Schoonmaakrobot R3 voor een nog schoner zwembad
Nationaal zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven, een zwembad waar dagelijks veel van de nationale (zwem)sporters trainen om een topprestatie neer te kunnen zetten. Een sportaccommodatie van de Gemeente Eindhoven, waar niet alleen in het zwembad om topprestaties gevraagd wordt, maar ook eromheen van het team van Patrick Basten, Coördinator schoonmaak Eindhoven Sport. Sinds kort heeft het team er hulp bij gekregen in de vorm van een schoonmaakrobot, de R3 van BOMA Nederland.
Met een accommodatie die slechts 2 dagen per jaar gesloten is en waar de werkomstandigheden behoorlijk intensief zijn, denk aan chloordampen, warmte, lawaai en veel vierkante meters, is het schoonhouden van De Tongelreep een uitdaging te noemen. De komst van een eerste schoonmaakrobot is dan ook een belangrijke stap. Patrick Basten: “Voor ons is duurzame inzetbaarheid van onze mensen van groot belang. Er is veel aan gelegen om iedereen gezond werkend en met voldoening zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd te laten behalen. We willen graag een goede balans tussen arbeid en rust aanbrengen en kijken waar we op een efficiënte manier een lastenverlichting kunnen doorvoeren. Werkbeleving staat hierbij centraal.”
Versterken
Patrick volgt de trend van robotisering in de schoonmaak al sinds 2018. “We zijn hier begonnen met handmatig schrobben, daarna overgestapt naar machinaal schrobben, en van een achterloper naar een ride-on, met nu als recente ontwikkeling de inzet van schoonmaakrobots. Het zijn elke keer stapjes om die werkbalans steeds beter te realiseren.”
De samenwerking tussen BOMA Nederland en Eindhoven Sport op het gebied van middelen en materialen is twee jaar geleden gestart. De lijntjes met het Robotics team van BOMA waren kort. “Het enthousiasme van Jeroen Evers, wat hij kon vertellen over de inzet van de machines, hoe BOMA daar mee om gaat en een vervolgafspraak op de Interclean, waarbij de REX zijn primeur beleefde, overtuigden mij dat het doel dat ik voor ogen had, een lastenverlichting voor mijn team, haalbaar moest zijn. Voor mij een voorbeeld van een echte win-win situatie: we hebben niet alleen een leverancier gevonden, maar een echte partner waarbij we elkaar versterken.”
Specifieke uitdaging
Zowel de duurzame inzetbaarheid van personeel als ook het milieuaspect is een belangrijk aspect bij de inzet van de schoonmaakrobot. “Ondanks dat het een robot is en stroom verbruikt, verbruikt hij veel minder water, in vergelijking met veel andere machines, en daar zit chemie in verwerkt. Dus ook daarmee behaal je winst.”
Toch blijft personeel de belangrijkste reden voor de inzet van de R3. Plezier in het werk, geen repetitief, saai en zwaar werk, geen blessures. “Bij de Tongelreep wordt 4 tot 5 uur per dag continue machinaal geschrobd. Als je acht uur werkt, is dat een lange tijd dat je zit en wordt dit werk repeterend en saai. Met als gevolg concentratieverlies waardoor de kans op fouten toeneemt en er misschien wel schade wordt gemaakt met of aan de machines. Daarom kan personeel beter actief bezig zijn met details en meer specifieke werkzaamheden waar nu eigenlijk geen tijd voor is. Wat ook resulteert in een betere schoonbeleving van bezoekers.”
Voor nu is deze R3 geprogrammeerd om de entree en gangen schoon te houden. Maar een volgende stap kan zijn de inzet in de kleedruimtes: 18 kleedruimtes moeten dagelijks gemopt worden, dit gebeurt handmatig of machinaal, en dat is arbeidsintensief. Ook moet dit in een relatief korte tijd schoon gemaakt worden. Maar het is haalbaar ook daar een rust in te bouwen. Voordeel: je kunt de schoonmaakrobot aanzetten, zelf alvast andere specifieke schoonmaaktaken uitvoeren en als je terugkomt heeft je collega-robot al het grootste gedeelte van de ruimtes gereinigd en hoef je alleen nog de puntjes op de i te zetten.
Toekomst
“We starten nu met één machine bij de Tongelreep. Maar deze ene robot is nog niet voldoende. Op termijn is uitbreiding van de inzetbaarheid van schoonmaakrobots wenselijk. Voor nu kijken we hoe R3 aan de slag gaat: brengt het de verbeterslag die we voor ogen hebben? Het is een dynamisch project wat we in samenwerking met BOMA continue gaan verbeteren.”
Rex
Naast de R3 staat ook de Rex te trappelen om voor de Gemeente Eindhoven aan de slag te gaan. Rex staat gepland in een sporthal waar hij voor een specifiek schoonmaakprobleem een oplossing moet bieden. “Hars dat gebruikt wordt bij de handbalteams, blijft achter op de sportvloer en in de weekenden is er geen schoonmaakpersoneel aanwezig. Dus maandagochtend is nu nog een spitsmoment voor het schoonmaak team, die als een malle aan de slag moeten om de hars van de vloer te verwijderen voordat de scholen starten met de gymlessen” vertelt Patrick. “Dat is niet prettig en efficiënt om zo de ochtend te starten. We willen zo snel mogelijk na het achterlaten van de hars starten met het machinaal schrobben. Rex is zo geprogrammeerd dat deze ‘s nachts meerdere malen zijn programma kan uitvoeren. De sporthal is dusdanig opgezet dat de schoonmaakcrew de Rex al op vrijdag gereed kan maken. Het team hoeft zich dan geen zorgen te maken. Zo hebben we meerdere locaties waar de robots een goede aanvulling op het team zijn.”
Samenwerking met BOMA
Patrick is tot nu toe erg blij met de samenwerking met BOMA. “Het grote voordeel: BOMA staat snel voor je klaar! Er wordt snel geschakeld, de lijntjes zijn kort. Die samenwerking is echt ideaal en zeer professioneel. En zo kun je elkaar verder helpen met het oog op de toekomst en een goede samenwerking nog verder uitbreiden.”