16 januari 2024

Horecava 2024 laat zien hoe snel verandering gaat, ook in hygiene

“Een goede Horecava betekent een goed jaar” stelt een exposant van de organisatie van de Horecava, de professionals horeca-vakbeurs die van 8 t/m 11 januari plaatsvond in RAI Amsterdam. Deze editie stond onder andere in het teken van professionalisering. Door stijgende prijzen, personeelstekorten, toenemende concurrentie en de verwachtingen van klanten, is een professionele aanpak noodzaak voor horecabedrijven. Terwijl gastvrijheid voorop blijft staan, vragen zaken zoals schaalvergroting en automatisering steeds vaker de aandacht. Tijdens Horecava werd uitgebreid stilgestaan bij deze belangrijke onderwerpen, maar ook ontwikkelingen op het gebied van hygiene kregen de aandacht.

Op de vorige Horecava zagen we dat plant based en vegan geen noviteit meer was, maar nu een normaal onderdeel van de menukaart is. Dit jaar bleek dat nu robotisering en AI omarmd wordt.

Horeca, kunstmatige intelligentie en robotisering
Tijdens Horecava 2024 werden de social media posts van Horecava op Instagram geschreven met de AI Berichtenmaker voor Horeca. Lekker Sociaal Media heeft de app getraind met de schrijfstijl van Horecava zodat de tone of voice behouden blijft. Met deze pilot wil Horecava de branche meenemen de toekomst in. Ook exposanten in de Tech & Dienstverlening hal boden oplossingen met AI aan. Software die met AI  de ondernemer helpt bij de personeelsplanning, inkoop en menukaart.

Robots nemen de keuken en de schoonmaak over, zeker in de gastvrijheid in de zorg. Als koken en schoonmaken overgenomen kan worden door een robot, kunnen mensen meer tijd besteden aan persoonlijke zorg en aandacht.

Ontwikkelingen in hygiene
Op Horecava was ook het schoonmaakvak vertegenwoordigd. Diverse partijen lieten de noviteiten zien waardoor ondanks personeelstekorten de hygiene in de horeca toch geborgd kan worden. Met slimme technologieen, innovaties én door in te zoomen op gedrag.

Succesvol symposium programma en 24Food
Tijdens de beurs waren er verschillende symposia. Care & Cure was gericht op de mensen die in de zorg verantwoordelijk zijn voor gastvrijheid. Hospitality NXT richtte zich op de facility professional en Hotels in the Spotlight was er speciaal voor die horecaprofessionals die in de hotelbranche werken. De reactie op de symposia liet zien dat er behoefte is aan een verdiepingsslag in het programma.

Op het TrendLAB 24Food vonden horecaprofessionals de innovaties van de toekomst. Foodprinters, chilipopcorn, herbruikbare verpakkingen voor afhaal, innovatieve grab & go, alcoholvrije bubbels, inclusie en een printer voor de muur van een restaurant.

Horecava 2024 nog positiever ontvangen dan 2023
In totaal waren er ruim 64.000 bezoeken op Horecava 2024. Om de beurservaring voor iedereen, publiek én exposant, zo aangenaam en effectief mogelijk te maken, heeft Horecava net als vorig jaar gewerkt met een data gedreven wervingssysteem. Hierdoor hebben we het succes van 2024 behouden en was 84% van de bezoekers beslisser in de horeca.

Maar belangrijker dan de aantallen is het enthousiasme van de exposanten en bezoekers. Bert Vossebeld van Vossebeld Vaatwastechniek zei: “Een goede Horecava betekent een goed jaar”. En een goede Horecava was het. Van deelnemers hoorden de organisatie dat er nog nooit zo veel orders zijn geschreven, leads verzameld en contacten gelegd.

Horecava 2025
Na deze Horecava heet de organisatie veel ideeën verzameld voor Horecava 2025, welke plaatsvindt van 13 tot en met 16 januari 2025. Meer informatie: www.horecava.nl.

Deel dit artikel

Ook interessant:

31 december 2021

Een inspirerend nieuw jaar

De redactie van Schoonmaakjournaal wenst je een goede afsluiting van 2021 en een inspirerend begin van het nieuwe jaar. Geniet samen van een gezond, aandachtvol en groen 2022! In...

26 november 2018

Carel Lurvink workshops: “Disposable cleaning voor hoge hygiënestandaarden”

De eerste workshops bij Carel Lurvink over disposable cleaning in november, waren een groot succes. Ruim 60 bezoekers kwamen naar de servicecenters in Enschede, Hilversum en Winschoten om zich...

07 maart 2019

Impressie codecongres Van Principe naar Praktijk, zo werkt het: “Het moet kloppen”

“Als je verantwoordelijk marktgedrag aan partijen vraagt, met wie je samenwerkt, moet je zelf het goede voorbeeld geven, het moet gewoon kloppen”, benadrukt president-directeur ProRail, Pier Eringa. Hij was...

11 december 2022

Meest gelezen in november

Benieuwd naar welke artikelen jullie in november 2022 interessant en inspirerend vonden? We hebben de statistieken bekeken en een top 10 gemaakt van de meest gelezen artikelen: 1. Blog...

16 juni 2022

Maak kennis met Gerrie, Ludwig en Anja

Een voorvrouw met een hart van goud, een glazenwasser die mensen blij maakt en een rayonmanager die er trots op is zichzelf te kunnen zijn in de schoonmaakbranche. Weer...

22 februari 2022

Door grondstoffenschaarste minder effectieve reinigingsmiddelen

De problemen in de levering van grondstoffen blijven aanhouden, meldt de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ). Voorraden raken op en tijdelijke oplossingen bieden geen verlichting meer. Tekorten aan schoonmaakproducten,...

01 mei 2015

CLP: nieuwe verordening voor gevarensymbolen op reinigingsmiddelen

Per 1 juni 2015 geldt CLP (Classification, Labelling and Packaging), een nieuwe communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels. Reeds sinds 2009 is GLP in werking getreden,...

11 juli 2019

Met CleanJack voldoet Facilicom België aan aanstondse verplichte aanwezigheidsregistratie

Facilicom en CleanJack hebben op 9 juli in Antwerpen hun samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van een mantelovereenkomst. “We zijn de samenwerking met CleanJack ruim een jaar geleden gestart en...

21 mei 2023

Seepje zonder microplastics

Het duurzame zeepmerk Seepje krijgt een officiële erkenning van de Plastic Soup Foundation in de vorm van het Zero Plastic Inside-certificaat. Als eerste wasmiddelmerk. Dat betekent dat alle producten...

25 april 2023

Mohadese Pooloe (FVH): “Mijn baan als rayonmanager is elke dag weer anders”

Ze was er eigenlijk niet naar op zoek, maar werd twee jaar geleden ineens gebeld met het aanbod om als rayonmanager in de schoonmaak aan de slag te gaan....