“Ik wil de schoonmaakbranche nog mooier en fijner maken dan hij al is”
Ellen Dekkers startte net voordat de coronacrisis uitbrak als algemeen directeur bij de RAS. Wat hebben de twee jaar haar gebracht en waar wil de RAS het komende jaar naar toe? Een nieuwe aflevering in de serie over vrouwelijk leiderschap.
Ellen werkte bijna dertig jaar bij FNV waar ze onder meer directeur van veertien sectoren was, voordat ze twee jaar geleden bij de RAS (Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche) aan de slag ging. “Ik ben van de mensensectoren”, legt ze uit. “En de schoonmaak is dat bij uitstek. Ook is er in deze branche altijd wel iets te regelen, zoals het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het creëren van doorgroeimogelijkheden. Het is een mooi werkveld waarin betrokken mensen werken die vaak recht voor z’n raap zijn en het is mijn ambitie om deze branche vanuit de RAS nog fijner te maken.”
Gemixt team
Ondanks dat er in de schoonmaaksector veel vrouwen werkzaam zijn die uitvoerend werk verrichten, zijn er nog relatief weinig vrouwen werkzaam in leidinggevende functies. Wel ziet Ellen dat er een kentering gaande is. “Ik kom steeds vaker vrouwen in leidinggevende functies of besturen tegen, maar dit zie je ook in andere sectoren gebeuren, dus het is niet iets dat alleen in de schoonmaak gaande is.” Een mooie ontwikkeling vindt ze, maar ze pleit vooral voor een goed gemixt managementteam. “Een team dat uit vrouwen, mannen, mensen van verschillende leeftijden en diverse culturele achtergronden bestaat is belangrijk, omdat je daarmee veel verschillende invalshoeken krijgt en elkaar op die manier scherp kunt houden.”
Het werkveld in en bijpraten met onder andere werkgevers om te kijken waar de sector behoefte aan heeft, zijn activiteiten die Ellen tijdens de coronapandemie niet of nauwelijks kon uitvoeren en die ze graag weer wil oppakken. “Het is essentieel om te weten wat er speelt, waar we als RAS in kunnen verbeteren of wat we beter voor het voetlicht kunnen brengen.” Zo is de RAS voor een betere vindbaarheid en informatievoorziening onder meer bezig met een nieuwe website met een betere zoekfunctie en een RAS-app voor schoonmakers en glazenwassers. “Hierin kan je verschillende informatie vinden”, legt ze uit. “Denk bijvoorbeeld aan filmpjes over ergonomie, tips over veilig werken en wat te doen bij discriminatie. Ook kan je er een e-portfolio in bijhouden, wat handig kan zijn als je gaat solliciteren. Daarnaast komen er thema’s uit de cao aan bod, zoals informatie over de regelgeving over feestdagen, loonsverhoging en reiskosten.”
Bijscholing
Het schoonmaak- en glazenwassersvak is altijd in ontwikkeling. Momenteel zijn er een hoop ontwikkelingen, waaronder digitalisering, robotisering en de switch naar dagschoonmaak. Ook niet onbelangrijk volgens Ellen is bijscholing. “Het is belangrijk dat je je als medewerker kunt blijven ontwikkelen, daarom pleiten we voor bijscholing. Een punt waar we nog wel mee zitten is hoe je dit als werkgever kunt doorberekenen in de prijs naar de klant toe. Iedereen weet hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling is en dat dit het resultaat uiteindelijk ten goede komt, maar een scherpe prijs blijft blijkbaar belangrijk.” Ook de waardering van de schoonmaker mag volgens haar nog meer in the picture komen te staan. “Tijdens de coronapandemie bleek hoe essentieel de schoonmaak is, ik had gehoopt dat dit iets beter zou worden doorberekend in het tarief voor de schoonmakers. Ik denk dat hier wat dat betreft nog wel een wereld te winnen is en daar maken we ons vanuit de RAS via de Code Verantwoordelijk Marktgedrag natuurlijk hard voor.”
Vorige week vertelden Niki en Anouk de Bruycker van Salubris over hun visie op vrouwelijk leiderschap”‘Vrouwen kunnen ook leider zijn, maar we komen vooral mannen tegen.’ Deze week is het Ellen Dekkers, wie zal volgende week volgen? Houd onze site in de gaten!