15 mei 2023

De NVWA spreekt op Hygieneforum over risico-gestuurd toezicht & het belang van hygiëne in de voedselindustrie

Bernadette Ossendorp is nu ruim een half jaar werkzaam bij de NVWA. In haar rol als Chief Food Safety Officer is zij verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de toezichtscapaciteit van de NVWA op de grootste voedselveiligheidsrisico’s. Tijdens het Hygieneforum op 17 mei is Bernadette één van de sprekers tijdens het plenaire programma. Zij gaat in op toezicht op het gebruik van biociden door de levensmiddelenindustrie en naleving van de hygiëneregels door horeca-ondernemers. “Als je kijkt naar de wetgeving dan ligt er een verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld zeepfabrikanten: voldoen ze aan wetgeving als het aankomt op verpakking en etikettering? En bij horeca-ondernemers: houden zij zich aan de hygiëneregels die zijn vastgelegd in de hygiënecode of HACCP? Tijdens het Hygiëneforum zal ik het onder andere hebben over de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en de NVWA-controle.”

Risicogericht toezicht
“De NVWA heeft een breed pakket aan wettelijke taken die we niet allemaal met hetzelfde gewicht kunnen uitvoeren”, vertelt Bernadette. “Daarom zetten we onze middelen risicogericht in om zo de grootst mogelijke impact te maken. Op basis van data, analyseren wij waar wij de grootste problemen verwachten. We kijken onder andere naar observaties uit het verleden, het type producten en het type productiestroom. Al deze factoren wegen we en zo springt het ene bedrijf er meer uit dan het andere.”

In contact met de maatschappij, de branche & organisaties
“We staan vanuit onze rol als toezichthouder in contact met onze omgeving en hebben daarbij het publieke belang voor ogen. Omdat problemen zich niet voegen naar de wijze waarop het toezicht is georganiseerd, zoeken we de samenwerking met koplopers in de sector, met brancheorganisaties, met onderzoeksinstituten en met handhavingspartners. Nationaal en internationaal. Ook met hen zoeken we de mogelijkheden voor eigentijds en innovatief toezicht op. Daar waar regels en beleid niet passen bij de maatschappelijk gewenste situatie, pakken we onze reflectieve rol en gaan we het gesprek aan met de beleidsmaker.”

Waarde van het volgen van regels
“De NVWA kan niet overal zijn en alles controleren”, benadrukt Bernadette. “De uitdaging waar we voor staan is ondernemers doordringen van de waarde van hygiëne en het volgen van de regels zonder dat daar de dreiging van inspectie voor nodig is. Het is voor bedrijven per definitie belangrijk dat je een goede naam hebt als het gaat om voedselveiligheid.”

Klik hier voor meer info over Bernadette Ossendorp.

Interesse?
Meld je dan aan voor het Hygiëneforum op 17 mei aanstaande in RAI Amsterdam. Na het plenaire programma waar naast Bernadette Ossendorp ook Philomena Bluijssen en Bert Pol een lezing verzorgen, zijn diverse workshops te volgen.

De NVWA-workshop gaat in op het schoonhouden en desinfecteren bij Horeca en ambachtelijke bedrijven en hoe het wettelijk toezicht daarop is ingericht.

Lees hierover meer in het interview met Tamara Schaeffer en Herman Jansen van de NVWA die de workshop geven: Toezicht op schoonmaken. Wat doet de NVWA?

Registreer je hier voor gratis deelname: https://www.hygieneforum.nl/nl/hygieneforum-2023/aanmelden-hf-2023/

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

24 november 2021

Schoon toilet als beloning

Naar het toilet gaan op een festival is niet altijd een fijne beleving. Daar hebben ze in Spanje iets op gevonden. Een fris en schoon toilet, de ‘blessed bathroom’,...

22 december 2023

#FotoFriday Glazenwassers hebben hart voor de Zorg (2)

Meerdere glazenwassers laten tijdens de actieweek, geinitieerd door Schoonmakend Nederland, hun Hart voor de Zorg zien. Met lekkers en gezelligheid verrassen zij tussen 11 en 22 december bewoners van...

01 december 2023

Carel Lurvink organiseert lunch voor nieuwe medewerkers

Speciaal voor de nieuwe medewerkers organiseerde Carel Lurvink onlangs een 𝗺𝗲𝗱𝗲𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗿𝘀𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵. Een mooi moment om de onderlinge banden te versterken. “Samen hebben we genoten van een speciale nieuwe medewerkerslunch...

17 augustus 2019

Succesvol Marketingcafé ‘braint’ over Schoonmaak Vakdagen: uniek, uitdagend, innovatief en onderscheidend

Het creatieve brein van exposerende marketeers werd op de proef gesteld tijdens de eerste editie van het Schoonmaak Vakdagen Marketingcafé. Dertien heren en dames, die aanwezig zullen zijn op...

22 oktober 2021

De stemmen achter het ‘Het Geluid’

‘Het Geluid’ van Qmusic is geraden. Carolien uit het Limburgse Berg en Terblijt wist het geluid, het plaatsen van zitverkleiner voor kleine kinderen op een wc-bril, te raden en...

05 april 2019

18 juni: Beleef de passie #nextevent FM Next Generation bij i-team Global

Interactie bij i-team Global: het derde event van FM Next Generation staat in de steigers. Het thema: Beleef de passie. Op dinsdagmiddag 18 juni zijn young professionals tot en...

20 januari 2022

Thuismakers van Zizo van start

Onlangs is Zizo van start gegaan. Een nieuw initiatief van CSU om professionele schoonmaak thuis bij medewerkers van bedrijven te brengen. Om hen te helpen met het afvinken van...

13 oktober 2023

#FOTOFRIDAY: Schoonmaak Tuinkamer Priona

Schoonmaak is overal nodig. Ook in de Tuinkamer in Priona in Schuinesloot. Daarom publiceren we deze keer foto’s van medewerkers van De Schoonste – Klaas Harms aan het werk....

03 juli 2023

Blog: Zijn verenigingen waardevol?

De wereld om ons heen verandert continu en zo ook de kijk op het verenigingsleven. Ooit ontstonden verenigingen door mensen die zich met en voor een bepaald doel organiseerden,...

25 april 2022

Spectro’s nieuwe Ecodos Dosage Bottle genomineerd voor Interclean Innovation Award 2022

Op Interclean 2022 lanceert Spectro de nieuwe Ecodos Dosage Bottle. Het meest bijzondere aan deze verpakking is dat deze gemaakt is van 100% gerecycled kunststof uit Spectro’s eigen Recycle...