Controles op cao en pensioen blijken effectief
Het is belangrijk dat alle werkgevers in de Schoonmaak- en Glazenwassersbranche de cao-lonen betalen en pensioenpremie afdragen. Werknemers van schoonmaakbedrijven krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat betekent arbeidsvoorwaarden volgens de cao en de pensioenregeling voor alle schoonmaakbedrijven. Pensioenfonds Schoonmaak en RAS controleren daar scherp op. Op deze manier wordt (oneerlijke) concurrentie tussen de schoonmaakbedrijven op deze punten voorkomen.
Nakomen van cao-afspraken gaat steeds beter, maar we zijn er nog niet. Helaas komt het regelmatig voor dat werkgevers de cao-afspraken niet nakomen. Pensioenfonds Schoonmaak en de RAS controleren dit door cao- en looncontroles uit te voeren en werkingssfeeronderzoeken te doen.
Cao-controles
Ieder jaar worden er zo’n 800 cao-controles bij werkgevers uitgevoerd. In de praktijk betekent dit dat iedere werkgever om de 3 á 4 jaar gecontroleerd wordt. Bij een controle worden loonstroken van enkele werknemers opgevraagd. De werknemers die worden gecontroleerd, worden geselecteerd aan de hand van een steekproef. De omvang van de steekproef is groter als een werkgever een groter aantal werknemers in dienst heeft.
De ervaring is dat bij de jaarlijkse controles wordt gezien dat werkgevers de cao-afspraken beter nakomen. Het aantal fouten neemt af.
In 2022 zijn er minder fouten gemaakt dan in 2021
In 2022 zijn er meer loonstroken gecontroleerd en zijn er minder fouten gemaakt. In onderstaand overzicht is te zien hoeveel loonstroken er gecontroleerd zijn en waar de fouten worden gemaakt.
Wat gebeurt er als er een fout wordt geconstateerd?
Als tijdens een controle blijkt dat cao-afspraken niet zijn nagekomen, dan vindt er een hercontrole plaats. De werkgever betaalt de kosten van de hercontrole. En de werkgever wordt het volgende jaar opnieuw gecontroleerd. Werkgevers die vaak fouten maken, worden dus ook vaker gecontroleerd.
Werkingssfeeronderzoeken
Pensioenfonds Schoonmaak en de RAS onderzoeken ook of er schoonmaakbedrijven zijn die zich nog niet bij het pensioenfonds en de RAS hebben aangemeld. Dat noemen zij werkingssfeeronderzoeken. Jaarlijks doen ze 100 van dit soort onderzoeken. Dit om er voor te zorgen dat ook deze bedrijven, net als alle andere schoonmaakbedrijven, de premie voor hun werknemers betalen.
In 2021 zijn door de werkingssfeeronderzoeken 267 nieuwe werknemers gevonden en in 2022 203 nieuwe werknemers, die pensioen gaan opbouwen bij Pensioenfonds Schoonmaak. Dat is laag ten opzichte van het totaal aantal werknemers. Per maand leveren alle aangesloten werkgevers ongeveer voor 116.000 werknemers premies aan. De controles blijken effectief en nodig te zijn als middel tegen de concurrentie op arbeidsvoorwaarden.
Looncontroles
Bij de looncontroles vergelijken de partijen de aanlevering van de werkgever bij het pensioenfonds met zijn loonaangifte bij de belastingdienst. Dit gebeurt na afloop van het jaar. Op grond van deze vergelijking wordt jaarlijks bij zo’n 350 werkgevers een looncontrole uitgevoerd. Uit de laatste controles in 2021 en 2022 blijkt dat alle werkgevers in de branche samen jaarlijks ongeveer € 100.000 te weinig premie hebben betaald. Dat is weinig ten opzichte van de totale premie. Jaarlijks betalen alle werkgevers in de sector in totaal ongeveer € 260 miljoen aan premie. Ook deze controles zijn een effectief middel om er voor te zorgen dat werkgevers voor individuele werknemers de premies juist blijven berekenen en betalen.
Incassomaatregelen
Als werkgevers de premies niet willen of kunnen betalen, volgt er een herinnering. Blijft betaling uit, dan kan er een incassobureau worden ingezet. In het uiterste geval kan er faillissement worden aangevraagd en de werkgever persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Gecontroleerd wordt op juiste toepassing van de cao en op de betaling van de pensioenpremie. Hiermee blijft de branche gezond. Werknemers krijgen waar ze recht op hebben. Schoonmaakbedrijven kunnen er vanuit gaan dat ook hun concurrenten de cao en pensioenregelingen volgen.
Bron: RAS