Ook de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch denkt Cradle & Cradle!
Je denkt meteen: Wat heeft dat te maken met GWS dé schoonmaker? Eigenlijk alles. Want als er iets in de regio gebeurt op het gebied van duurzaamheid en schoonmaak is daar een onderdeel van, wordt GWS dé schoonmaker gevraagd om mee te denken. De casus is als volgt.
De 100 jaar oude natuurstenen leien van het dak van St. Jans’ Kathedraal in Den Bosch zijn toe aan vervanging. Om de nieuwe dakbedekking te financieren en duurzaam om te gaan met de oude, werd een originele campagne bedacht: 10.000 leien die van het dak afgehaald worden, krijgen een nieuw leven als serveerplank. Maar dan moeten ze wel eerst gereinigd worden. Dan wordt er aan Gaby Westelaken om advies en hulp gevraagd.
Unieke initiatieven voor behoud en restauratie
De St. Jan in Den Bosch bestaat 800 jaar. Een mooi jubileumjaar waarin extra aandacht is voor het behoud van deze mooie kathedraal. Want een eeuwenoud gebouw heeft continu onderhoud nodig en dat kost veel geld. Dit jaar is het dak aan de beurt. In totaal 80.000 leien zullen vervangen moeten worden. De Stichting Nationaal Monument St. Jan grijpt het jubileumjaar om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderhoud en restauratie. Met unieke initiatieven. Eén daarvan is de Wonderlijke Klim, waarbij je, tegen betaling, rondom het dak van de kathedraal kan lopen en de St Jan van bovenaf kan bekijken. Deze actie is enkele jaren geleden ook geïnitieerd en was een megasucces. Daarom zal deze klim dit jaar herhaald worden.
Een andere actie is de verkoop van een deel, 10.000 stuks, van de oude leien die van het dak van de kathedraal afgehaald worden. Niet als lei, maar als serveerplank. Een limited edition inclusief jubileumgravure die geïnteresseerden voor € 15,- (ex btw/transportkosten) per lei kunnen kopen. 800 cent hiervan gaat naar de Stichting Nationaal Monument Sint-Jan. Met deze opbrengsten kan het onderhoud van het dak gedeeltelijk gefinancierd worden.
Van lei tot serveerplank
Vrijwilligers zorgen voor het omtoveren van oude leien tot vintage serveerplanken. Aannemingsbedrijf Nico de Bont haalt de leien van het dak af, GWS dé Schoonmaker zorgt voor de reiniging. Daarna gaat de serveerplank naar de graveur en wordt deze mooi verpakt voor verkoop in de speciaalzaken in Den Bosch en de Sligro.
Handmatig reinigen voor een bijzonder, duurzaam verhaal
Het reinigen heeft echter meer voeten in aarden dan aanvankelijk werd gedacht. Een lei kan immers niet in een vaatwasmachine en moet per stuk handmatig worden afgewassen. Een taak die Gaby Westelaken, directeur GWS dé Schoonmaker, en zijn zoon, Alexander, serieus oppakken. Ze zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan het realiseren van een hoogwaardiger product. In plaats van alle leien weg te gooien worden deze nu hergebruikt met een duurzame betekenis. Want hoe bijzonder is het om aan tafel te vertellen dat jouw borrelplank 100 jaar lang door beschutting van de St. Jan heeft gezorgd en dat de aankoop een bijdrage is aan het voortbestaan van het monument.
Meer informatie: Leienactie | Stichting Nationaal Monument Sint-Jan
Meer lezen over GWS dé Schoonmaker?
Blog Gaby Westelaken: Expert in duurzaamheid?
Interview: “Wie goed doet, goed ontmoet”