2e boek Edgar van Engelen verschenen: “Schoonmaakboek met positieve pen”

“Misschien ben ik wel trotser op dit boek dan op mijn eerste boek. Het is veel persoonlijker en ik heb het over en vooral voor de schoonmakers geschreven”, reageert Edgar van Engelen als altijd bescheiden daags na het verschijnen van het boek Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers). De Clear4Clean-eigenaar zit al dertig jaar in het schoonmaakvak, en minstens zo lang is er – voor zover we weten – geen boek vanuit de branche uitgebracht. De laatste – Dweilen met je kont omhoog – dateert uit 1988 en is bovendien een boek met een ‘vuil randje’. Wie Edgars blogs op Schoonmaakjournaal volgt, weet dat hij daar verre van is. Daarom: Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers), een positief boek over en voor de schoonmaker’, dat laat zien hoe ver het beroep reikt met tips voor de beginnende en ervaren schoonmaker. Interessant voor de professional en iedereen die van het werk van de schoonmaker geniet.

Een boek uitbrengen doe je niet op een zaterdagmiddag. Wat bracht je op het idee? “Mijn eerste boek ‘Welkom in de wereld die schoonmaak heet. Een kijkje in de schoonmaak zoals ik hem zie’ bevat meer uitweiding over wat nodig is in de schoonmaak, zoals calculatie, en welke partijen er in de schoonmaak zijn. Een heel ander boek, maar ik had de smaak naar meer boeken schrijven wel direct te pakken. Regelmatig schrijf ik voor Schoonmaakjournaal blogs en columns, bijvoorbeeld over het basisinkomen, de werkkast als ondergeschoven kindje en schoonmaken met bacteriën, maar gebundelde teksten pak je sneller. Een internetpagina kun je niet doorbladeren, een boek wel.”

Dat Edgar met Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers) de spreekwoordelijke spijker op z’n kop slaat, mag dit feit bevestigen: “In een paar dagen tijd zijn er al 30 boeken besteld; iemand bestelde er zelfs vijf tegelijk, voor hem en zijn collega’s. Echt leuk!”

Vertrouwen en respect
Fijn dat de samenwerking met Boekscout op basis van wederzijds vertrouwen tot stand is gekomen. “Ze hadden al respect voor schoonmakers, nu nog meer”, vertelt Edgar. Dat de intentie en concretisering van Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers) bijzonder is, weet Edgar ook: “Iedereen zegt: ‘over de schoonmaak kan ik boeken schrijven’, maar niemand doet het. Een gemiste kans, het niet doen komt niet ten goede aan de branche.”

Vragen én antwoorden
Wat is de rol van de schoonmaker? Wie is de schoonmaker? Wat mag je van hem/haar verwachten? Wat mag de schoonmaker verwachten van de opdrachtgever en gebouwgebruikers? En waarom maakt de schoonmaker eigenlijk schoon? Op al deze vragen ontvang je een antwoord in het boek Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers), omlijst met blogs en columns.

Bestellen en gratis verzenden
“De afwisseling tussen theorie en praktijk zorgt ervoor, dat er een gevarieerde bundel wordt neergezet die niet enkel informeert maar ook vermaakt. Dit bijzondere boek met een maatschappelijk thema wordt sinds 26 juni uitgegeven door Uitgeverij Boekscout”, kondigt de uitgeverij aan. Wie de 90 pagina’s paperback Wij zijn schoonmakers (en geen puinruimers) wil bestellen, dit is het ISBN-nummer: 9789464033427. De verkoopprijs is € 16,99, inclusief kosteloze verzending in Nederland en België.