Briefje van Peet
Beste vuilnisman,
Gefeliciteerd, het principeakkoord is bereikt. Je hebt er salaris bij!
Ja, het was nogal vaak en op veel plekken staken de laatste weken. Geen vuilnis ophalen; het zal niemand ontgaan zijn. Die staking heeft voor de laagste schalen tot een forse loonsverhoging geleid. Met dank aan FNV om op 22 februari 2023 een principe-akkoord te bereiken voor een nieuwe cao Gemeenten/SGO met werkgeversorganisaties VNG en WSGO.
In procenten heb jij er relatief gezien maandelijks meer bij dan de meesten van je collega’s van andere afdelingen in jouw (samenwerkende) gemeente. Voor jou en je collega-ambtenaren een maandelijks extraatje van € 240. Zeker voor jou belangrijk is deze tijd van financiële crises.
Jij en ik jubelen. Het is je gegund!
Op 1 juli 2020 schreef ik voor Schoonmaakjournaal de blog ‘Na het klappen, geen flappen’ met een wake-up call voor de wereld: waarom is het salaris van een vuilnisman veel lager dan dat van een bankier? Het standaardantwoord: zo werkt de markt nu eenmaal.
In werkelijkheid is het niet de markt, maar de samenleving die bepaalt wat echt van waarde is.
In 2014 schreef Rutger Bregman van De Correspondent hierover in zijn artikel: ‘Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers’.
We gaan nog even verder terug in de tijd. Al in 1968 ontdekte de wereld dat we niet zonder jou en je collega’s kunnen: de staking van 7000 vuilnismannen in New York leidde in 6 dagen tot een ramp in The Big Apple.
“We worden behandeld als vuil.”
New York veranderde van machtige stad naar miserabele sloppenwijk. De burgermeester moest ingrijpen, want de ondergang van de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika kon worden voorkomen door de vuilnismannen te belonen.
Respect!
Laten we ons realiseren, dat steeds meer mensen werk doen waar we eigenlijk wel zonder kunnen. Rutger noemt dat de ongemakkelijke waarheid: “Als ze plotseling stoppen met hun werk, laten ze de wereld niet armer, lelijker of leger achter.” De welvaart wordt verplaatst dankzij bijvoorbeeld bankiers, advocaten, accountants, adviseurs en reclamemakers. Zij creëren dus géén welvaart.
Jij en je collega-vuilnismannen doen dus werk waar we niet zonder kunnen. Jullie creëren welvaart. Volksgezondheid. Toekomst. De wereld draait dankzij jullie gewoon door.
Dank je wel, vuilnismannen!
Petra de Bruin,
trotse, enthousiaste en pionierende marketingondernemer, schrijver, inspirator en verbinder in de schoonmaakbranche en meer
Briefje van Peet is ontstaan door het Briefje van Jan. Journalist en auteur Jan Dijkgraaf schrijft dagelijks een internetcolumn over politici, bestuurders en BN’ers. Inspirerend en scherp; Jan neemt geen blad voor de mond. Ik wil niet vernederen, ik ga voor eerlijkheid en positiviteit. Je zult het ervaren.