Blog: Expert op het thema duurzaamheid?
GWS dé schoonmaker neemt deze week de redactie van Schoonmaakjournaal over. Erg leuk en een mooie gelegenheid om ons als expert in duurzaamheid te presenteren. Maar zijn we dat wel?
Volgens mij is de hele schoonmaakbranche op het gebied van milieu al jarenlang leidend. Denk aan chloor. Dat wordt nog steeds in de winkel verkocht. Wij gebruiken het al 40 jaar niet meer. Gewoon omdat het schadelijk is voor het milieu én de mens. Want duurzaamheid betreft niet alleen het milieu.
Waar hebben we het eigenlijk over? Volgens het CBS is Duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
GWS dé schoonmaker werkt hier al lang aan mee. Een paar voorbeelden: onze chemie is afbreekbaar, we hebben een Cradle & Cradle project, ledverlichting, zonnepanelen, elektrische auto’s, stimuleren fietsgebruik en elke nieuwe investering wordt ecologisch tegen het licht gehouden. Volgens mij erg duurzaam, alhoewel?
In een tak van sport waar onze medewerkers ons kapitaal en de ambassadeurs zijn, zijn er toch regelmatig schandalen over het omgaan met medewerkers. Is dat duurzaam? Terwijl zij toch verreweg het belangrijkste zijn. De inspanningen op het gebied van duurzaamheid van GWS dé schoonmaker zijn dan ook vooral op hen gericht. Wij willen en wensen dat ze lang gezond kunnen werken en vooral ook dat ze na hun pensionering nog jarenlang gelukkig leven.
Mijn worsteling is echter al jaren: hoe doe je dat?
Zoals de meeste Brabanders, houd ik van gezelligheid en van een goed glas wijn (of 2). Is dat dan het goede voorbeeld? Niet echt. Gelukkig is niemand perfect.
Belangrijker is dat we veel energie steken in het door iedereen met veel plezier te laten werken. Want weet je dat, wanneer je plezier hebt en glimlacht, er endofine, serotine en oxytocine aangemaakt wordt. Dat zijn ‘de gelukshormonen’ die een stimulerende werking hebben en een positieve invloed hebben op het zelfvertrouwen, gesteldheid en bijvoorbeeld slaap. Dat dit bijdraagt aan een gelukkig leven, is volgens mij enorm duurzaam en kost geen moeite.
Daarnaast proberen we waarde toe te voegen aan onze omgeving. Eigenlijk doen we alles om een positieve bijdrage te leveren en duurzaamheid te bevorderen. Maar maakt ons dat Expert in duurzaamheid? Ik denk het niet en ben dan ook altijd benieuwd naar tips & tricks. Heb jij er één voor mij? Mail deze dan naar [email protected]. We blijven vooral een lerende organisatie.