11 februari 2022

‘Back to the future’: een reis met de (schoonmaak)mens centraal

Met deze drie vragen maken we de reis ‘Back to the future’: (1) Wat deed je toen en wat doe je nu? (2) Wat heeft de branche in deze tien jaar ‘beleefd’? en (3) Wat verwacht je de komende tien jaar qua imago en innovaties in de branche? We maakten het eerste deel van onze reis op 9 februari samen met Rob den Hertog, Karin Scheffer en Dré Broeken. Vandaag voltooien we onze reis met Henk van Harten, Pieter van Leijen en Charles Scholte. Stap jij in op weg van toen via nu naar de toekomst?

Henk van Harten: “De grote innovaties verwacht ik meer op HR-vlak”
1. Wat deed je toen en wat doe je nu?
“Op het moment van het maken van de foto was ik salesmanager bij Burgman Supply (nu Burgman Cleaning &Hygienic Systems) in Almere. Een mooie job waar ik met heel veel plezier samen met Marie-Lène en Ad Burgman de start heb gemaakt om Burgman op alle fronten te professionaliseren. En samen met de opvolger Mathijs Burgman de verdere uitrol gemaakt van het bedrijf, daar waar het nu staat.
Op dit moment ben ik mij aan het oriënteren waarmee ik mijn toekomst in wil vullen. Ik denk aan op projectmatige wijze leuke bedrijven te kunnen ondersteunen en dat als sales-, project- of bedrijfsmanager. Ik kan nu zeggen: “het moet niet meer, het mag, en er zijn al een paar leuke zaken de revue gepasseerd”.

2 .Wat heeft de branche in deze tien jaar ‘beleefd?
“Veel bedrijven zijn gaan begrijpen dat personeel hun groot goed is en dat je daar zuinig mee om moet gaan. Mensen willen zich ontwikkelen en de branche moet dit omarmen. Tevens zie ik dat er steeds meer milieubewuster wordt gewerkt, dat de reinigingsmiddelen steeds meer ‘eco frendly’ worden geproduceerd en meer markt aan het winnen zijn. Ik denk dat dit een zeer goede ontwikkeling is. Het reinigen van vloeren met machines zonder chemie was 20 jaar geleden ondenkbaar, maar nu in zijn geheel niet.”

3. Wat verwacht je de komende tien jaar qua imago en innovaties in de branche?
“Deze vraag is wat lastiger te beantwoorden. Ik verwacht dat er een verschil gaat ontstaan tussen de kwalitatieve ‘goede’ bedrijven en de bedrijven die hun marketing alleen gebruiken om meer marge te maken. Dit is de echte verandering ‘binnen’ niet doen. Dus niet alleen roepen wat er allemaal goed gaat en dat “men zeer eco friendly werkt”, terwijl het parkeerterrein wordt opgesierd met diesels en de magazijnen vol staan met none eco frendly, als voorbeeld. Dit kan je ook zeggen op het vlak van het HR-beleid, niet alleen roepen maar ook zaken die beter of anders kunnen doorvoeren. Er moet dus nog hard gewerkt worden aan het imago van de branche, ondanks dat er best een aantal bedrijven heel goed op weg zijn.

Qua innovaties is gebleken, dat deze in de schoonmaakbranche niet echt te verwachten zijn, los van de robotisering verwacht ik geen spectaculaire zaken, of er moet achter de schermen meer gebeuren dan waar ik weet van heb. Maar ik verwacht dat de grote innovaties meer op het HR-vlak zullen zijn dan in middelen, materialen en machines. Wat heeft de schoonmaakbranche te bieden om mensen langer aan zich te binden? Met eurootje meer per uur ga je de oorlog niet winnen, mensen verlangen meer van een bedrijf. Onlangs had ik een gesprek met een twee directeuren van een groothandel. Zij weten precies wat er nodig is om mensen blij en happy te maken, en om medewerkers met heel veel plezier binnen te halen en houden. Het succes is aantoonbaar beter met hun (nieuwe) benadering. Kortom, er is nog een hoop werk aan de winkel. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen in Nederlandse schoonmaakbranche.”

Op de foto de bouwers en redactionele mindsetters van Schoonmaakjournaal tijdens het lanceringsfeestje op 6 februari 2012, de dag waarop het eerste Nederlandse online (schoonmaak)vakmedium live ging, met een eigen app.

Charles Scholte: “In 10 jaar tijd veel meer medewerkers opgeleid en gediplomeerd”
1. Wat deed je toen en wat doe je nu?
“Al vanaf 2009 vonden er bij SVS grote veranderingen plaats: er kwam een eind aan de periode van ruim 30 jaar dat SVS het enige opleidingsinstituut voor de schoonmaakbranche was. Het RAS Examenbureau werd opgericht, Stichting SVS werd een besloten vennootschap en de opleidingenmarkt werd vrijgegeven. Dat had tot gevolg dat er concurrentie kwam van nieuwe aanbieders en van schoonmaakbedrijven die intern gingen opleiden.

En, zoals altijd, leidde deze ontwikkeling ertoe dat er bij SVS keihard gewerkt is om in concurrentie de hoogste kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs te bieden. Er zijn grote stappen gezet in de ontwikkeling van moderne lesmaterialen die nauw op de opleidingsvragen aansloten. Er kwam een omslag van aanbodgerichte opleider naar vraaggerichte opleider, met dus veel meer ruimte voor maatwerk. En dat niet zonder resultaat, te meten aan het jaarlijks aantal opgeleide medewerkers én het feit dat SVS twee jaar op rij bij de Partner of Choice verkozen is tot de meest favoriete opleider voor de facilitaire markt. Wij zien dat als een erkenning door onze klanten dat onze dienstverlening aansluit op hun wensen.”

2. Wat heeft de branche in deze tien jaar ‘beleefd’?
“Wat betreft het opleiden in onze branche, zijn er de afgelopen 10 jaar enorme aantallen medewerkers opgeleid en gediplomeerd; véél meer dan in de 10 jaar daarvoor. Het was al langer zichtbaar, maar het vanuit de werkvloer doorgroeien naar een leidinggevende positie, maakte plaats voor een nieuwe instroom van hoger opgeleide medewerkers. Dat leidt enerzijds tot een professionaliseringsslag, maar anderzijds constateren wij een forse afname van parate schoonmaakkennis bij leidinggevenden. Door de nadruk op goed leidinggeven, goed communiceren en voorkomen van verzuim blijft de kennis van het schoonmaakvak achter. Dat verdient zeker aandacht. Daarentegen hebben de medewerkers op de werkvloer steeds meer verantwoordelijkheden gekregen en moeten zij steeds zelfstandiger werken. Het is natuurlijk fantastisch dat we in coronatijd ervaren hebben dat het schoonmaakvak tot de essentiële beroepen behoort en ieder zich beseft hoe belangrijk goed schoonmaakonderhoud is. Dat is een goed vertrekpunt om te voorkomen dat de schoonmaak een sluitpost vormt en het draagt er aan bij dat het vak de erkenning krijgt waar zij recht op heeft.”

3. Wat verwacht je de komende tien jaar qua imago en innovaties in de branche?
“Als ik ook deze vraag beperk tot ons eigen vakgebied, opleiding en training, dan maakt het eenmalig opleiden plaats voor het permanent ontwikkelen van medewerkers. Om te kunnen blijven voldoen aan de veranderende eisen van de markt, moeten medewerkers de gelegenheid krijgen zich te blijven ontwikkelen. Niet alleen op het vaktechnische vlak, maar ook op sociale, communicatieve en leidinggevende competenties. Zo kunnen zij zich blijven aanpassen aan de veranderende eisen, het plezier in hun werk behouden en gezond hun pensioen halen. Daarbij is het belangrijk tegelijk de focus te verleggen van generieke opleidingen naar de leerbehoeften van de individuele medewerker. Dat de digitale leerwegen (e-learning, video, apps, VR, performance support, etc.) daarbij een steeds belangrijker rol spelen mag duidelijk zijn.”

 

Pieter van Leijen: “Respect en vertrouwen, de basis om samen verder te kunnen komen”
1. Wat deed je toen en wat doe je nu?
“Aan mijn functie – directeur-eigenaar van ICCA Advies – is in 10 jaar tijd niets veranderd, wel aan mijn inzet van fulltime naar parttime, want ik werk nog drie dagen in de week. Op mijn leeftijd prima, toch? ICCA Advies is een middelgroot schoonmaak-adviesbureau. We zijn in 2020 verhuisd van Amsterdam naar Oldemarkt, te midden van verschillende en unieke landschapstypen in de kop van Overijssel. We begeleiden (Europese) aanbestedingen, begeleiden bedrijven in hun contractbeheer en voeren veel kwaliteits- en belevingsmetingen uit. De afgelopen jaren zijn we ons steeds meer gaan richten op de voedselindustrie, niet onbelangrijk om in deze sector de hygiëne te bewaken.”

2. Wat heeft de branche in deze tien jaar ‘beleefd’?
“Terecht dat er voor de nieuwe, huidige cao afgesproken is, dat de schoonmaakmedewerkers een hoger uurloon krijgen. Eindelijk, dat had eerder moeten gebeuren. Al is de huidige pandemiecrisis een niet al te tactisch moment.
Ik zie ook een trend aan de opdrachtgeverskant; de huidige generatie denkt en doet anders. Met respect samenwerken en elkaar vertrouwen is de basis om samen verder te kunnen komen.”

3. Wat verwacht je de komende tien jaar qua imago en innovaties in de branche?
“Qua imago vind ik het fantastisch dat schoonmaakmedewerkers goed begeleid worden en zo veel verdiende respect kregen en krijgen tijdens deze coronapandemie. Schoonmakers worden als (VAK)mens behandeld. Dat doet hun en mij goed.”

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

27 oktober 2022

Bereken zelf jouw besparingspotentieel Green Care Professional

Met de Green Care Performance Calculator bereken je, afgestemd op jouw bedrijfssegment, snel en makkelijk hoeveel CO2, plastic en ruwe olie jouw bedrijf op jaarbasis kan besparen door over...

02 mei 2022

EW zet nieuwe stap en scherpt positionering aan

“We creëren een vijfsterren gastvrijheid voor iedereen. Met elkaar doen we het iedere dag nóg beter.” De wereld is continu in beweging en schoonmaakorganisatie EW beweegt mee. Iedere dag...

03 mei 2019

Wecovi toont duurzame oplossingen op Bunzl Belgium Expo

Wecoline is een van de merken van Wecovi – een innovatief familiebedrijf dat, naar eigen zeggen, de markt sinds 1971 verrast met de beste schoonmaakmaterialen. Duizenden professionele schoonmakers werken...

19 september 2021

Minder plastic flesjes op World Cleanup Day

Het vermoeden is bevestigd; het op 1 juli van dit jaar ingevoerde statiegeld op plastic flesjes heeft inderdaad meteen resultaat geboekt. Het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval op...

17 februari 2023

#FilmFriday Anne en de vuilnismannen

Doe ik er wel toe? Theatermaker Anne van der Steen ziet hoe het is om vuilnisman te zijn. Ze gaat achter op de wagen in gesprek met haar collega’s...

27 april 2022

Oproep treinschoonmakers Koningsdag

Neem op Koningsdag het afval mee de trein uit. Deze oproep doen de treinschoonmakers dit jaar aan de treinreizende feestvierders. Hago Rail Services meldt in haar nieuwsbericht dat Koningsdag...

20 oktober 2021

Wereldwijde Thank Your Cleaner Day!

Op woensdag 20 oktober is het weer Thank Your Cleaner Day! Dit is een speciale dag die één keer per jaar in het teken staat van alle schoonmakers. Samen...

25 oktober 2021

Blog: de nieuwe weg van de schoonmaak-vaktoppers

Het jaar 2021 is bijna voorbij. Een jaar dat voor de één een stilstaand jaar was en voor ander vol uitdagingen. Was het een jaar van voorbijgaande aard of...

12 oktober 2022

Ook de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch denkt Cradle & Cradle!

Je denkt meteen: Wat heeft dat te maken met GWS dé schoonmaker? Eigenlijk alles. Want als er iets in de regio gebeurt op het gebied van duurzaamheid en schoonmaak...

05 december 2018

Numatic sluit Hetty jubileumactie af met donatie aan Pink Ribbon

We vieren vandaag, 5 december 2018, de verjaardag van Sinterklaas. Een dag dat velen worden verblijd met kadootjes. Numatic is geen Sinterklaas, maar geeft wel een mooi kado weg...