Blog: Een brug slaan
Hoe ga ik dit in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Een duale opleiding afronden, mezelf bewijzen als facilitair manager, op mezelf gaan wonen en het hoogst haalbare vragen van mezelf op sportief gebied. Om die balans te creëren, ben ik een mindfullness training gaan volgen. Bij deze aandacht-trainingen laat je de gedachtes toe die er in je opkomen. Uiteindelijk leer je jezelf beter kennen en krijg je de handvatten om een goede balans voor jezelf te maken. Tijdens deze sessies kwam de Waalbrug in Nijmegen regelmatig naar voren. Dat is niet zo verrassend, aangezien deze brug positief in mijn herinnering staat als het gaat om de Vierdaagse van Nijmegen. Maar voor mijn gevoel was er meer met die brug aan de hand.
De eerste Vierdaagse week na de mindfullness training ben ik op maandag al naar Nijmegen gegaan om uit te gaan zoeken wat het beeld van de Waalbrug voor mij betekende. Eerst kijken vanaf een afstand, steeds een stukje dichterbij en uiteindelijk op mijn gemak eroverheen gewandeld. Halverwege de brug ben ik gestopt en keek ik naar de Waalkade. Het kijken veranderde in staren en voordat ik het wist, was ik in mijn gedachte. Op dat moment vielen de puzzelstukjes in elkaar en is me duidelijk geworden waarom mijn gedachten hiernaar toegaan.
Bruggen zorgen voor verbinding. Om te zorgen dat je van waar je nu bent naar een nieuwe plek kunt gaan. In principe heel logisch, maar als je er wat dieper op inzoomt, bestaat ieders leven uit diverse onzichtbare bruggen. De ene brug is gemakkelijk, want die ligt er al. Bijvoorbeeld naar de winkel toe om een boodschap te halen en je bent voorzien in je behoefte. Maar sommige bruggen liggen er nog niet. Wat als jouw doel aan de overkant ligt en er is geen mogelijkheid om er zo heen te wandelen. Dan heb je twee mogelijkheden: opgeven en wetende dat je nooit aan de andere kant komt of de eerste steen pakken en zelf een brug gaan bouwen. De ene brug is makkelijk te maken, terwijl andere bruggen precisiewerk omvatten en het jaren gaat duren voor dat deze af is. En dan heb je nog de keuze of je mensen gaat toelaten om mee die brug te bouwen of dat je het alleen wilt gaan doen.
Persoonlijk heb ik al een aantal bruggen gebouwd en ben ik trots op hetgeen dat ik al heb bereikt. Onder andere een mooie en uitdagende functie als afdelingsmanager facilitair bedrijf in het Elkerliek Ziekenhuis en vele mooie sportieve prestaties. Maar als je eenmaal aan de overkant bent, kriebelt er toch wat meer. Zo ben ik met mijn vriendin bezig met een nieuwbouwhuis en ben ik enkele maanden geleden kennis gaan maken met het bestuur van FMGezondheidszorg. De klik was er snel en recent ben ik daarom toegetreden als aspirant bestuurslid van dé beroepsvereniging voor facility managers in de gezondheidszorg. Het voelt goed om ook hier een steentje bij te kunnen dragen aan de mooie brug waar FMGezondheidszorg mee bezig is voor haar leden.
Tomas van Duijnhoven,
sectorhoofd Schoonmaak Elkerliek ziekenhuis Helmond