeren, komt veel bij kijken. Voordat de basisinkomen geaccepteerd wordt in Nederland dan wel ingevoerd wordt, daar gaat veel tijd overheen. De maatschappij moet er klaar voor zijn én het bedrijfsleven. Ik denk dat we moeten kijken naar en leren van landen waar het basisinkomen is ingevoerd. En hoe dat gaat, zoals Alaska.

Ik zie voordelen in een basisinkomen. Zeker als ik deze afzet tegen de piramide van Maslow: veiligheid, zekerheid en sociaal contact. Onze branche wordt nóg mooier met nog meer enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. En gemotiveerde medewerkers zijn goede medewerkers. Zij zijn goud waard!

Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean

Regelmatig blogt Edgar voor Schoonmaakjournaal. Dit is een van zijn blogs uit 2018:

Blog: De schoonmaak heeft het gedaan!

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...