15 mei 2023

De NVWA spreekt op Hygieneforum over risico-gestuurd toezicht & het belang van hygiëne in de voedselindustrie

Bernadette Ossendorp is nu ruim een half jaar werkzaam bij de NVWA. In haar rol als Chief Food Safety Officer is zij verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de toezichtscapaciteit van de NVWA op de grootste voedselveiligheidsrisico’s. Tijdens het Hygieneforum op 17 mei is Bernadette één van de sprekers tijdens het plenaire programma. Zij gaat in op toezicht op het gebruik van biociden door de levensmiddelenindustrie en naleving van de hygiëneregels door horeca-ondernemers. “Als je kijkt naar de wetgeving dan ligt er een verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld zeepfabrikanten: voldoen ze aan wetgeving als het aankomt op verpakking en etikettering? En bij horeca-ondernemers: houden zij zich aan de hygiëneregels die zijn vastgelegd in de hygiënecode of HACCP? Tijdens het Hygiëneforum zal ik het onder andere hebben over de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en de NVWA-controle.”

Risicogericht toezicht
“De NVWA heeft een breed pakket aan wettelijke taken die we niet allemaal met hetzelfde gewicht kunnen uitvoeren”, vertelt Bernadette. “Daarom zetten we onze middelen risicogericht in om zo de grootst mogelijke impact te maken. Op basis van data, analyseren wij waar wij de grootste problemen verwachten. We kijken onder andere naar observaties uit het verleden, het type producten en het type productiestroom. Al deze factoren wegen we en zo springt het ene bedrijf er meer uit dan het andere.”

In contact met de maatschappij, de branche & organisaties
“We staan vanuit onze rol als toezichthouder in contact met onze omgeving en hebben daarbij het publieke belang voor ogen. Omdat problemen zich niet voegen naar de wijze waarop het toezicht is georganiseerd, zoeken we de samenwerking met koplopers in de sector, met brancheorganisaties, met onderzoeksinstituten en met handhavingspartners. Nationaal en internationaal. Ook met hen zoeken we de mogelijkheden voor eigentijds en innovatief toezicht op. Daar waar regels en beleid niet passen bij de maatschappelijk gewenste situatie, pakken we onze reflectieve rol en gaan we het gesprek aan met de beleidsmaker.”

Waarde van het volgen van regels
“De NVWA kan niet overal zijn en alles controleren”, benadrukt Bernadette. “De uitdaging waar we voor staan is ondernemers doordringen van de waarde van hygiëne en het volgen van de regels zonder dat daar de dreiging van inspectie voor nodig is. Het is voor bedrijven per definitie belangrijk dat je een goede naam hebt als het gaat om voedselveiligheid.”

Klik hier voor meer info over Bernadette Ossendorp.

Interesse?
Meld je dan aan voor het Hygiëneforum op 17 mei aanstaande in RAI Amsterdam. Na het plenaire programma waar naast Bernadette Ossendorp ook Philomena Bluijssen en Bert Pol een lezing verzorgen, zijn diverse workshops te volgen.

De NVWA-workshop gaat in op het schoonhouden en desinfecteren bij Horeca en ambachtelijke bedrijven en hoe het wettelijk toezicht daarop is ingericht.

Lees hierover meer in het interview met Tamara Schaeffer en Herman Jansen van de NVWA die de workshop geven: Toezicht op schoonmaken. Wat doet de NVWA?

Registreer je hier voor gratis deelname: https://www.hygieneforum.nl/nl/hygieneforum-2023/aanmelden-hf-2023/

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

10 april 2022

Oproep: laat jouw schoonmaker portretteren!

Een uniek portret van jouw onmisbare medewerker door topfotograaf Ann-Sophie Falter? Ter ere van De Dag van de Schoonmaker op 15 juni is Schoonmakend Nederland op zoek naar jouw...

27 december 2018

Codecommissie reikt Europese Commissie in Petten gele kaart uit

De commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf reikt een gele kaart uit aan de Europese Commissie, Joint Research Centre, Directoraat Resources te Petten. Aanleiding is het gunningscriterium laagste...

18 september 2023

Maak kennis met het team van Schoonmaak Vakdagen

Het team van de Schoonmaak Vakdagen is volop bezig met de voorbereidingen van de schoonmaakbeurs die op 14 & 15 november 2023 zal plaatsvinden. Een team dat bestaat uit...

28 juni 2019

#filmFriday FM Next Generation aftermovie: 40 seconden (inter)actie

Ontmoeten, ontdekken, ontwikkelen, brainstormen, inspireren, infomeren, netwerken, fun en sport: in 40 seconden terugblikken op het 3e event van FM Next Generation, het gratis jongerenplatform voor de schoonmaak en...

25 september 2024

Joey Slikkerveer (Dolmans): “Nu weet ik wat er ná een calamiteit gebeurt”

Al sinds 2009 is Joey Slikkerveer 112-fotograaf en legt hij hulpdiensten en incidenten vast. Maar wat er ná een calamiteit gebeurt, bleef hem altijd wat onduidelijk. Tot hij in...

16 mei 2024

Rita Brouwer (VSR): “Het is de MENS die het verschil maakt”

Vereniging Schoonmaak Research (VSR) is partner van de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar. Zij dragen graag bij aan het initiatief waarbij de schoonmaker centraal staat. Rita Brouwer...

06 oktober 2023

The Good Roll eerste Fair Trade toiletpapiermerk ter wereld

In een tijdperk waarin multinationals domineren laten The Good Roll en de World Fair Trade Organization (WFTO) een moedig geluid horen. Stel je voor: toiletpapier dat verder gaat dan...

24 december 2019

Stralende schoonmaaksterren schitteren aan de kerstboom

Op sociale media als Facebook en zelfs op LinkedIn barst het van de digitale kerstkaarten en nieuwjaarsgroeten. Schoonmaakjournaal pikte drie opvallende en schitterende sterren aan de schoonmaakkerstboom: de help-armoede-de-wereld-uit-actie...

22 december 2023

#FotoFriday Glazenwassers hebben hart voor de Zorg (2)

Meerdere glazenwassers laten tijdens de actieweek, geinitieerd door Schoonmakend Nederland, hun Hart voor de Zorg zien. Met lekkers en gezelligheid verrassen zij tussen 11 en 22 december bewoners van...

24 februari 2025

Laat je inspireren door Belinda Dekkers-Schwartz: “Op 2 april zoeken we met FMNextGen aan tafel de verdieping op”

Op 2 april vindt het exclusieve FMNextGen-diner plaats bij UL-Team in Culemborg. Een avond waar jonge professionals in de schoonmaakbranche (20-40 jaar) samenkomen voor goed eten, inspirerende gesprekken en...