Blog: Op weg naar 10.000 doden per jaar?

Op de Internationale Dag van het Handen wassen (op 15 oktober) kwamen op de derde editie van het Hygiëneforum nationale en internationale experts samen om te praten over verontrustende ontwikkelingen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Als WHO (zie dit rapport van de World Health Organisation) gelijk krijgt, kunnen we in 2050 in Nederland zo’n 10.000 doden per jaar verwachten als gevolg van antibioticaresistentie (AMR). Naast dit grote aantal doden leidt AMR tot grote economische schade vergelijkbaar met de economische crisis van 2008. Conclusie van het Forum: om deze rampspoed te lijf te gaan is effectieve infectiepreventie van levensbelang, en moet er veel meer aandacht komen voor een doelgericht hygiënebeleid.

Het Hygiëneforum wordt met 15 partners, waaronder VNO-NCW en MKB Nederland, door het grootste deel van het Nederlandse bedrijfsleven gesteund. Ook internationale organisaties, zoals het International Forum on Home Hygiene (IFH) en Clean Hospitals, zien het belang van dit congres. Vandaar ook de grote bereidheid van internationale topdeskundigen op het gebied van hygiëne, infectiepreventie en resistentie om op het Hygiëneforum een presentatie en/of een workshop te verzorgen.

Een thema op het recente Hygiëneforum was van de rol van menselijk gedrag. Menselijk gedrag over hygiëne, ongeacht of dit in de zorg, institutioneel, in de productie, bij mensen thuis of in het dagelijks leven, wordt sterk beïnvloed door de kennis bij mensen over hygiëne en infectiepreventie. Verwarrende en misleidende berichtgeving heeft sterke invloed op het gedrag van de mens en moet aangepakt worden. Hier is een belangrijke rol voor overheidsinstanties weggelegd: zorg voor eenduidige en heldere berichtgeving over het belang van hygiëne.

Tijdens het Hygiëneforum werd in verschillende workshops het belang van hygiëne in diverse sectoren uitgebreid besproken. Verder of meepraten? Dat kan via deze link naar de Schoonmaakjournaal discussiegroep op LinkedIn.

Deze blog betreft de prikkelende review op het recente Hygiëneforum, georganiseerd door NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam, de branchevereniging van producenten en importeurs van was- reinigings- onderhouds-, en desinfectiemiddelen, zowel bestemd voor de consumentenmarkt als voor professioneel gebruik. Tevens is de vereniging een kenniscentrum op het gebied van haar waarden schoon, hygiënisch en duurzaam.

Premium

Facilitair multi-serviceverlener Elis verrassend anders op Vakbeurs Facilitair

“Twee jaar geleden is Berendsen overgenomen door Elis. Deze overname had een naamsverandering en...
×