9 juni 2022

Blog: Het is niet één dag, maar elke dag ‘De dag van de Schoonmaker’

De economie ligt stil als er geen schoonmaak is. De zorg en de voedingssector kunnen bijvoorbeeld niet zonder schoonmaak functioneren. Het is een cruciaal beroep. Dus eigenlijk heel bijzonder dat er maar één dag van de schoonmaker is. Er zou iedere dag meer aandacht voor het vak en de mensen die het uitvoeren mogen zijn!
Hoe realiseren we deze aandacht? Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen inzien hoe cruciaal schoonmaak is? Dat iedere dag duizenden schoonmakers hard werken zodat wij in een schone en veilige omgeving kunnen leven.

We hoeven met elkaar geen plannen te maken om de sector sexy te krijgen. Dat is het niet. Beter kunnen we energie steken in informatie over dit werk zodat steeds meer mensen beseffen dat de schoonmaak een mooie branche is en dat er mensen werken die het vak verstaan. Maar ook dat de schoonmaak een opstap kan zijn naar een breder takenpakket of een servicerol erbij. In dit laatste zie langzamerhand beweging komen.

Onlangs was ik bij een bedrijf waar men de schoonmaker naast het schoonmaakwerk ook willen inzetten om de vergaderzalen klaar te maken en als barista in de coffeecorner de gasten van koffie te voorzien. Zeker nu er grote personeelskrapte is, is verbreding van taken een mooie en efficiënte oplossing voor veel bedrijven. En voor medewerkers. Want een fulltime schoonmaakbaan kan fysiek zwaar zijn. Door afwisseling met andere taken draag je als werk- en opdrachtgever bij aan duurzaamheid. Zo behoud je je medewerkers; binden en boeien is nog nooit zo belangrijk geweest.

‘We nemen de schoonmaker mee op reis door het facilitaire werkveld’

Wij hebben de eer dat wi de medewerkers mogen trainen. Naast schoonmaak bekwamen wij medewerkers met een gastvrijheids- of taaltraining om hen in een afwisselende allround functie te laten groeien. Wij hebben al vier jaar de modulair opgebouwde training facilitair in huis. Daaruit pakken we per medewerker wat hij of zij nodig heeft: gastvrij en veilig werken , drank- en maaltijdverzorging, vergaderservice, schoonmaak, logistieke werkzaamheden, voorraad- en magazijnbeheer , post, archief en repro, gebouwonderhoud. We nemen hen mee op reis door het facilitaire werkveld. Wil een opdrachtgever een schoonmaker de rol van bijvoorbeeld bhv’er officieel toekennen, dan zorgen we ook voor de verdiepingsslag met een diploma.

‘Binnen de schoonmaak worden veel meer competenties gebruikt dan bij iedereen bekend is”

Een verantwoordelijkheid voor ons allemaal is om meer mensen kennis te laten maken met de branche. Laten zien op scholen hoe dynamisch het vak is, hoeveel verantwoordelijkheid je als schoonmaker draagt als je bedenkt hoeveel ballen je vaak in de lucht houdt. Een goede schoonmaker werkt taakgericht, en kijkt wat nodig is of niet. Dat gaat automatisch maar daar moet je wel capaciteit en inzicht voor hebben. Binnen de schoonmaak worden gewoon veel meer competenties gebruikt dan bij iedereen bekend is. Daarbij zijn de arbeidsvoorwaarden ook nog goed. In deze tijden moeten we dan toch onze ‘slag’ voor iedere dag ‘de dag van de schoonmaker’ kunnen slaan!

Tegen alle, zeer gedreven schoonmakers zeg ik tot slot: ik ben trots, maar ook dankbaar, dat jullie elke dag weer zorgen voor een veilige en gezonde leef- en werkomgeving voor ons allemaal!

Belinda Dekkers
UL-Team facilitaire opleidingen & trainingen

Wist je dat wij een leuke vacature hebben?
Wil jij ons team komen versterken? Neem contact op via [email protected] en we sturen je het uitgebreide functieprofiel.

Deel dit artikel

Ook interessant:

21 maart 2024

Capital Cleaning Group neemt schoonmaakbedrijf Heuvelman over

Met grote vreugde kondigt Capital Cleaning Group aan dat de overname van schoonmaakbedrijf Heuvelman BV uit Gouda, met succes is afgerond. Deze mijlpaal versterkt de positie van Capital Cleaning...

12 juni 2023

Weer een record op de 8e Dag van de Schoonmaker

Bijna 250 bedrijven bedanken zo’n 200.000 (specialistische) schoonmakers op donderdag 15 juni, De Dag van de Schoonmaker. Het vak wordt meer en meer gewaardeerd, dat bewijzen al deze bedrijven....

03 oktober 2022

Blog: Wie neemt de redactie over?

Welk bedrijf heeft duurzaamheid in zijn DNA en wil daarover meer vertellen, vijf dagen achter elkaar op Schoonmaakjournaal.nl? Dat was het idee van ons, als redactie van Schoonmaakjournaal.nl, om...

02 mei 2024

63% zwerfafvalreductie op campus Erasmus Universiteit Rotterdam

Schoonmaakbedrijf Gom, haar opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam (Real Estate & Facilities) en impactcentrum BIG ‘R (verbonden aan de EUR) sloegen in 2023 de handen ineen om het gedrag van...

12 april 2024

De week van de overgang

Elke vrouw krijgt met de overgang te maken. Ruim de helft van de medewerkers in de schoonmaakbranche is vrouw. Van alle vrouwen in de overgang heeft 80% overgangsklachten. 33%...

03 april 2022

De magie van opruimen

Voorjaarskriebels? De tijd om jouw huis op te frissen? Het boek ‘De magie van opruimen’ kan dan van pas komen. Speciaal voor onze thuiswerkers! Opruimcoach Karen De Meyer neemt...

30 mei 2022

“Digitalisering ontzorgt, maar schoonmaak is en blijft mensenwerk”

Tachtig jaar geleden en met een investering van 250 gulden klom oprichter Frans Wittens op een ladder om met een zinken emmer en doekje ramen van winkels en bedrijven...

22 februari 2022

Gerard Spoor (Carling Opleiding en Qualis Insight) overleden

Aangeslagen en ontdaan bereikt ons het bericht dat Gerard Spoor, directeur van Carling Opleidingen en co-founder van Qualis – Insight into Quality, op 20 februari 2022 op 61-jarige leeftijd...

06 augustus 2024

Schoonmaakjournaal viert Koperen Jubileum: 12,5 jaar Inspiratie en Samenwerking

Wat ben ik trots. Vandaag vieren we het 12,5-jarig bestaan van Schoonmaakjournaal – ons koperen jubileum. Ik weet nog dat Petra de Bruin mij 12,5 jaar geleden toefluisterde met...

20 mei 2024

Blog Maurice Rutgrink: De Arbeidsomstandighedenwet

In de Arbeidsomstandighedenwet – of kortweg: de Arbowet – staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. Wat moet je doen...