Blog: Handen thuis houden
Elkaar een hand geven, het zit er voorlopig niet in. En toch draait het vandaag, 15 oktober, om handen: het is de jaarlijkse internationale Handenwasdag. Ditmaal een bijzondere themadag, want heeft handhygiëne ooit zoveel waarde en aandacht gekregen als in 2020? Is er na corona en mondkapjes meer gegoogled op dit onderwerp? Wisten ooit zoveel mensen dat handhygiëne zo’n groot aandeel heeft in gezondheid? Nee, ik denk het niet.
Vandaag, 15 oktober, zul je ongetwijfeld overspoeld worden met instructiefilmpjes over hoe je goed en effectief je handen wast. Daar ga ik het nu niet over hebben, we gaan er geen belerende blog van maken. Nee, we maken er een feestje van…
want…
het aantal spreekwoorden waarin handen voorkomen, verrast me: 41 op Woorden.org. En ook hoe toepasselijk de gezegden met handen zijn voor deze coronatijd. Handen thuis houden (= niet aanraken), dat is mijn koploper. En wat te denken van aan handen en voeten gebonden zijn (= geen kant op kunnen), de handen dicht mogen knijpen (= van geluk mogen spreken), de teugels in handen hebben/houden (= de leiding hebben/houden), handen tekort komen (= te weinig hulp hebben, overstelpt worden) en last but not least deze twee: het roer in handen hebben (= leidinggeven en door moeilijke tijden heen komen) en handen wassen (= het toilet bezoeken).
We maken er vandaag ook een feestje van, want…
Lynn Berger van het onafhankelijke onderzoeksjournalistieke platform De Correspondent verraste me onlangs met dit artikel: Onze handen helpen ons beter denken en voelen. Maar dan moeten ze wel uit de mouwen. Een eyeopener over het instrument handen van maar liefst 8 minuten leestijd. Verhelderend dat onze handen meer dan instrumenten zijn: ze helpen ons om beter te denken én somberheid te bestrijden. Ze zijn ons biowapen. Ze zorgen voor beheersing en bewustzijn. Ze zijn het symbool van handelingsmacht en eigenaarschap. Ze passen zich aan de nieuwe tijd aan met nieuwe technieken en ander gedrag.
Dus… kom maar op met die hands-on mentaliteit. Aanpakken deze Handenwasdag. Met beide handen. Dan doen we wat of juist niet, omdat de handen thuis blijven. Sowieso kunnen we meer en worden we weer blij als we elkaar weer kunnen treffen en de hand mogen schudden.
Mooie dag. Blijf gezond. Tot snel!
Petra de Bruin,
enthousiaste pionierende marketeer met schoonmaakhart, inspirator en verbinder