10 juli 2019

Blog: Hospitality, een containerbegrip of kun je echt nog een verschil maken?

Ken je ook die sketch van Lebbis over ‘het perfecte terrasje’? Zo simpel, zo herkenbaar en telkens als ik deze zie, verbaas ik mij er weer over dat zoiets ‘gewoons’ wordt gezien als bijzonder. Mooie ondertiteling van het YouTube-filmpje van de Lebbis-sketch: maak een feestje van je werk.

Je kunt geen (vak)blad openslaan of LinkedIn of andere social media bezoeken of we worden overspoeld met de termen gastvrijheid, hospitality, …. Het gaat allemaal om beleving, zelfs als je een kopje koffie drinkt. Al praten we tegenwoordig niet meer over een kopje koffie, maar over latte machiato, flat white, cappuccino, caramel macchiato en ga zo maar door. Ik moet bekennen dat ik mij hier ook zeer schuldig aan maak (een echt goede cappuccino kan mijn dag maken).

Waarom is het nodig dat we hierover hele blogs, artikelen en opleidingen schrijven? Eigenlijk gewoonweg, omdat we blijkbaar vergeten zijn om aardig te zijn en om net dat extra te stapje voor de ander te doen. Ook UL-Team heeft zes verschillende gastvrijheidstrainingen ontwikkeld, want daar is behoefte aan en vraag naar!

De nieuwe commercial van Sire, wie kent deze ondertussen niet?  #doeslief, zegt het. Als we allemaal iets aardiger tegen elkaar zijn, meer begrip tonen, bereid zijn om de ander wat te gunnen en niet altijd jezelf eerst te stellen. Zou het dan nog nodig zijn dat we deze trainingen en workshops moeten geven en organiseren? Dat we er boeken, blogs en artikelen over moeten schrijven, we communities op moeten richten, en er organisaties volledige afdelingen voor opzetten? Commercieel gezien, als opleidingsbedrijf, is dit natuurlijk niet handig. Maar het is de eerste opleiding die ik zo zou willen opgeven als we allemaal kunnen genieten van een prettige werk- en leefomgeving, waarin iedereen net iets meer voor elkaar over heeft.

Tot die tijd geven wij met alle liefde deze trainingen. Genieten we van de verhalen van de deelnemers over kwesties die niet goed gaan, maar vooral van de mooie voorbeelden van positiviteit die anderen weer inspireren. Die maken ons erg blij.

En ja, helaas is hospitality een containerbegrip geworden en wordt de term te pas en te onpas gebruikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat je nog steeds een verschil kunt maken. Dit is deels te leren door met anderen te spreken over dit onderwerp, voorbeelden met elkaar te delen. Maar het moet vooral uit jezelf komen. Wees niet bang om diegene te zijn, die het dan net anders doet dan een ander. Jij moet het verschil willen maken. Kunnen is vaak het probleem niet, we kunnen het wel, maar wil je het ook. Wil jij het verschil maken?

Of zoals Lebbis het zegt aan het einde van zijn sketch: “…als we willen dan kan het…”.

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire opleidingen

Deel dit artikel

Ook interessant:

12 mei 2020

Blog: 1,5 m2 prijs glasbewassing, het nieuwe normaal?

Corona is een bitch. We zijn nu een paar weken verder en de veerkracht en onderlinge betrokkenheid hebben we nu net iets te vaak, op persoonlijk vlak, afgewisseld met...

13 juni 2024

Blog Belinda Dekkers-Schwartz (UL-Team): Hoe draai jij een lastige situatie om naar een positieve ervaring?

We willen allemaal werken in een prettige werkomgeving. Met positieve aandacht voor elkaar, het schoonmaakwerk en de gebouwgebruikers. Toch komt het wel eens voor dat er onrust ontstaat door...

24 december 2024

Gewijzigde datum: Neem jij op 2 april deel aan het FMNextGen tafeldiner met boeiende sprekers?

Ben jij tussen de 20-40 jaar? Dan ben je op woensdag 22 januari 2025 van harte welkom bij het FMNextGen tafeldiner bij UL-Team in Culemborg. Een bijzonder diner met...

08 oktober 2019

Eric Ordelmans (Werkzaak Rivierenland): “Beroep schoonmaker is aantrekkelijker dan vaak wordt gedacht”

“Werkzaak Rivierenland ziet en gebruikt de mogelijkheden in de schoonmaak om hun speciale doelgroep weer op weg te helpen en toekomst te geven. UL-Team ondersteunt hen daarin graag met...

03 oktober 2022

Blog: Ben jij al #SterkMetStoom?

Sinds het voorjaar van 2022 werk ik bij Innovi. Een nieuwe uitdaging in een mooie branche. Na enkele maanden van verdieping in de markt, ons bedrijf en de machines,...

17 juli 2019

Theater KAF en EW Facility Services: samen een beleving bieden

Een avondje naar het theater draait om het bieden van een beleving. Alles moet kloppen en niets mag daarvan afleiden. Een schoon gebouw draagt hieraan bij. Kunstlinie Almere Flevoland...

31 mei 2019

Blog: Verpakkingen en duurzaam gedrag

We hebben steeds meer voorkeur voor duurzame producten. Als consument, maar ook als professional, in de B2B-wereld, toch? Ik inspireer en daag je uit met deze consumentengerichte blog. Natuurlijk...

24 juni 2024

Blog Bert van Boggelen: ‘Aanpakken van de arbeidskrapte doe je samen’

Een grote uitdaging waar we mee worden geconfronteerd is de arbeidsmarktkrapte. Of het nu gaat over het zorgen voor ouderen, het bouwen van huizen of het schoonhouden van de...

14 november 2022

Een nieuwe melkkoe?

Ik heb het in mijn blogs wel eens gehad over het feit dat hermetingen een verdienmodel kunnen zijn voor adviesbureaus. De hermetingen dienen vaak betaald te worden door de...

26 februari 2020

Blog Imago schoonmaak

Ja, we weten het allemaal: onze schoonmaakbranche loopt niet over van een positief imago. Zo ook Zeeland, de provincie waar ik sinds 3,5 jaar met trots woon. Maar de...