Specialist Hago Zorg vaart nieuwe koers: schoonmaak en zorgondersteuning
Hago was in 1967 het eerste schoonmaakbedrijf dat ging schoonmaken in een zorgorganisatie. Sinds 2012 is Hago Zorg de enige landelijke speler die zich volledig op de zorg richt én de grootste schoonmaker in de zorg. Anno 2019 gaat de organisatie een stap verder naar gespecialiseerde dienstverlening voor vijf verschillende zorgcategorieën: ouderenzorg, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en academische ziekenhuizen. Dit volgt uit de nieuwe strategische koers met als missie: “We brengen positieve impact op ieder mens in de zorg.”
De nieuwe strategische koers is niet zomaar ontstaan. Hago Zorg is marktleider in schoonmaak in de zorg en heeft een goede naam in de markt opgebouwd. Binnen de nieuwe strategische koers is gekeken hoe de organisatie nog beter kan aansluiten op de behoeften van de klant.
Klantgesprekken
Herman Busch, algemeen directeur Hago Zorg vertelt: “Uit gesprekken met onze 45 grootste klanten werd onze volgende stap duidelijk. Zo is er een operationele managementlaag tussenuit gehaald en werkt Hago Zorg nu met landelijke zorgcategoriemanagers, die specialist zijn op het gebied van ziekenhuiszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, GGZ óf academische ziekenhuiszorg. Zij zijn volledig ingewijd in de uitdagingen van de verschillende zorgorganisaties.”
Ook relatiebeheer wordt eenvoudiger: eens per kwartaal is er een overleg met de zorgcategoriemanager en natuurlijk blijft de eigen klantmanager er voor de dagelijkse zaken en de borging van de kwaliteit.
Bijdrage personeelskrapte
Naast de specialistische schoonmaakdiensten gaat Hago Zorg zorgondersteunende diensten aanbieden. “Bloemen opruimen, maaltijden brengen en bedden opmaken zijn geen taken voor verpleegkundigen. Onze opgeleide schoonmaakmedewerkers nemen deze lichte facilitaire werkzaamheden over. Dat is al snel 30% van hun taken.” Het mes snijdt aan twee kanten aldus Busch: “De zorg wordt ontlast en wij bieden onze medewerkers taakdifferentiatie.”
VIP: Vakmanschap, Interactie en Plezier
Een cruciale rol binnen de nieuwe koers zijn de medewerkers. Zij staan immers dagelijks in verbinding met onze opdrachtgevers en de mensen aan wie zij zorg bieden. Herman Busch: “Ons programma Vitaal vakmanschap richt zich op de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We gaan in op hun behoeften en bieden hulpmiddelen om te werken aan hun vitaliteit, mobiliteit en talentontwikkeling. Daarnaast bieden we ze werk waarvan de toegevoegde waarde direct zichtbaar en voelbaar is in een veilige en gezonde omgeving. Onze drie pijlers daarbij zijn: Vakmanschap, Interactie en Plezier. Zo blijven ze met betrokkenheid en bevlogenheid voor ons werken en zijn ze van grote waarde voor de zorgomgeving waarin ze werken én de mensen die daar verblijven.”