16 november 2018

Blog: Hoe tover jij een glimlach op het gezicht van een ander?

Vandaag (16 november 2018) is het de Dag van de Gastvrijheid. Goed om daarbij stil te staan, want een gastvrije ontvangst kan voor mensen heel belangrijk zijn. Hoe gastvrij ben jij voor jouw gasten, collega’s of medewerkers? Wat doe jij, zodat iemand zich prettig voelt? Hoe tover jij een glimlach op het gezicht van een ander?

Gastvrij werken betekent iets extra’s doen voor de ander. Het is de persoonlijke noot die jij geeft aan jouw manier van werken. Je maakt er een groot verschil mee, als jij de ander welkom kunt laten voelen. Dit zit hem in zoveel kleine dingen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met je collega’s, dat jullie andere pandbewoners altijd even groeten, de deur voor ze openhouden en je materialen niet laten slingeren. Zulk goed gedrag vormt de basis van gastvrij werken. Er bestaan vaste regels over het gedrag van medewerkers in het bijzijn van gasten. Denk aan glimlachen, groeten en de gast aankijken. Dit is zo’n beetje de 1.0 versie van gastvrij werken. Maar het kan zoveel méér zijn.

Gastvrij werken gaat altijd over het prettige gevoel dat je de ander geeft. Een gevoel van welkom zijn. Dat is de 2.0-versie. Het lastige, maar ook mooie is dat hier geen vast recept voor is. Je kunt op veel verschillende manieren invulling geven aan jouw houding. Echt gastvrij werken – dus 2.0 – betekent oprechte aandacht aan de gast geven. Dit vergt inlevingsvermogen en inschatten wat de ander nodig heeft. Want wat bij de ene gast een welkom gevoel geeft, kan bij de andere gast juist irritatie opwekken. Zo kun je de één blij maken met een praatje over het weer, terwijl de ander een dergelijk praatje juist irriteert, omdat hij denkt: ‘schiet op, ik moet nog zoveel doen!’.

Het geven van een fijne beleving is dus heel persoonlijk en gaat daardoor over veel meer dan gezamenlijke gedragsafspraken. Ook de verwachting heeft ermee te maken of een ander jouw aanpak als gastvrij ervaart. Zo hebben gasten van een vijfsterren hotel een veel hogere verwachting van gastvrijheid dan iemand die bij de kassa staat van een tankstation. Als opleider merken wij bij iedere cursus opnieuw dat onze insteek en verwachtingen van onze cursisten goed op elkaar moeten worden afgestemd. Een warm en veilig welkom bieden is vanzelfsprekend, dit gevoel tijdens de opleiding behouden, is per groep anders. Aanvoelen, luisteren en hierop inspelen, het is mooi om elkaar te vinden.

Wat gastvrij is, wordt dus in hoge mate bepaald door de omgeving waarin een persoon zich bevindt. En dat inzicht biedt zoveel kansen! Want juist in een omgeving waar de verwachting van de gast niet zo hoog is, kun jij alle verschil maken door jouw houding. Zo overtref je de verwachtingen en maak je een onvergetelijke indruk.

Gastvrij werken gaat dus over hoe jij het verschil kunt maken in jouw omgeving. Een treffend – en aandoenlijk – voorbeeld is dit filmpje. Hier zie je goed hoe eenvoudige zaken een groots effect kunnen hebben. Door dingen net even anders aan te pakken, kun je een ander een zeer plezierig gevoel geven. Een lach op het gezicht toveren. In welke omgeving dan ook!

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire trainingen en opleidingen
voor onder meer gastvrij werken

Deel dit artikel

Ook interessant:

01 maart 2019

Blog: Dag van het Compliment

Plezierig werken? Start juist deze dag met een compliment! Een compliment geven is een mooi voorbeeld van “kleine moeite, groot plezier”. Met een compliment laat je zien, dat jij...

15 februari 2018

Belinda Dekkers van facilitair opleider UL-Team: “Online heeft de toekomst”

UL-Team timmert hard aan de weg in facilitair opleidingenland. Aan het roer van deze organisatie staat directeur Belinda Dekkers, die samen met twee vaste medewerkers en een team van...

08 oktober 2024

Blog Belinda Dekkers-Schwartz (Ul-Team): ‘Samen werken aan een betere werkervaring: de sleutel tot succes in de schoonmaakbranche’

In de schoonmaakbranche is werkbeleving een bepalende factor voor succes. Ik deel in mijn blog graag mijn kijk op hoe we die werkbeleving met elkaar kunnen invullen. En wat...

18 april 2023

Een kadootje voor 70 schoonmaakmedewerkers in het Ikazia Ziekenhuis

70 schoonmaakmedewerkers en -leidinggevenden van het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam werden eind 2022 getrakteerd op een training duurzame inzetbaarheid en ergonomie. Een ‘kadootje’ van Teamleider Schoonmaak, Branka Grmaš, aan...

24 december 2024

Neem jij op 2 april deel aan het FMNextGen tafeldiner met boeiende sprekers?

Ben jij tussen de 20-40 jaar? Dan ben je op woensdag 22 januari 2025 van harte welkom bij het FMNextGen tafeldiner bij UL-Team in Culemborg. Een bijzonder diner met...

23 maart 2020

Themaweek Prachtig: #nieuwsnotendop met Rietbroek, De Kroon, MTS Euro Products, smb Brabant, UL-Team en GOM  

De aftrap van deze themaweek Prachtig met een positieve #nieuwsnotendop over het coronavirus: 6 prachtige voorbeelden van dankbare en creatieve ondernemers en relaties. Schouder aan schouder, maar op gepaste...

25 september 2023

Blog Belinda Dekkers (UL-Team): Duurzaam onderwijs: Het papierdilemma

In de afgelopen decennia hebben we een verschuiving gezien in onze kijk op de wereld om ons heen. Het besef van de delicate balans tussen mens, milieu en economie...

02 december 2024

Blog Belinda Dekkers-Schwartz (UL-Team): “Samen investeren in mensen, bouwen aan de toekomst”

Het einde van 2024 is in zicht. Een periode waarin we reflecteren op wat achter ons ligt en vooruitkijken naar wat komen gaat. Voor veel organisaties brengt deze tijd...

04 juli 2023

Blog: Opleiden… zinvol of onzin?

Is Artikel 36* (en 38 sub2**) in de CAO een vloek of een zegen? ‘Ik heb een groepje medewerkers die opgeleid moeten worden, omdat het in de CAO staat’....

03 mei 2019

Blog: Handen wassen: altijd doen en goed!

Hygiëne is een verzamelnaam voor alle handelingen, die ervoor zorgen dat mensen gezond blijven. Op 5 mei is het de Internationale Dag van de Handhygiëne. Een dag om extra...