Peter van der Woerd van start-up Double You Vacaturemarketing: “Nieuwe collega’s winnen begint met bereiken en boeien”

Dit is waarom er niemand op je vacatures reageert: met deze prikkelende blog zette Peter van der Woerd eind november zijn eerste stappen in de schoonmaakbranche voor zijn start-up Double You Vacaturemarketing. Natuurlijk in een tijd van arbeidskrapte valt het niet mee om (goed) personeel te vinden. “Stop je zoektocht naar personeel, zorg dat je gevonden wordt”, stelt Peter. Dat winnen begint met boeien, weet de vacaturespecialist ook. Daarover adviseert hij met handige en herkenbare adviezen waar iedereen wat aan heeft.

“Binnen de marketing zie je het alleen nog maar: alles draait om het creëren van een gevoel de juiste ‘tone of voice’ of ‘storytelling’. Ik verbaas mij er daarom nog wel eens over dat dit bij het werven personeel nog steeds maar heel zelden gebeurt”, legt Peter uit. In zijn blog Dit is waarom er niemand op je vacatures reageert pakt hij drie zaken bij de kop: vertel een verhaal, trigger en neem Netflix als voorbeeld.

Uitdagingen omzetten in praktische oplossingen
Peter kent de branche door zijn broer Rik van der Woerd, die vanuit de praktijk van Rix Dienstverlening de GlazenwasserApp ontwikkelde. Rix Dienstverlening zag zijn klantenkring groeien en daarmee ook zijn administratie. En dat loste Rik op door zelf een eenvoudige en effectieve app te ontwikkelen. Waarom? De ‘gevestigde’ softwareoplossingen zijn te uitgebreid. Het resultaat? Meer collega’s, minder administratief werk en meer omzet.

De familie van der Woerd is dus een ondernemende familie, die uitdagingen zien en praktische oplossingen bedenken. Daarom zet Peter zijn ervaring als sales intercedent bij Tempo-Team nu in. “Ik kreeg heel vaak de vraag van klanten: ‘waarom krijgen we die vacature niet vervuld?’. Als je een kleine blik op vacatureteksten werpt, zie je eenheid. Allemaal dezelfde begrippen, geen onderscheidend vermogen. Vreemd als je je bedenkt, dat dat juist iets is, waarmee je je nieuwe collega kunt boeien.”

7 tips en trucjes
#hoedan? Peter deelt met ons zeven tips voor de perfecte vacaturetekst. “Laten we eerlijk zijn, een vacaturetekst schrijven is niet het leukste dat er is. Toch kun je met een (marketingtechnisch) goede vacaturetekst de kans op het vinden van een geschikte kandidaat aanzienlijk verhogen. Er zijn namelijk een aantal trucjes om jouw vacaturetekst interessanter, aantrekkelijker en beter vindbaar te maken voor de juiste doelgroep.”

Tip 1: laat je vacatureteksten schrijven door een creatief persoon
(bijvoorbeeld iemand van de marketingafdeling)
Het schrijven van een goede vacaturetekst is niet makkelijk, maar wel super belangrijk. Het is vaak namelijk de eerste kennismaking tussen jouw bedrijf en de persoon die op zoek is naar nieuw werk (wet van de eerste indruk). Toch zie je bij veel vacatureteksten dezelfde fouten, sterker nog, de meeste vacatureteksten lijken op elkaar (iets met clichés en containerbegrippen). Een van de redenen van dit probleem is dat veel bedrijven hun vacatures laten uitzetten door de HR-afdeling. En hoe logisch dat misschien ook klinkt, een HR-medewerker is (vaak) niet dat creatieve schrijfwonder. Dit is ook een van de redenen waarom ze vaak aan de ‘veilige’ kant blijven door clichés en containerbegrippen te gebruiken.

Tip 2: gebruik zoekwoorden op de juiste manier (SEO) 
Ja, ook bij het schrijven van een vacaturetekst is het belangrijk er op te letten dat je SEO schrijft en de juiste woorden gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk de functietitel minimaal 4 tot 6 keer terug te laten komen in je vacaturetekst. Zorg er wel voor dat dit op een vloeiende en niet vervelende manier gebeurt. Ook het publiceren van twee verschillende vacatureteksten voor één vacature helpt. Zorg er dan wel voor dat deze vacatureteksten allebei voor minimaal 50% uniek zijn.

Tip 3: denk goed na over de functietitel
De juiste functiebenaming is enorm belangrijk. Dit is het eerste waar een werkzoekende op zoekt. Allereerst is het belangrijk dat je GEEN plaatsnaam of bedrijfsnaam in de titel zet, Google ziet dit namelijk als spam. Je kunt er wel een USP in zetten, zoals: medewerker binnendienst fulltime, maar bijvoorbeeld niet: medewerker binnendienst Amersfoort.

Ook zie ik bij veel bedrijven dat ze hele zeer interessante Engelse functietitels hebben, zoals sales representative, digital support manager of customer services representative. Super interessante termen voor op je CV of als je op een verjaardag vertelt over je werk, maar niet voor in een vacaturetekst. Iemand die op de klantenservice wil werken, zal negen van de tien keer zoeken op het woord: klantenservice medewerker of medewerker klantenservice.

Een handige tip bij het vinden van de juiste titel is om via Google trends een aantal functietitels in te voeren. Je krijgt dan een mooi overzicht van op welke functietitel het meest gezocht wordt (en ja, dit kan in sommige gevallen een Engelse benaming zijn). De term waar het meest op gezocht wordt, kun je dan het best gebruiken als functietitel van je vacaturetekst!

Tip 4: de eerste alinea is goud waard!
Je intro is de eerste indruk! Denk terug aan de filmtrailer uit mijn blog ‘Dit is waarom er niemand op je vacatures reageert’. Het geheim van een goede filmtrailer is dat je net genoeg spanning ervaart, dat je de film wilt kijken zonder dat er ‘gespoilerd’ wordt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen gemiddeld 1 minuut naar een vacaturetekst kijken. Zorg er dus voor dat je potentiële sollicitant in de eerste alinea getriggerd wordt om verder te lezen. Als dit eenmaal is gelukt, en de functie sluit aan op wat hij of zij zoekt, dan is de kans groot dat er daarna op die ‘solliciteren’ knop gedrukt wordt.

Tip 5: vertel iets over de werkomgeving
Juist omdat veel werkzoekenden niet op zoek zijn naar een totaal andere functie maar juist naar een andere werkomgeving, is dit punt erg belangrijk. Zorg ervoor dat je duidelijk vertelt wat jouw bedrijf anders en uniek maakt. En nee, dit zijn niet de ‘vrijmibo’s’, de ‘bean-bags’, de tafeltennistafel of het feit dat iedereen op sneakers loopt.

Tip 6: ga creatief om met de functieomschrijving
In de functieomschrijving vertel je in grote lijnen wat de werkzaamheden zijn. Neem deze omschrijving niet een-op-een over van het functieprofiel, zoals deze binnen het bedrijf is omschreven. Dit is vaak taaie stof. Maak er een enthousiast verhaal van en zorg dat je niet te veel in details treedt. Het is voor de kandidaat vooral belangrijk om te weten of het beeld wat hij van de vacature heeft, ook klopt met de werkelijkheid. Tijdens een eventueel sollicitatiegesprek heb je nog alle kans om de details te benoemen.

Tip 7: zorg voor een goede afsluiting 
Niet geheel onbelangrijk is de afsluiting. Sluit af met een ‘call to action’, wees enthousiast en vertel duidelijk wat de potentiële kandidaat moet doen om te solliciteren en wanneer hij reactie kan verwachten. Niets is zo vervelend als na je sollicitatie geen idee hebt wanneer je reactie kunt verwachten.

In zijn tweede blog pakt Peter clichés en containerbegrippen op. Begin 2020 kun je die tegemoetzien op onze website, Twitter, LinkedIn en in onze inspiratienieuwsbrief E-journaal.

Leestip

GlazenwasserApp op Schoonmaak Vakdagen: “Simply the best”

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie/media/marketing. Daarom...