Veilig, intercultureel samenwerken biedt groei
“Veilig werken is werken binnen een integere sfeer waar je open kunt zijn en respect hebt voor elkaars mening of cultuur.” Maar in de praktijk blijkt dat samenwerken met andere culturen tot miscommunicatie kan leiden op het werk. Hoe jij je gedraagt wordt voor een groot deel bepaald door je culturele waarden en achtergrond. Inzichten in werken met andere culturen vragen daarom om inzicht en ervaring in eigen en andere culturen. Onderzoek wijst uit dat cultureel diverse groepen beter functioneren wanneer verschillen worden herkend en erkend als bronnen voor verbetering en groei. Ook in de schoonmaakbranche. Daarom heeft UL-Team hiervoor speciaal een training ontwikkeld.
“In onze training leer je cultuurverschillen herkennen. Je leert op deze verschillen inspelen en je aanpak in diverse situaties hierop aanpassen”, vertelt Belinda Dekkers, directeur UL-Team. “De training is geschikt voor ieder die in zijn werk te maken heeft met diversiteit en culturele verschillen in – en tussen – teams. Het elkaar betere leren kennen zorgt voor een respectvolle en veilige samenwerking. En na afloop van deze training heb je geleerd hoe je het beste uit jezelf kunt halen in intercultureel opzicht, hoe je rekening kunt houden met culturele verschillen én overeenkomsten en (blijvend) aan kunt sluiten bij de wensen en behoeften van collega’s. Dat is dé uitdaging voor organisaties van nu.”
Leerdoelen
De leerdoelen die het opleidingsbureau voor de training Intercultureel samenwerken heeft opgesteld, zijn:
• Ervaren van de verschillen tussen mensen, het effect van cultuur op de communicatie en de manier waarop de beoordeling van een situatie tot stand komt.
• Meer begrip krijgen voor de positie van de ander en voor je eigen gedrag wat leidt tot wederzijds respect
• Formuleren van de eigenheid van je eigen cultuur, de positie daarvan ten opzichte van de culturele dimensies en hoe je kunt aansluiten bij andere cultuurdimensies.
• Leren analyseren van een culturele situatie en er grip op krijgen door de stijlverschillen te ervaren en erop in te spelen en vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie te leren kijken.
• Leren hoe je een interculturele samenwerking kunt aanpakken door te oefenen met verschillende communicatie- en samenwerking situaties.
• Vergroten van je inlevingsvermogen en interculturele sensitiviteit en meer verbindend communiceren door aandachtige communicatie en het krachtig inzetten van verschillen.
Aanpak
Deze tweedaagse training (zes uur per dag) is zeer interactief opgezet. Het vragen stellen, uitwisselen met elkaar en intervisie levert nieuwe inzichten op. Belinda: “We werken tijdens de training op basis van – en vragen om inbreng van – lastige situaties ‘waar het mis kan gaan’. De training wordt afgesloten met een plan van aanpak dat leidt tot vervolgacties in de interculturele werkpraktijk van alledag.”
Interesse?
Klik hier voor meer informatie. Of neem contact op met UL-Team.