Blog: Strikdiploma
We binden er geen touwtjes omheen. Evenmin gaan we de kinderen strikken. Maar op de Internationale Handenwasdag, op dinsdag 15 oktober, kunnen 65 kinderen van de basisscholen De Dijck uit Maassluis en Aloysius Maasland hun Handenwas Diploma behalen. Naast een of meer zwemdiploma’s en het Strikdiploma een uniek diploma: een nieuwe erkenning voor iets wat je kunt én goed doet.
Dat handen wassen belangrijk is, of eigenlijk van levensbelang, dat weten we echt wel in onze sanitair-/schoonmaakbranche. De reden voor de Internationale Handenwasdag (Global Handwashing Day) is bewustzijn en bewustwording. Want handen wassen lijkt zo normaal en logisch, maar als je beseft (en dat doen we te weinig) dat vele miljoenen mensen niet eens beschikken over (schoon) water. En nog erger: dat er – als gevolg daarvan – jaarlijks vele miljoenen mensen sterven, vooral ook kinderen, dan pak je de (gedesinfecteerd) handschoen op en ga je met de boodschap van de Handenwasdag aan de slag.
Dus gaan ik en mijn collega Martijn Dammers dinsdag op pad. Met twee groepen op twee scholen gaan we handen wassen. Natuurlijk, geen enge foto’s uit onderontwikkelde landen, maar wel samen op een leuke manier de boodschap van de Handenwasdag overbrengen. Dus spelen en zingen we samen het Dirk Scheele-lied. Een geweldig lied (voor wie mee wil zingen deze link naar YouTube). Dirk is helemaal ‘hot’ onder de kids. En het leuke is dat het couplet van zijn Handen wassen-lied 20 seconden duurt. Precies de regel voor handen wassen. We geven de kinderen een zandloper mee naar huis, waarmee ze hun handen wassen, maar ook hun tanden poetsen en douchen kunnen ‘timen’. Want we geven de kinderen ook de boodschap mee, dat wij hier met z’n allen zuinig om moeten gaan met water.
En dan is er nog een uitdaging… Scholen en toiletten hebben niet echt een warme band. Hoe vaak wordt niet gefoeterd op de slechte hygiëne van de toiletten op scholen. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek onder 1500 ouders, leraren en leerlingen, dat meer dan de helft van de leerlingen de toiletten op school zo vies vindt, dat ze hun toiletbezoek uitstellen tot ze weer thuis zijn. Budget, budget, budget; is dat de prikkel om de sanitaire hygiëne op orde te hebben? Op prioriteiten? In Nederland wordt geroepen dat er te weinig budget is, met alle gevolgen voor hygiëne, gezondheid, ziekteverzuim en welzijn van dien. In Amerika draaien ze het om, daar wordt het schoonmaakbudget gerelateerd aan het aantal op die dag aanwezige leerlingen en leraren. Dus hoe meer mensen op school, hoe meer budget en dus hoe minder verzuim. Da’s een zorg minder.
Onze zorg is nu om 65 kinderen dinsdag een mooie dag te bezorgen met het schoonste diploma dat je kunt bedenken. We hebben er zin in!
Georgina Karijosentono,
eventmanager bij MTS Euro Products