Blog Diane van Dijk: Goud voor schoonmaak!
Glimmend gespierde lichamen. Een geconcentreerde blik op de bal. De voorovergebogen houding die explosief verandert in een uitgestrekte smash. Voor de tv zit ik te genieten van het beachvolley dat onder de Eiffeltoren plaatsvindt. Na een drukke werkdag is het heerlijk ontspannen kijken naar de inspanning van de olympische atleten!
De bal is in het zand gevallen. Snel wordt hij door een vrijwilliger opgepakt. Een andere vrijwilliger reikt de atleet een andere bal aan. Ik zie dat de eerste vrijwilliger druk in de weer is met de zanderige bal… Met een poetsdoek veegt hij het zand eraf. Natuurlijk, geen vieze ballen die zand in de ogen kunnen strooien bij deze topatleten. Ik leun achterover en neem nog een slok van mijn koele drankje, terwijl de wedstrijd verder gaat. Ik mijmer over het leven van die atleten. Hoe is het om een topsporter te zijn? En ineens zie ik overeenkomsten tussen topsport en schoonmaak.
Uitglijders
Net als topsporters moeten schoonmaakmedewerkers snel, precies en efficiënt zijn. Ze moeten een scherp oog voor detail hebben en mogen geen fouten maken. Met microvezeldoeken en schoonmaakmiddelen winnen ze dag na dag de wedstrijd tegen volhardende tegenstanders: vuil en chaos. Zonder gouden plak in het vooruitzicht, zonder publiek dat hen aanmoedigt, zonder roem. Maar hun wedstrijd is onmisbaar voor iedereen. Zonder hen zouden onze scholen, kantoren, ziekenhuizen en sportarena’s heel snel veranderen in onleefbare plekken.
Nu ik erop let, zie ik opeens schoonmaakmedewerkers bij allerlei sporten op het speelveld. Bij het 3×3 basketbal wordt de wedstrijd kort stopgezet, zodat iemand een vochtvlek weg kan poetsen om gevaarlijke uitglijders te voorkomen. Bij gymnastiekwedstrijden zie je mensen matten bijwerken en stof verwijderen van toestellen. Bij de Formule 1 zie ik constant iemand de bolide poetsen. Bij het hockey zie ik medewerkers snel over de baan rennen om zweet op te vegen. En bij curling is het poetsen van de ijsbaan zelfs tot Olympische sport verheven!
Fysiek en mentaal
Atleten gaan fysiek tot het uiterste. Hun spieren aangespannen, hun zweet stroomt. Ze trainen jarenlang, met discipline en toewijding. Om uiteindelijk hun moment van glorie te bereiken op het hoogste podium: de Olympische Spelen. Schoonmaakmedewerkers werken net zo hard, net zo gedisciplineerd en net zo gefocust. Schoonmaken heeft niet alleen de fysieke inspanningen gemeen met topsport. Ook mentaal vraagt het een enorme kracht om elke dag weer dezelfde repeterende taken of training foutloos uit te voeren. Om voortdurend te streven naar perfectie, ook als niemand kijkt. En om trots te blijven op werk dat vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Discipline, consistentie en voorbereiding zijn even belangrijk voor een schoonmaker als voor een Olympische atleet.
Onzichtbare helden
Schoonmaakmedewerkers zijn de grote winnaars in de dagelijkse wedstrijd tegen de chaos. Zij maken ieders leven overzichtelijk, aangenaam en comfortabel. Tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen werden alle 45.000 vrijwilligers uit de vele landen uitvoerig bedankt in een speech. Mooi dat hun bijdrage zo erkend werd. Daar werd ik blij van! Want ondersteuners zoals schoonmakers en vrijwilligers krijgen voor hun werk geen medailles of wereldroem. Maar een dagelijkse portie waardering in de vorm van een bedankje of glimlach is goud waard!
Geschreven door Diane van Dijk, voorzitter VSR
Lees hier meer over sport en schoonmaak:
Blog: Topsport en Schoonmaak: 2 werelden van doorzettingsvermogen én inspiratie
Zomer-sport-serie (1): Tips voor topsporters én schoonmakers
Zomer-sport-serie (2): Enthousiasme en inzet voor (‘eigen’) sportclubs
Zomer-sport-serie (3): Schoonmaak supports sport
Zomer-sport-serie (4): Doorwerken, hard sporten en mooie doelen behalen
Zomer-sport-serie (5): Sportieve bedrijfsfeestjes zijn goed, vitaliteit door het jaar heen nog beter