Online tool voor seksueel grensoverschrijdend gedrag toegankelijk voor alle organisaties – volg het webinar van Mariette Hamer op 14 mei
Hoe ga je als organisatie om met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Hoe zorg je voor een sociaal veilige werkomgeving? Voor veel bedrijven, zeker in het mkb, zijn dit lastige vragen. Daarom heeft Mariëtte Hamer, Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, een online tool ontwikkeld: een laagdrempelig en praktisch hulpmiddel om hiermee aan de slag te gaan. De tool is vanaf nu te gebruiken via handreikingcultuurverandering.nl. Meer weten? Volg het webinar op 14 mei aanstaande.
De tool is gebaseerd op de bestaande Handreiking voor cultuurverandering op de werkvloer en biedt een beknopt overzicht van wat organisaties kunnen doen om sociale veiligheid te verbeteren. Ook bevat de tool een quickscan waarmee bedrijven eenvoudig hun eigen aanpak kunnen toetsen.
Specifiek voor kleinere organisaties
Met de tool richt Hamer zich nadrukkelijk ook op kleinere organisaties. In veel mkb-bedrijven ontbreekt het aan gespecialiseerde functies zoals vertrouwenspersonen of HR-professionals. Hamer: “Dat organisaties er iets mee moeten is inmiddels wel duidelijk, maar het is soms best lastig waar je moet beginnen, zeker als je een kleine organisatie bent. Er zit ook veel spanning op dit onderwerp. Doe ik wel het goede? Met deze tool willen we juist ook het mkb helpen om van start te gaan met een cultuurverandering. De tool is zo opgezet dat zij met een paar clicks een eerste beeld hebben van hoe ze hun bedrijf sociaal veilig kunnen maken. Niets doen is geen optie, zeker niet met deze tool.”
Belang van preventie
Uit recent onderzoek van Ipsos I&O (2025) blijkt dat 43% van de werkenden seksueel grensoverschrijdend gedrag geen (belangrijk) gespreksonderwerp vindt op het werk. Hamer benadrukt daarom het belang van preventie: “Het aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag begint niet pas wanneer er een melding is. Het is belangrijk om te werken aan een open omgangscultuur en duidelijke structuren voor ondersteuning. Met deze tool help ik bedrijven hierbij.”
De tool bevat ook een wegwijzer voor het zorgvuldig afhandelen van meldingen. Volgens Hamer is een goede opvolging essentieel voor het behouden van vertrouwen en veiligheid binnen de organisatie.
Webinar op 14 mei
Meer weten over de tool? Op woensdag 14 mei 2025 van 12.00 tot 13.00 uur vindt er een gratis webinar plaats. Mariëtte Hamer licht daarin de tool toe en gaat in gesprek over de eerste ervaringen van organisaties die er al mee werken. Meld je hier aan voor het gratis webinar.