14 november 2019

CSU en 400 relaties stappen in de wondere wereld van hospitality en ontrafelen geheimen

“Heeft de wondere wereld van Hospitality nog geheimen voor u?” Mooie prikkelende uitnodiging voor het 6e CSU Hospitality Congres op 14 november in het theater van de belevingsrijke Efteling. Een middag vol inspiratie onder leiding van tv-presentator en programmamaker Art Rooijakkers, die zich mocht omringen met sprekers die én inspiratie én inzicht gaven. Met Aljan de Boer van Trendsactive als humorrijke keynote speaker over generatieve  hospitality én een verrassende, muzikale en interactieve afsluiter ‘The Big Bingo’. En ja, iedereen uit z’n dak.

Als je na een persoonlijk welkom door de parkeerwachters je auto ruimschoots kunt parkeren en uitstapt, sfeervolle wat-ben-ik-toch-een-gelukkig-mens-muziek hoort die je naar de hoofdingang van de Efteling leidt waar je door een in een vrolijk Efteling-kostuum verklede gastvrouw én een muzikaal kwartet wordt verwelkomd, dan heb je al op 4 momenten van hospitality te pakken. En er volgde er nog vele tijdens het CSU-congres Insights in hospitality in het grootste attractiepark van de Benelux, de Efteling.

Hospitality is een ding
Op 14 november was daar de 6e editie van het CSU Hospitality-congres. Dat de theaterzaal ‘nokkievol’ was, bevestigt de belangstelling en het feit, dat Hospitality en ketensamenwerking niet meer weg te denken zijn, zo bevestigde ook het laatste Nationale Benchmarkonderzoek Facilitaire Innovatie. Hospitality is zelfs de grootste uitdaging in facility management. Een onderzoek dat momenteel overigens weer loopt en waaraan je via deze link deel kunt nemen.

“Zonder transport staat alles stil, maar ook zonder facilitair medewerker”

De Koningin van de Hospitality in onze schoonmaakbranche is, wat mij betreft, Diane van Dijk. Vijf jaar geleden trad zij bij CSU aan als directeur Hospitality en heeft hospitality op de kaart weten te krijgen. Hospitality is belangrijk – want: “zonder transport staat alles stil, maar ook zonder facilitair medewerker. En dat realiseren we ons te weinig”, stelde Diane in haar congresopening. De uitdaging is en blijft: mensen.

Hospitality, what else?
Hospitality is een mindset – “wat verwacht je zelf, geef dat ook een ander”; een kwestie van high tech versus high touch, maar medewerkers maken het verschil. “CSU zoekt de combinatie. We kijken naar medewerkers én klanten en uitdagingen in de markt.” Er worden 3 hospitality-trends in 2020 verwacht: duurzaamheid, klantgerichtheid en technologie.

Hoe hospitality aan en op te pakken. Diane’s advies:
Ga voor kleine stappen;
Ambassadeurs maken het verschil;
Stel concrete doelen en
Toon lef.

Wie naar de eerste letters van deze opsomming kijkt, leest GAST.

Zoveel generaties, zoveel waardes
Keynote speaker Aljan de Boer doet zijn functie Head of Inspiration bij Trendsactive zeker eer aan, als hij de vier generaties (babyboomers, generatie X, millennials en generatie Z), de verschillen, het gedrag en de kloven op een rij zet. “Het gaat om mensen. Laten we beginnen met hen te leren begrijpen”, aldus Aljan. Dat we steeds meer aan het concurreren zijn op verwachtingen, stelt Aljan ook. Aan de hand van gender, generation en social trends neemt hij de congresdeelnemers mee naar vandaag de dag. “Waar de ene generatie zijn passie volgt, doet de ander gewoon zijn best. De hele wereld van millennials is één grote talentshow. Geef ze vooral een podium”, tipt Aljan. De conclusie van congrespresentator Art Rooijakkers: “Elke generatie heeft andere patronen en waarden hoe ze naar het leven kijken”.

Liefde kun je ook niet leren
Inspiratiesessies door Booking.com, Circl, Hostmanship Group en Hutten Catering, en de Hospitality College Tour onder leiding van Art met stellingen over hospitality, hostmanship en gastvrijheid vervolmaken dit CSU-congres. ‘Hospitality is niet meetbaar’, ‘over 5 jaar is hospitality volledig digitaal’ en ‘gastheerschap is aan te leren’. Heleen Ruys van Hospitality Group, Laura de la Mar van Gastvrijheid in bedrijf en Alexander de Vries van Hostmanship Group gaan de discussie met elkaar aan, bijgestaan door de meningen van de congresdeelnemers via Buzz master Marieke. Met hier wellicht generatieverschillen, maar zeker genderverschillen. “Laat voelen waar het om draait. En gastheerschap kun je niet leren, net als liefde, dat kun je ook niet leren.”

Toilettegeltjeswijsheid?
Met deze tegeltjeswijsheid ‘Voelen is belangrijker dan meten’ sluit congrespresentator Art Rooijakkers het 6e Hospitality-congres af. Met dat in het achterhoofd kunnen we morgen allemaal met hospitality (verder) aan de slag gaan. Maar of het tegeltje er een is voor op het toilet…? Dat vraagt Art zich wel af.

Deel dit artikel

Ook interessant:

25 augustus 2025

#PODCAST Zwaar werk vraagt slimme oplossingen: over gezondheid, bewegen en ergonomie in de schoonmaak.

Schoonmaken is topsport. In deze aflevering van Sustainable Hero Talks gaan Niels van Geenhuizen, Karola Hooijer en John Bos in gesprek over hoe we fysieke belasting kunnen verminderen en...

16 februari 2024

Wereldprimeur voor Stayokay en The Good Roll

Stayokay, de grootste hostelketen van Nederland, zet een grote stap in duurzaamheid door als eerste ho(s)telketen ter wereld volledig over te gaan op bamboe toiletpapier van The Good Roll....

12 september 2024

Samen tegen voedselverspilling: Collega’s nemen kliekjes mee naar werk en helpen milieu

Jaarlijks wordt per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de...

08 mei 2024

VSR Voorjaarsevent (28 mei) in teken van inspireren van ‘De Mens’

Ben je ook zo benieuwd hoe anderen hun medewerkers begeleiden en hen faciliteren in hun ontwikkeling? Hoe ze in mensen investeren en opleiden? Kom dan op dinsdagmiddag 28 mei...

03 april 2025

Rolf Jorna (Asito) en Gemmie Heerens (ISS) winnaars HRtop100 Awards

‘Wat is uw kijk op werken en organiseren in de toekomst? Hoe denken HR-vakgenoten daarover?’ Dat zijn de onderwerpen waarover HR-directeuren eens per jaar met elkaar praten tijdens de...

22 april 2025

GEZIEN IN DE MEDIA: ‘Glazenwasser Rik bespaart met zijn uitvinding miljoenen liters drinkwater’

Glazenwasser Rik van der Woerd uit Barneveld bespaart jaarlijks honderdduizenden liters kraanwater door ramen te wassen met gefilterd regenwater. Samen met technisch collega Coen Kleinleugenmors ontwikkelde hij een innovatief...

22 februari 2023

Oproep: doe mee aan het onderzoek Kort Verzuim

De schoonmaak- en glazenwassersbranche heeft te maken met een relatief hoog ziekteverzuim. Sociale partners in de branche willen daarom werken aan een branche-brede aanpak voor kort verzuim. Dit is...

12 mei 2025

Cor Voogd (Vileda Professional): “De overname voelt als het beste van twee werelden”

In juli 2023 nam Freudenberg Home & Cleaning Solutions (FHCS), het moederbedrijf van Vileda Professional, het Duitse Vermop over. Een strategische stap die niet alleen het productassortiment verbreedde, maar...

29 oktober 2024

Robin (Biga Groep) ging van springplank naar droombaan

Robin (23) kreeg een half jaar geleden een vast contract bij zwembad Dijnselburg in Zeist en werkt daar als toezichthouder en in de schoonmaak. Als klein jongetje droomde hij...

06 februari 2025

Gezien in de media: “Fijn om bij zo’n inclusieve werkgever te mogen werken”

Terwijl de meeste mensen op vrijdagmiddag voldaan de kantdoordeur achter zich dichttrekken, zien we bij GWS de Schoonmaker in Rosmalen medewerkers terugkomen. Medewerkers die doordeweeks in verschillende bedrijfsgebouwen in...