Het belang van vuilnisophalers
Na een staking van een week zijn de vuilnisophalers in Utrecht op 7 februari weer aan het werk gegaan om het afval op te halen en de straten schoon te maken. Volgens de gemeente duurt het, ondanks de inzet van extra mensen, nog minstens een week voordat alles opgeruimd is. De foto’s laten zien welke impact het heeft als het vuil niet wordt opgehaald, dus hoe belangrijk dit werk is.
De vuilnisophalers staakten omdat eind 2022 de onderhandelingen over de cao voor gemeenteambtenaren, waar bijna 190 duizend werknemers onder vallen, op niets uit liepen. Vakbonden FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 12 procent en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024. De werkgevers bieden in hun laatste loonbod 5 procent per 1 februari 2023 en 3 procent per 1 april 2024.
Om de stad weer schoon te krijgen ruimen de vuilnismannen- en vrouwen eerst het restafval en bedrijfsafval op. Dat begint met het weghalen van het afval naast de ondergrondse containers. Pas als dat weg is, kunnen de containers eruit gehaald worden om ze te legen. Doordat de containers erg vol zitten moeten de vuilniswagens vaker op en neer rijden. Ook is er een speciaal voertuig nodig om het afval naast de containers op te ruimen. Dat, in combinatie met het vele zwerfafval op straat, maakt volgens de gemeente dat het meer dan een week duurt om alles weer op te ruimen.
De gemeente zet extra mensen binnen de eigen organisatie in om de stad schoon te krijgen. Maar ook inwoners kunnen helpen. Op het wijkbureau of bij de afvalscheidingsstations kunnen ze knijpers en vuilniszakken ophalen.
Hulp
Ed Salome, de stakingsleider van Syntus had bedacht dat ook stakende chauffeurs van het streekvervoer kunnen helpen bij het ophalen van al het vuil. “Ik heb 50 buschauffeurs gevonden die de vuilnismannen na hun staking een handje zouden willen helpen. Helaas mag het niet van de gemeente.” De gemeente heeft hierop gereageerd dat de hulp natuurlijk erg welkom is, maar dat om arbo-technische redenen het niet mogelijk is om zomaar aan het werk te gaan als vuilnisophaler. “De mensen die dit werk doen zijn hier voor opgeleid en het is niet veilig om zomaar op een vuilniswagen te stappen”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
De buschauffeurs wilden de vuilnisdiensten helpen om hun solidariteit aan hen te tonen. “De vuilnismannen krijgen nog minder salaris dan wij. Zij werken ontzettend hard en hebben het net als wij moeilijk met de stijgende inflatie. Zij voelen zich net als wij ook ondergewaardeerd. Het is jammer dat we ze niet mogen helpen, maar ik hoop dat ze weten dat ze onze steun hebben. Aan hun staking kun je zien, hoe belangrijk ze zijn.”
De staking van vuilnisophalers heeft zich ook naar andere regio’s in het land uitgebreid.
Lees het volledige artikel van RTV Utrecht hier: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3537534/vuilnisophalers-in-utrecht-weer-aan-de-slag-schoonmaken-stad-duurt-zeker-een-week
Foto’s: RTV Utrecht