Volgt legionella corona op als sluipmoordenaar? Houd ‘m nu al buiten!
Een fleurige beurs – de Westfriese Flora in Bovenkarspel, een bubbelbad en een lang niet gebruikte brandslang in stilstaand water: de legionellaramp uit 1999 herinneringen velen zich nog als de dag van gisteren: 32 doden en 206 ernstig zieken. Nu veel gebouwen vanwege het coronavirus minder of niet in gebruik zijn, is het risico op legionellabesmetting fors groter. Asito heeft 5 belangrijke maatregelen op een rijtje gezet.
“We zien dat veel organisaties hun deuren sluiten of een gedeelte van een locatie afsluiten. Kranen, douches en toiletten worden dan vaak niet meer gebruikt. Dit vergroot de kans op groei van bacteriën, zoals legionella. Dit lijkt misschien geen direct gevaar in deze corona-crisis, maar kan grote gevolgen hebben. Volgens de Drinkwaterwet zijn eigenaren dan ook verantwoordelijk voor de uitvoering en naleving van de drinkwaterregelgeving in hun gebouwen”, waarschuwt Asito op haar speciale corona-webpagina.
Legionella in het kort
De legionellabacterie leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater, en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Legionella kan zich daardoor in een waterleidingbuis flink vermenigvuldigen. Legionella is een bacterie, die ernstige infecties aan de luchtwegen kan veroorzaken, zoals een longontsteking.
Voorkom legionellabesmetting in 5 stappen
Draai wekelijks alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open.
1 Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt.
2 Spoel wekelijks alle toiletten door.
3 Draai wekelijks alle douches goed open. U doet dit door de douchekop in een met water gevulde emmer te leggen en 5 minuten aan te zetten. Houd de sproeikop van de douche onder water in een emmer of haal het sproeistuk van de kraan. Zo voorkomt u dat u de waterdamp inademt.
4 Heeft u een week of langer de kranen niet gebruikt? Laat dan de warm- en koudwaterkranen vijf minuten lopen. Vergeet daarbij de fonteinkraan in het toilet niet.
5 Laat slangen leeglopen, zodat er geen stilstaand water achterblijft en spoel deze goed door voor gebruik.
Asito kan en wil je graag helpen met expertise over het waarborgen van de drinkwaterkwaliteit op jouw locatie in verband met de opgelegde COVID-19 maatregelen. Of heb je u ondersteuning nodig om het spoelen van kranen uit te voeren volgens de daarvoor geldende voorschriften? Neemt dan contact op via [email protected] of bel 0800-5587234. Klus2Fix is onderdeel van Asito.