Zomergast Herman Zondag (AFAS Software): “Sleur is de houtworm van geluk”

Het FM Next Generation inspiratie-event Verbinding op dinsdag 1 oktober bij AFAS Software was binnen 1 dag georganiseerd en alle 40 plekken waren binnen een paar uur gereserveerd. Bijzonder! Wat maakt AFAS Software zo bijzonder? Wat kunnen en willen we leren van het leukste familiebedrijf van Nederland? Herman Zondag is verbinder bij uitstek én influencer, het thema van de Schoonmaakjournaal-serie Zomergasten dit jaar. Want beïnvloeden kan Herman, maar ook enthousiasmeren, kracht en energie geven. Met af en toe een scherpe opmerking.

Een krullenjongen noemt Herman Zondag zichzelf als hij terugkijkt op zijn eerste functie bij AFAS Software. Toen 17 jaar, nu 51. Inmiddels werkt hij met 450 blijerikken en vormen zij samen AFAS Software – de Sekte van Leusden. Enthousiasme en de juiste coaching brachten hem ver, daar waar hij nu is: directeur Customer Experience. “Ik mag alles doen voor de uitstraling van het bedrijf.”

Leukste familiebedrijf van Nederland
Samen met de twee eigenaars van AFAS Software maakt Herman deel uit van de directie van het leukste familiebedrijf van Nederland. Een bedrijf dat explodeert en momenteel bouwt aan een nieuwbouw – tegenover het huidige pand in Leusden – van 44.000 m2. Een pand met een ongekend hoog sociaal karakter, natuurlijk met een kantoor en opleidingscentrum, maar ook met een sportzaal, fitnessruimte, studio’s, atrium, patrio, restaurant, theater en 2-laagsparkeergarage. Indrukwekkend.

Bedrijfscultuur in relatie tot bedrijfsresultaat
Over de enorme bedrijfsgroei vertelt Herman: “Bedrijven doen hun best om verbinding met hun medewerkers te maken en organiseren één uitje per jaar. Dat kost bijvoorbeeld € 1.000 per persoon, daar wordt dus serieus geld ingestoken, maar slechts 50% van de collega’s komt. Heeft 50% geen zin om naar een personeelsfeest te komen, dan is het bedrijf rijp voor een faillissement. Dan is de bedrijfscultuur kapot. Bij ons komt 98% medewerkers naar het AFAS-jaaruitje, want ze vinden het leuk om samen dingen te doen.”

Is beleid debiel?
Bijzondere uitspraken, ze zijn Herman op het lijf geschreven. Zo ook zijn uitspraak: “beleid zijn dezelfde letters als debiel”. “Ik chargeer wel eens een beetje om mensen in beweging te krijgen. Een beleid hoeft niet verkeerd te zijn, maar beleid is geen oplossing, het is slechts een richting, een structuur waar je als bedrijf naartoe wilt. Ons beleid dateert uit 1996 en is nog steeds hetzelfde: schaalbare oplossing in één systeem bieden die de hele markt kan bedienen. Maak beleid niet te groot.”

Sleur houtworm van geluk
“Tevredenheid is de landingsbaan voor geluk” en “sleur is de houtworm van geluk”; twee van Hermans uitspraken. De AFAS-man reageert: “We zijn veel mondiger geworden. Er zijn tal van instanties waar we ons kunnen melden als we ons zin niet krijgen. Ik vind en daag uit: doe iets in je leven waar je blij van wordt. Als je ’s ochtends de gordijnen open trekt, is het niet goed als je denkt: ‘het moet weer vandaag’. Dat wordt dan een heel zware dag. Ik denk dat heel veel bedrijven een a-sociaal HR-beleid voeren door mensen te laten zitten op een plek waar ze niet horen. Dat maakt niemand gelukkig en is niet goed voor het bedrijf, de bedrijfscultuur en het bedrijfsresultaat.”

Het belang van verbinding
Tot slot van ons gesprek zoomen we in op het thema Verbinding en vragen we Herman: waarom is verbinding zo belangrijk? “Verbinding is het sleutelwoord voor succes. Zie verbinding als een huwelijk, heb je geen verbinding dan werkt het samen niet. Maak mensen gelukkig. Zorg daarvoor.”

Op 1 oktober wachten 40 FM Next Generation-leden en hun leidinggevenden een mooie ontmoeting, indrukwekkende gastvrijheid, tour en tapasparty bij AFAS Software. We dagen ze alvast uit: welke prikkelende, verbindende vraag wil jij aan Herman stellen? Inspireer je met deze aankondiging over het inspiratie-event Verbinding.

Bekijk de video waarin Herman reageert op deze twee citaten: “Tevredenheid is de landingsbaan voor geluk” en “Sleur is de houtworm van geluk”.

Premium

Anderhalvemeters maken in musea en het nieuwe normaal: wat gewoon was, is niet meer

Bij musea denk je wellicht direct aan het Rijksmuseum in Amsterdam, maar er zijn...