Blog: Dit is waarom er niemand op je vacatures reageert!
Vertel een verhaal. Binnen de marketing zie je het alleen nog maar: alles draait om het creëren van een gevoel de juiste ‘tone of voice’ of ‘storytelling’. Ik verbaas mij er daarom nog wel eens over dat dit bij het werven personeel nog steeds maar heel zelden gebeurt.
Veel bedrijven denken dat het geven van een goede functieomschrijving het allerbelangrijkst is aan de vacaturetekst. Tuurlijk, jouw potentiële kandidaat wil weten wat de functie inhoudt, omdat niet bij ieder bedrijf dezelfde taken bij dezelfde functie horen. Maar dat is niet het belangrijkst! Iemand die solliciteert naar een functie als receptionist, weet heus wel dat het grootste gedeelte van zijn of haar functie bestaat uit het aannemen van de telefoon en het verwelkomen van mensen. En iemand die zoekt naar vacatures als pakket bezorger, zal waarschijnlijk wel vermoeden dat hij of zij uhh… ja, pakketjes gaat bezorgen.
“Iemand die solliciteert naar een functie als receptionist weet heus wel dat het grootste gedeelte van zijn of haar functie bestaat uit het aannemen van de telefoon en het verwelkomen van mensen”
Een werkzoekende, en met name een latent werkzoekende (iemand die ‘passief’ naar werk zoekt), is vaak helemaal niet op zoek naar een compleet andere functie. In veel gevallen spelen hele andere dingen een rol. Ze hebben bijvoorbeeld bij hun huidige werkgever geen doorgroeimogelijkheden, ze liggen niet goed met hun leidinggevende of ze vinden de sfeer binnen het team niet leuk. Of misschien vinden ze dat allemaal prima, maar vinden ze dat uur reizen per dag gewoon te veel. Besef je daarom: het aller belangrijkste van jouw vacaturetekst is dat de kandidaat denkt: WAUW hier wil ik meer over weten! Dit lijkt mij een mooi bedrijf! Zie het als een trailer voor een film: Je laat net genoeg zien dat iemand denkt: die film MOET ik zien.
Effe lekker Netflixen. Ja, echt waar, we zoeken op dezelfde manier naar vacatures als naar films… Althans, veel mensen wel. Je kent het wel, zondag middag, buiten regent het en dus besluit je om lekker een middagje binnen te blijven. Effe lekker Netflixen. Je opent de app, kiest een genre en begint te scrollen. Je kijkt naar de afbeeldingen en filmtitels. De titel die het meest aanspreekt daar klik je op en je leest de korte filmomschrijving van 3 zinnen, die onder de trailer staat. Dit lijkt je wel wat! Je bekijkt de trailer en je bent overtuigd! Het wordt dirty dancing!
Natuurlijk is een nieuwe baan voor iemand belangrijker dan het kijken van een film, althans, voor de meeste mensen. Maar in feite is dit wel de manier waarop er naar vacatures wordt gezocht. Een potentiële kandidaat die op zoek is naar een nieuwe baan (met name de latent werkzoekende), voert de functietitel – ‘het genre’- in, en beginnen te scrollen. Vervolgens kijkt je kandidaat naar de dik gedrukte functiebenamingen en bedrijfsnaam – ‘de plaatjes en filmtitel’ – en vervolgens leest hij of zij de eerste drie zinnen die al leesbaar zijn zonder nog op de vacature te hebben geklikt. Spreekt het aan? Dan klikt je potentiële kandidaat op de vacature en leest de rest van de vacaturetekst – ‘de trailer’. En als ook die aan aanspreekt… gefeliciteerd! De kans is groot dat je er een nieuwe sollicitant bij hebt.
Triggeren. Je ziet dus: de eerste drie zinnen en de functietitel zijn super belangrijk. Zorg er dus voor dat je vacaturetekst vanaf het begin al aanspreekt. Begin bijvoorbeeld met een vraag of een statement, zodat de lezer getriggerd wordt om verder te lezen.
In mijn volgende blog leg ik in 7 tips uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je vacatures beter vindbaar zijn, hoger op de vacaturewebsites komen te staan en voor de juiste doelgroep aantrekkelijker zijn.
Peter van der Woerd,
vacaturespecialist bij Double You vacaturemarketing