Chief Happiness Officer Paul Raaijmakers (St. Anna Zorggroep): “Human capital is een groot goed”
Hoe krijg je je personeelsbestand op orde? Hoe krijg je de patiëntbeleving op torenhoog niveau? “Investeren in human capital wordt steeds belangrijker. Human capital is een groot goed, voor iedere organisatie is het zinvol om met werkgeluk en plezier bezig te zijn. Het levert zoveel op. Waarom zou je het niet doen?” Paul Raaijmakers is Chief Happiness Officer bij St. Anna Zorggroep. Een zorginstelling die garant staat voor goede zorg, waar iedereen – van verpleegkundige tot schoonmaker – een bijdrage aan levert. Een missie waarvoor St. Anna – samen met Alpheios en Werk Succesvol – op expeditie ging. Met succes.
Sinds 1,5 jaar combineert Paul de functie van hoofd Opleiding en Ontwikkeling bij St. Anna Zorgroep in Geldrop met die van Chief Happiness Officer. “Een kwartiermakersrol, aanjagersrol en een verbindende rol”, begint Paul ons gesprek. “Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg”, overtuigt Paul. St. Anna Zorggroep ging op expeditie met een geluksmissie: “Werkgeluk is een ontdekkingstocht die je samen aan gaat”, weet Paul. Wat spontaan ontstond tijdens een gesprek met het bestuur en de Erasmus Universiteit, die onderzoek naar werkgeluk doet, is uitgegroeid tot een succes waar iedereen bij St. Anna blij van wordt: directie, bestuur, medewerkers, patiënten en bezoekers.
“We zitten in een arbeidsmarkt waarbij het niet vanzelfsprekend is, dat je arbeid op peil hebt. De medewerker is belangrijker dan ooit”
Met een bril op naar werkgeluk kijken
“Eén iemand in een organisatie kan de focus niet veranderen. Je moet mensen om je heen verzamelen die ambassadeur willen zijn. Die met een bril van werkgeluk naar uitdagingen durven te kijken. En dat leuk vinden. Hoe kunnen we medewerkers en leidinggevenden overtuigen? Met twee werkgroepen zijn we daarmee stapsgewijs aan de slag gegaan.”
“Het klinkt paradoxaal, maar werkgeluk gaat niet alleen over geluk. Je moet oog hebben voor hoe iemand zich voelt en waar hij/zij zich fijn bij voelt. Als werkgever heb je daar een rol in. Het gaat om plezier en samenwerking, om voldoening, om zingeving. Dat zijn de drie pilaren waar werkgeluk op rust. Als je het gevoel hebt dat je te weinig talenten in kunt zetten of te weinig uitdaging in je functie hebt of te weinig fun met je team hebt, dan ben je meestal ook niet gelukkig, presteer je minder en vergroot je de kans op ziekteverzuim.”
Betere zorg en gelukkigere medewerkers gaan hand in hand
“We zitten in een arbeidsmarkt waarbij het niet vanzelfsprekend is, dat je arbeid op peil hebt. De medewerker is belangrijker dan ooit. Dus is dé grote vraag: hoe kunnen we die medewerker op nummer 1 zetten? Net als de patiënt. De één kan niet zonder de ander. Als jij je niet fijn voelt in je werk, kun je geen goede zorg verlenen.”
“Of je nu verpleegkundige of schoonmaker bent, iedere persoon heeft een eigen waarde en draagt bij aan het geheel”, vervolgt Paul. “Een schoonmaker kan zijn werk pas goed doen als hij/zij zich goed voelt. Op onze expeditie zagen we de verschillen tussen medewerkers die zich fijn en goed voelen en diegenen die ‘gewoon’ hun ding doen. We hebben dat voor alle functielagen bekeken. Wat bleek? We richten ons te veel op waar een medewerker niet (zo) goed in is. Dat moeten we niet doen. Focus je op kracht geven en de ontwikkeling van mensen.”
Wat heeft werkgeluk jullie opgeleverd?
Een vraag die we Paul tot slot voorleggen. “We hebben een leiderschapsprogramma voor werkdruk uitgerold. We hebben in het ziekenhuis weinig last van personeelstekorten. We zijn veel meer het medewerkersbelang gaan inzien. Mensen ervaren meer plezier, zijn veel effectiever en dat levert veel op voor je organisatie. Er komen bijvoorbeeld steeds meer innovaties en ideeën op allerlei vlak naar voren. Zo hebben we bijvoorbeeld het jaargesprek tussen leidinggevende en medewerker aangepast en werkgeluk als vast onderwerp opgenomen. Eerst gingen dergelijke gesprekken enkel over kernwaarden en was het een technisch verhaal. Nu gaat het om de mens en investeren we in ‘human capital’. Dat wordt in de wereld steeds belangrijker en levert enkel op. Waarom zou je dat niet doen?”
Leestip