Blog: Wat betaalt u een held?

Mensen in vitale beroepen zijn tegenwoordig helden. Ze werken aan het front van het Corona slagveld en draaien overuren om de vijand te verslaan. Weliswaar met een korte “erkennings-vertraging”, maar ook de professionele schoonmaak wordt nu gezien als een vitaal beroep. Schoonmakers (m/v) behoren daarmee tot de groep der helden. En dat is mooi. Eindelijk de erkenning die het vak verdient, eindelijk de waardering die we willen hebben. Dank u wel lieve opdrachtgevers.

Ondankbaar
Schoonmakers moeten hard werken. Vaak op tijden dat wij thuis ontspannen achter de buis zitten, de krant lezen en de werkdag achter ons hebben gelaten. Ze werken soms alleen en voelen de waardering niet van de mensen waarvoor ze schoonmaken. In dat opzicht kan schoonmaken ondankbaar zijn en is het buffelen zonder beloning. Geen dank je wel en niet af en toe een klopje op je schouder.

Vieze klusjes
Schoonmakers maken kantoren schoon, maar ook slachthuizen en woningen die volledig uitgeleefd zijn. Waar soms overleden mensen dagenlang hebben gelegen. Toiletten die volledig onder de stront zitten of gebouwen die brand en roetschade hebben opgelopen. Ziekenhuizen vol besmette mensen, verpleeghuizen waar ze moeten schipperen tussen aandacht en alles schoon. Natuurlijk zijn er mensen die dat verschrikkelijk leuk vinden, gelukkig wel. Maar laten we eerlijk zijn, veel schoonmaakwerk is vies, soms zelfs gevaarlijk en saai. Niet voor niets laten we vaak een ander de rotzooi opruimen.

Schoonmaken is een vak
Al jaren laten wij als schoonmaakprofessionals de buitenwereld weten dat schoonmaken een vak is. Vooral als het ergens knelt, roepen we het nog maar eens luid en duidelijk. Ook nu. En dat is ook zo, net als bij alle andere beroepen is professioneel schoonmaken een vak dat je moet leren. Een vak waar je je brood mee kunt verdienen. Opruimen kunnen we allemaal (nou ja, bijna allemaal), professioneel schoonmaken en niet te vergeten deskundig desinfecteren is wat anders. En die vakmannen en vakvrouwen zijn nu, net als zorgverleners, helden. Dan is de vraag aan alle opdrachtgevers van Nederland, wat betaalt u voor een schoonmaker? Wat heeft u over voor een held?

Paul Harleman,
applicatie manager van Vileda Professional Benelux

Reageren? Mail: paul.harleman@fhp-ww.com