10 juli 2019

Blog: Hospitality, een containerbegrip of kun je echt nog een verschil maken?

Ken je ook die sketch van Lebbis over ‘het perfecte terrasje’? Zo simpel, zo herkenbaar en telkens als ik deze zie, verbaas ik mij er weer over dat zoiets ‘gewoons’ wordt gezien als bijzonder. Mooie ondertiteling van het YouTube-filmpje van de Lebbis-sketch: maak een feestje van je werk.

Je kunt geen (vak)blad openslaan of LinkedIn of andere social media bezoeken of we worden overspoeld met de termen gastvrijheid, hospitality, …. Het gaat allemaal om beleving, zelfs als je een kopje koffie drinkt. Al praten we tegenwoordig niet meer over een kopje koffie, maar over latte machiato, flat white, cappuccino, caramel macchiato en ga zo maar door. Ik moet bekennen dat ik mij hier ook zeer schuldig aan maak (een echt goede cappuccino kan mijn dag maken).

Waarom is het nodig dat we hierover hele blogs, artikelen en opleidingen schrijven? Eigenlijk gewoonweg, omdat we blijkbaar vergeten zijn om aardig te zijn en om net dat extra te stapje voor de ander te doen. Ook UL-Team heeft zes verschillende gastvrijheidstrainingen ontwikkeld, want daar is behoefte aan en vraag naar!

De nieuwe commercial van Sire, wie kent deze ondertussen niet?  #doeslief, zegt het. Als we allemaal iets aardiger tegen elkaar zijn, meer begrip tonen, bereid zijn om de ander wat te gunnen en niet altijd jezelf eerst te stellen. Zou het dan nog nodig zijn dat we deze trainingen en workshops moeten geven en organiseren? Dat we er boeken, blogs en artikelen over moeten schrijven, we communities op moeten richten, en er organisaties volledige afdelingen voor opzetten? Commercieel gezien, als opleidingsbedrijf, is dit natuurlijk niet handig. Maar het is de eerste opleiding die ik zo zou willen opgeven als we allemaal kunnen genieten van een prettige werk- en leefomgeving, waarin iedereen net iets meer voor elkaar over heeft.

Tot die tijd geven wij met alle liefde deze trainingen. Genieten we van de verhalen van de deelnemers over kwesties die niet goed gaan, maar vooral van de mooie voorbeelden van positiviteit die anderen weer inspireren. Die maken ons erg blij.

En ja, helaas is hospitality een containerbegrip geworden en wordt de term te pas en te onpas gebruikt. Maar ik ben ervan overtuigd dat je nog steeds een verschil kunt maken. Dit is deels te leren door met anderen te spreken over dit onderwerp, voorbeelden met elkaar te delen. Maar het moet vooral uit jezelf komen. Wees niet bang om diegene te zijn, die het dan net anders doet dan een ander. Jij moet het verschil willen maken. Kunnen is vaak het probleem niet, we kunnen het wel, maar wil je het ook. Wil jij het verschil maken?

Of zoals Lebbis het zegt aan het einde van zijn sketch: “…als we willen dan kan het…”.

Belinda Dekkers,
directeur UL-Team facilitaire opleidingen

Deel dit artikel

Ook interessant:

06 februari 2022

Blog: Trots

Op maandag 6 februari 2012 fietste ik ‘s middags naar de HEMA in Zwijndrecht om tompoucejes op te halen met het Schoonmaakjournaal-logo erop. Een gebakje met een eigen logo,...

08 november 2018

Blog: Hoe blijven we voorop lopen?

Alpheios bestaat 60 jaar en dat betekent dat Alpheios Performance Solutions alweer 10 jaar bestaat. Ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan, richtte Alpheios een aparte consultancytak op die zich...

06 augustus 2024

Schoonmaakjournaal viert Koperen Jubileum: 12,5 jaar Inspiratie en Samenwerking

Wat ben ik trots. Vandaag vieren we het 12,5-jarig bestaan van Schoonmaakjournaal – ons koperen jubileum. Ik weet nog dat Petra de Bruin mij 12,5 jaar geleden toefluisterde met...

25 februari 2019

UL-Team breidt uit met nieuwe zorgopleidingen Cure en Care

In de zorg speelt infectiepreventie een essentiële rol, waarmee er een cruciale rol van schoonmaak is weggelegd en dus voor opleidingen. UL-Team, specialist in opleidingen in de facilitaire dienstverlening,...

23 april 2024

Blog Maurice Rutgrink (deel 2): Aansprakelijkheid zzp’ers bij inhuur

In mijn eerste blog belichtte ik de risico’s voor opdrachtgevers bij inhuur van zzp’ers. Het is ook goed om de andere kant, die van de ingehuurde zzp’ers te belichten....

03 juli 2019

Blog: Een brug slaan

Hoe ga ik dit in hemelsnaam voor elkaar krijgen? Een duale opleiding afronden, mezelf bewijzen als facilitair manager, op mezelf gaan wonen en het hoogst haalbare vragen van mezelf...

14 november 2022

Een nieuwe melkkoe?

Ik heb het in mijn blogs wel eens gehad over het feit dat hermetingen een verdienmodel kunnen zijn voor adviesbureaus. De hermetingen dienen vaak betaald te worden door de...

01 april 2019

Producent Pally Biscuits over UL-Team schoonmaakopleiding: concreet, praktisch, goed

Hoe train je productiemedewerkers om het hygiëne-niveau op een hoger peil te krijgen zonder dat je de productie van koekjes hindert? Door training on the job, tussen de zoete...

17 juni 2025

Blog Christopher Smit (Sport050): Hoe heet jouw schoonmaker?

"Wie wel eens een zwembad, sporthal of gymzaal binnenstapt, weet hoe belangrijk het is dat een sportlocatie schoon en veilig aanvoelt. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar daarachter schuilt een wereld...

12 februari 2022

Oh, wat een week

Wat een mooi nieuws hebben we in onze jubileumweek kunnen brengen. Petra de Bruin wist zich met verve weer de rol van (gast)hoofdredacteur op zich te nemen. We blikken...