9 juni 2022

Blog: Het is niet één dag, maar elke dag ‘De dag van de Schoonmaker’

De economie ligt stil als er geen schoonmaak is. De zorg en de voedingssector kunnen bijvoorbeeld niet zonder schoonmaak functioneren. Het is een cruciaal beroep. Dus eigenlijk heel bijzonder dat er maar één dag van de schoonmaker is. Er zou iedere dag meer aandacht voor het vak en de mensen die het uitvoeren mogen zijn!
Hoe realiseren we deze aandacht? Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen inzien hoe cruciaal schoonmaak is? Dat iedere dag duizenden schoonmakers hard werken zodat wij in een schone en veilige omgeving kunnen leven.

We hoeven met elkaar geen plannen te maken om de sector sexy te krijgen. Dat is het niet. Beter kunnen we energie steken in informatie over dit werk zodat steeds meer mensen beseffen dat de schoonmaak een mooie branche is en dat er mensen werken die het vak verstaan. Maar ook dat de schoonmaak een opstap kan zijn naar een breder takenpakket of een servicerol erbij. In dit laatste zie langzamerhand beweging komen.

Onlangs was ik bij een bedrijf waar men de schoonmaker naast het schoonmaakwerk ook willen inzetten om de vergaderzalen klaar te maken en als barista in de coffeecorner de gasten van koffie te voorzien. Zeker nu er grote personeelskrapte is, is verbreding van taken een mooie en efficiënte oplossing voor veel bedrijven. En voor medewerkers. Want een fulltime schoonmaakbaan kan fysiek zwaar zijn. Door afwisseling met andere taken draag je als werk- en opdrachtgever bij aan duurzaamheid. Zo behoud je je medewerkers; binden en boeien is nog nooit zo belangrijk geweest.

‘We nemen de schoonmaker mee op reis door het facilitaire werkveld’

Wij hebben de eer dat wi de medewerkers mogen trainen. Naast schoonmaak bekwamen wij medewerkers met een gastvrijheids- of taaltraining om hen in een afwisselende allround functie te laten groeien. Wij hebben al vier jaar de modulair opgebouwde training facilitair in huis. Daaruit pakken we per medewerker wat hij of zij nodig heeft: gastvrij en veilig werken , drank- en maaltijdverzorging, vergaderservice, schoonmaak, logistieke werkzaamheden, voorraad- en magazijnbeheer , post, archief en repro, gebouwonderhoud. We nemen hen mee op reis door het facilitaire werkveld. Wil een opdrachtgever een schoonmaker de rol van bijvoorbeeld bhv’er officieel toekennen, dan zorgen we ook voor de verdiepingsslag met een diploma.

‘Binnen de schoonmaak worden veel meer competenties gebruikt dan bij iedereen bekend is”

Een verantwoordelijkheid voor ons allemaal is om meer mensen kennis te laten maken met de branche. Laten zien op scholen hoe dynamisch het vak is, hoeveel verantwoordelijkheid je als schoonmaker draagt als je bedenkt hoeveel ballen je vaak in de lucht houdt. Een goede schoonmaker werkt taakgericht, en kijkt wat nodig is of niet. Dat gaat automatisch maar daar moet je wel capaciteit en inzicht voor hebben. Binnen de schoonmaak worden gewoon veel meer competenties gebruikt dan bij iedereen bekend is. Daarbij zijn de arbeidsvoorwaarden ook nog goed. In deze tijden moeten we dan toch onze ‘slag’ voor iedere dag ‘de dag van de schoonmaker’ kunnen slaan!

Tegen alle, zeer gedreven schoonmakers zeg ik tot slot: ik ben trots, maar ook dankbaar, dat jullie elke dag weer zorgen voor een veilige en gezonde leef- en werkomgeving voor ons allemaal!

Belinda Dekkers
UL-Team facilitaire opleidingen & trainingen

Wist je dat wij een leuke vacature hebben?
Wil jij ons team komen versterken? Neem contact op via [email protected] en we sturen je het uitgebreide functieprofiel.

Deel dit artikel

Ook interessant:

03 augustus 2022

Balans digitaliseert verder met Nocore

Balans Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten werkt al meer dan acht jaar met Nocore Facilitair en in de tussentijd kwamen daar ook Nocore Online en Facility Apps bij. Marije van de...

29 maart 2022

Webinar digitale verwerking inkoopfacturen

Worstel jij met de vastlegging van projecten en het creëren van inzicht? Ben jij veel veel tijd kwijt met het boeken van projecten, contracten en werkbonnen? Verloopt de controle...

28 december 2021

‘De factor mens verdwijnt niet, maar wordt wel minder’

In de serie ‘Young ones’ spreken we met Ernst-Jan Karels, één van de young professionals (<40 jaar) in de schoonmaakbranche. Een nieuwe generatie die zich verenigt in het platform...

10 mei 2022

Smart deurklink verkleint de kans of ziektes

Meer mensen gaan naar kantoor en het creëren van een veilige werkomgeving blijft dan ook nog steeds cruciaal. Zieke werknemers kosten bedrijven immers geld. Hoe zorgen we er met...

05 april 2019

Top 3 maart op Schoonmaakjournaal: Dag van de Schoonmaker, Salubris en Leviy

In de schoonmaak draait het om de mensen op de werkvloer, de vakgiganten die dagelijks zorgen voor hygiëne, schoon en beleving. Het wordt vaak geroepen, maar niet altijd uitgedragen....

16 november 2018

ICE start met datagestuurd schoonmaken in 70 Hoogvliet supermarkten

Op 13 november heeft ICE Benelux de eerste van de totaal zeventig Hoogvliet BV supermarkt filialen ingericht met een ICE i24BTL i-Synergy full-service schrobzuigmachine, datagestuurd schoonmaken in combinatie met de...

02 oktober 2019

Blog: Een medewerker ziek… en nu?

Een van de lastigste zaken waar wij als ondernemer mee te maken hebben, is ziekteverzuim. Vorig jaar werd bekend dat het gemiddelde ziekteverzuim licht gestegen is en dat het...

30 april 2019

Uitnodiging voor schoonmaakbedrijven: Newmatic Future Friday

Op vrijdag 10 mei zijn schoonmaakbedrijven van harte welkom bij Numatic voor een blik op de toekomst, een duurzame toekomst. De producent in reinigingsmachines, – materialen en – middelen...

05 mei 2022

“Ga je doelen achterna en wees niet bang om jezelf uit te spreken”

Hadassa Windhorst werkt tien jaar bij Numatic Benelux, waar ze leidinggeeft aan de binnendienst en technische dienst. Sinds twee jaar is ze ook manager @Home. Je hebt sinds twee...

10 mei 2023

Hygiëne en gedrag, gespreksonderwerp Hygiëneforum

Als bedrijf kun je een schoonmaakbedrijf inhuren om de werkplekken schoon te maken, maar ook de eigen medewerkers moeten een bijdrage leveren om deze bacterievrij te houden. Hoe zorg...