16 januari 2024

Horecava 2024 laat zien hoe snel verandering gaat, ook in hygiene

“Een goede Horecava betekent een goed jaar” stelt een exposant van de organisatie van de Horecava, de professionals horeca-vakbeurs die van 8 t/m 11 januari plaatsvond in RAI Amsterdam. Deze editie stond onder andere in het teken van professionalisering. Door stijgende prijzen, personeelstekorten, toenemende concurrentie en de verwachtingen van klanten, is een professionele aanpak noodzaak voor horecabedrijven. Terwijl gastvrijheid voorop blijft staan, vragen zaken zoals schaalvergroting en automatisering steeds vaker de aandacht. Tijdens Horecava werd uitgebreid stilgestaan bij deze belangrijke onderwerpen, maar ook ontwikkelingen op het gebied van hygiene kregen de aandacht.

Op de vorige Horecava zagen we dat plant based en vegan geen noviteit meer was, maar nu een normaal onderdeel van de menukaart is. Dit jaar bleek dat nu robotisering en AI omarmd wordt.

Horeca, kunstmatige intelligentie en robotisering
Tijdens Horecava 2024 werden de social media posts van Horecava op Instagram geschreven met de AI Berichtenmaker voor Horeca. Lekker Sociaal Media heeft de app getraind met de schrijfstijl van Horecava zodat de tone of voice behouden blijft. Met deze pilot wil Horecava de branche meenemen de toekomst in. Ook exposanten in de Tech & Dienstverlening hal boden oplossingen met AI aan. Software die met AI  de ondernemer helpt bij de personeelsplanning, inkoop en menukaart.

Robots nemen de keuken en de schoonmaak over, zeker in de gastvrijheid in de zorg. Als koken en schoonmaken overgenomen kan worden door een robot, kunnen mensen meer tijd besteden aan persoonlijke zorg en aandacht.

Ontwikkelingen in hygiene
Op Horecava was ook het schoonmaakvak vertegenwoordigd. Diverse partijen lieten de noviteiten zien waardoor ondanks personeelstekorten de hygiene in de horeca toch geborgd kan worden. Met slimme technologieen, innovaties én door in te zoomen op gedrag.

Succesvol symposium programma en 24Food
Tijdens de beurs waren er verschillende symposia. Care & Cure was gericht op de mensen die in de zorg verantwoordelijk zijn voor gastvrijheid. Hospitality NXT richtte zich op de facility professional en Hotels in the Spotlight was er speciaal voor die horecaprofessionals die in de hotelbranche werken. De reactie op de symposia liet zien dat er behoefte is aan een verdiepingsslag in het programma.

Op het TrendLAB 24Food vonden horecaprofessionals de innovaties van de toekomst. Foodprinters, chilipopcorn, herbruikbare verpakkingen voor afhaal, innovatieve grab & go, alcoholvrije bubbels, inclusie en een printer voor de muur van een restaurant.

Horecava 2024 nog positiever ontvangen dan 2023
In totaal waren er ruim 64.000 bezoeken op Horecava 2024. Om de beurservaring voor iedereen, publiek én exposant, zo aangenaam en effectief mogelijk te maken, heeft Horecava net als vorig jaar gewerkt met een data gedreven wervingssysteem. Hierdoor hebben we het succes van 2024 behouden en was 84% van de bezoekers beslisser in de horeca.

Maar belangrijker dan de aantallen is het enthousiasme van de exposanten en bezoekers. Bert Vossebeld van Vossebeld Vaatwastechniek zei: “Een goede Horecava betekent een goed jaar”. En een goede Horecava was het. Van deelnemers hoorden de organisatie dat er nog nooit zo veel orders zijn geschreven, leads verzameld en contacten gelegd.

Horecava 2025
Na deze Horecava heet de organisatie veel ideeën verzameld voor Horecava 2025, welke plaatsvindt van 13 tot en met 16 januari 2025. Meer informatie: www.horecava.nl.

Deel dit artikel

Ook interessant:

11 februari 2019

Blog: Vieze plekjes

Wat zijn de jakkie-jakkie plekken die je zoal in het dagelijkse leven tegen kunt komen? Waar loop je een verhoogd risico om ziekmakende bacteriën en virussen tegen het lijf...

20 december 2018

Erelid Pieta Hoogvliet behaalt SIEV-Keurmerk

Erelid van mkb-branchevereniging SIEV, Pieta Hoogvliet, heeft met haar bedrijf Hoogvliet Schoonmaakdiensten voor het eerst het SIEV-Keurmerk behaald. Pieta was destijds een van de drie initiatiefnemers en begon de...

05 mei 2023

Inschrijving Schoonmaker van het Jaar verkiezing 2023 van start

Vandaag, 5 mei 2023, gaat de vlag in top: schoonmaakbedrijven en eigen diensten kunnen vanaf vandaag tot 15 juni 2023 hun uitblinker(s) aanmelden voor de Schoonmaker van het Jaar-verkiezing...

27 januari 2022

Droomopdracht

Hassan El Kholte van HVO Glasbewassing uit Alkmaar deelde via LinkedIn een droomopdracht glasbewassing: “Voor dit soort opdrachten mag u ons altijd wakker maken!” Het ziet er indrukwekkend uit!...

03 november 2021

Nieuwe ontwikkelingen FacilityApps leveren efficiency en tijdwinst op

FacilityApps is aanwezig op de Schoonmaak Vakdagen in Expo Houten. Je kunt het bedrijf vinden op stand 3.0 die ze deelt met partner Nocore. “Onze samenwerking werpt vruchten af,...

30 september 2024

CtrlCloud en Nocore: “Samen bieden we een complete ICT ervaring”

CtrlCloud, specialist in cloudoplossingen voor het MKB, is sinds eind 2023 strategisch partner van Nocore. Hoewel de samenwerking tussen de twee partijen al langer bestaat, sluiten de diensten van...

21 oktober 2022

1nerGiek duimt voor de bekroning van Michael Campell

Michael Campell is door zijn team van 1nerGiek aangedragen voor Glazenwasser van het Jaar: “Volstrekt logisch. Michael is goed in zijn vak, geniet van de vele contacten met zijn...

14 februari 2020

Schoonmaakjournaal contentkalender met events en thema’s

Customer Journey, Werkgeluk, Marktbalans, Toekomst schoonmaak, Arbeidsmarkt, Ziekteverzuim, New vision of cleaning en natuurlijk de vertrouwde themaseries Familiebedrijven en Zomergasten met ditmaal het podium voor start-ups. 2020 gaat veel...

25 februari 2020

Geannuleerd: 3e Hygiëne Symposium Vlaanderen over coronavirus en meer

Na twee succesvolle edities organiseert Vileda Professional opnieuw het Hygiëne Symposium Vlaanderen: op donderdagmiddag 23 april in Edegem (B). Vier actuele onderwerpen over infectiepreventie, gekozen door de sprekers zelf,...

05 oktober 2022

“Voor de toekomst van onze (klein)kinderen is het belangrijk dat we overstappen op duurzame schoonmaakmethoden”

Duurzaam reinigen: we kunnen er niet meer omheen. En in de schoonmaak valt nog veel winst te behalen. “Door efficiënter te reinigen bespaar je zowel water als chemie. En...