16 november 2018

Blog: Hoe tover jij een glimlach op het gezicht van een ander?

Vandaag (16 november 2018) is het de Dag van de Gastvrijheid. Goed om daarbij stil te staan, want een gastvrije ontvangst kan voor mensen heel belangrijk zijn. Hoe gastvrij ben jij voor jouw gasten, collega’s of medewerkers? Wat doe jij, zodat iemand zich prettig voelt? Hoe tover jij een glimlach op het gezicht van een ander?

Gastvrij werken betekent iets extra’s doen voor de ander. Het is de persoonlijke noot die jij geeft aan jouw manier van werken. Je maakt er een groot verschil mee, als jij de ander welkom kunt laten voelen. Dit zit hem in zoveel kleine dingen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken met je collega’s, dat jullie andere pandbewoners altijd even groeten, de deur voor ze openhouden en je materialen niet laten slingeren. Zulk goed gedrag vormt de basis van gastvrij werken. Er bestaan vaste regels over het gedrag van medewerkers in het bijzijn van gasten. Denk aan glimlachen, groeten en de gast aankijken. Dit is zo’n beetje de 1.0 versie van gastvrij werken. Maar het kan zoveel méér zijn.

Gastvrij werken gaat altijd over het prettige gevoel dat je de ander geeft. Een gevoel van welkom zijn. Dat is de 2.0-versie. Het lastige, maar ook mooie is dat hier geen vast recept voor is. Je kunt op veel verschillende manieren invulling geven aan jouw houding. Echt gastvrij werken – dus 2.0 – betekent oprechte aandacht aan de gast geven. Dit vergt inlevingsvermogen en inschatten wat de ander nodig heeft. Want wat bij de ene gast een welkom gevoel geeft, kan bij de andere gast juist irritatie opwekken. Zo kun je de één blij maken met een praatje over het weer, terwijl de ander een dergelijk praatje juist irriteert, omdat hij denkt: ‘schiet op, ik moet nog zoveel doen!’.

Het geven van een fijne beleving is dus heel persoonlijk en gaat daardoor over veel meer dan gezamenlijke gedragsafspraken. Ook de verwachting heeft ermee te maken of een ander jouw aanpak als gastvrij ervaart. Zo hebben gasten van een vijfsterren hotel een veel hogere verwachting van gastvrijheid dan iemand die bij de kassa staat van een tankstation. Als opleider merken wij bij iedere cursus opnieuw dat onze insteek en verwachtingen van onze cursisten goed op elkaar moeten worden afgestemd. Een warm en veilig welkom bieden is vanzelfsprekend, dit gevoel tijdens de opleiding behouden, is per groep anders. Aanvoelen, luisteren en hierop inspelen, het is mooi om elkaar te vinden.

Wat gastvrij is, wordt dus in hoge mate bepaald door de omgeving waarin een persoon zich bevindt. En dat inzicht biedt zoveel kansen! Want juist in een omgeving waar de verwachting van de gast niet zo hoog is, kun jij alle verschil maken door jouw houding. Zo overtref je de verwachtingen en maak je een onvergetelijke indruk.

Gastvrij werken gaat dus over hoe jij het verschil kunt maken in jouw omgeving. Een treffend – en aandoenlijk – voorbeeld is dit filmpje. Hier zie je goed hoe eenvoudige zaken een groots effect kunnen hebben. Door dingen net even anders aan te pakken, kun je een ander een zeer plezierig gevoel geven. Een lach op het gezicht toveren. In welke omgeving dan ook!

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire trainingen en opleidingen
voor onder meer gastvrij werken

Deel dit artikel

Ook interessant:

10 juli 2019

Blog: Hospitality, een containerbegrip of kun je echt nog een verschil maken?

Ken je ook die sketch van Lebbis over ‘het perfecte terrasje’? Zo simpel, zo herkenbaar en telkens als ik deze zie, verbaas ik mij er weer over dat zoiets...

27 november 2019

Verschenen uniek boek Taal in de Schoonmaak: meedoen in de maatschappij en het vak

Per dag worden er in Nederland 44 boeken uitgegeven. Heel veel kookboeken, maar geen of sporadisch een boek over en voor de schoonmaak. Vandaag verschijnt het boek Taal in...

16 januari 2024

Horecava 2024 laat zien hoe snel verandering gaat, ook in hygiene

“Een goede Horecava betekent een goed jaar” stelt een exposant van de organisatie van de Horecava, de professionals horeca-vakbeurs die van 8 t/m 11 januari plaatsvond in RAI Amsterdam. Deze...

21 augustus 2025

#PODCAST Vakpraat: “Gastheerschap is iets anders dan vakmanschap!”

In de nieuwste aflevering van podcast Vakpraat spreekt Laura de la Mar van Gastvrijheid in Bedrijf over de ware essentie van gastheerschap. Geen regels over “bordje van links, glaasje...

13 juli 2025

Belinda Dekkers-Schwartz draagt leiding UL-Team over aan Anne-Marie van Eijden-Jansen

Belinda Dekkers neemt op 1 september 2025 afscheid van Ul-Team. Na 10 jaar gebouwd te hebben aan het opleidingsbureau draagt zij dan het stokje over aan Anne-Marie van Eijden-Jansen. 

04 juni 2020

Nieuwe (vak)opleider Insources verlaagt ziekteverzuim bij Novon

Ruim een jaar geleden kwam Kenneth Beverwijk van Insources in gesprek met Elbert-Jan Hesse, directeur van Novon Schoonmaak uit Zwolle. Verzuim is een belangrijk thema in de schoonmaakbranche en...

04 juli 2019

Belinda Dekkers (UL-Team): “Juist in de zomer kun je als schoonmaakbedrijf je slag slaan”

“Het opleiden van facilitaire medewerkers volgt hetzelfde patroon als het reguliere onderwijs: tijdens de zomervakantie wordt er nauwelijks opgeleid. Terwijl er juist deze weken verschillende situaties zijn, die om...

14 februari 2022

Blog: Werkplezier…. Hoe dan?

Een extreem hoog ziekteverzuim, een voortdurend tekort aan personeel en dan ook nog zorgen voor werkplezier op de werkvloer? Hoe dan? Als leidinggevende en/of HR-medewerker heb je veel ballen...

14 oktober 2024

UL-Team presenteert zich met duurzame, online magazines

UL-Team presenteert zich met online magazines. Waarom kiest het bureau voor facilitaire opleidingen voor deze magazines? Welke reacties ontvangen ze van de lezers? Belinda Dekkers-Schwartz, directeur UL-Team, vertelt. “Wij...

20 maart 2025

UL-Team viert 15-jarig jubileum Een feestelijk interview met Belinda Dekkers-Schwartz

Opleidingsbureau UL-Team bestaat op 25 maart 2025, 15 jaar. Een bijzondere mijlpaal die gevierd mag worden. In gesprek met Belinda Dekkers-Schwartz blikken we terug op de groei en ontwikkeling...