Blog: De wereld draait om cijfers

De wekker gaat. Ik kijk op m’n mobieltje en zie 06.30 uur staan. De eerste cijfers van de dag. Daarna denk ik aan wat me te doen staat, die dag. Hoe laat heb ik een afspraak? Met wie? Waar? Hoeveel reistijd? Rekenen om er op tijd te zijn.

Cijfers beïnvloeden je dag (planning), je drinkgedrag (minstens 1,5 liter water), je eetgedrag (leve de weegschaal), de grootte van je huis, je auto, je tijdsbesteding. Wat in je leven wordt niet door cijfers beïnvloed? Temperatuur, hoeveelheid neerslag, klimaatveranderingen? Het is bijzonder te bedenken en constateren dat we zo veel met cijfers bezig zijn. Zeker in deze bijzondere wereld, waar we – althans ik – elke dag het aantal coronabesmettingen en vooral de ziekenhuisopnamen en IC-bezetting volg. De trends geven inzicht in de ontwikkeling van het coronavirus en geven sturing aan mogelijk te nemen maatregelen.

Cijfers hebben veel invloed. Heel veel invloed. Niet alleen qua corona, ook als ik kijk naar mijn functie als salesmanager. Ja, het draait om omzet en inkomen. Cijfers geven houvast, inzicht, grip, hoop, plezier of leiden tot zorg. De invloed van cijfers lijkt alleen maar sterker te worden. Denk aan big data: hoeveel toiletpapier is er deze maand verkocht, hoeveel vorig jaar, hoe vaak en hoeveel bestelden klanten, hoeveel producten bestelden zij: meer of minder dan gebruikelijk? Cijfers bepalen steeds meer hoe de wereld eruitziet.

Wat communiceren over cijfers écht bijzonder maakt, is de geloofwaardigheid. Elk woordje – zeker uit de mond van onze MP Rutte en zijn compagnons – wordt op een weegschaaltje gelegd. En cijfers? Ze krijgen een verbijsterend vrij spel. Daar word ik stil van…

Ralph Vodegel,
Sales Manager Benelux Metsä Tissue

P.S.
3 is de plaats die we noteren met onze prestaties c.q. verkopen in hygiënepapier in de Europese B2B-markt. Het zegt u misschien niet veel, het spreekt wel aan. Katrin, zo groot? Verbazing, verrassing, bevestiging? U mag het zeggen, ik en mijn collega’s zijn er trots op. En die trots is niet in cijfers uit te drukken.