Succesvolle start campagne CNV einde slapende dienstverbanden
De kwestie van de vele slapende dienstverbanden in Nederland moet zo snel mogelijk worden opgelost, vindt CNV Vakmensen. De bond is een campagne gestart voor 125 CNV-leden met zo’n ‘spookcontract’. “We moedigen werkgevers aan om alsnog op een nette manier afscheid te nemen van hun werknemers”, zegt Daphne de Wild, jurist bij CNV Vakmensen. “De eerste werkgevers zijn inmiddels over de streep, we hopen dat er snel meer volgen.”
Bij de slapende dienstverbanden gaat het om werknemers die langdurig ziek zijn geworden en niet meer aan het werk kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege een ernstige en uitzichtloze ziekte. In plaats van het dienstverband na twee jaar ziekte te beëindigen, houden veel werkgevers de zieke werknemers stilletjes in dienst – uiteraard zonder salaris te betalen, want na twee jaar ziekte hoeft dat niet meer. Door deze truc hoeven werkgevers niet de wettelijke transitievergoeding uit te keren, zoals sinds 2015 in dit soort situaties is verplicht. “Als werknemer sta je dan machteloos, want je kunt niet eisen dat je werkgever het contract beëindigt”, zegt Daphne de Wild.
Arjo Meijer (48) krijgt alsnog een transitievergoeding, na een spookcontract van bijna twee jaar. Lees zijn verhaal >
Hoeveel werknemers inmiddels in een slapend dienstverband zitten, is volgens de CNV-jurist niet precies bekend. “We kennen in ieder geval 125 CNV-leden met een spookcontract. Ook bij andere bonden en verzekeraars gaat het om grote groepen. Het zijn er waarschijnlijk enkele duizenden.”
Jan Brinks (61) staat al bijna 44 jaar op de loonlijst van een bouwonderneming en wacht nog steeds op een oplossing. Lees zijn verhaal >
Hoop op doorbraak
Het CNV heeft afgelopen jaren herhaaldelijk – richting de politiek en werkgevers – aandacht gevraagd voor de slapende dienstverbanden. Onlangs kwam de kwestie weer in het nieuws na een uitspraak van het Scheidsgericht Gezondheidszorg, dat een werkgever verplichtte om het dienstverband met de werknemer te beëindigen. Volgens De Wild is dit een bijzondere situatie, waar werknemers niet meteen rechten aan kunnen ontlenen. “Toch hopen we op een doorbraak, vooral ook omdat er inmiddels een compensatieregeling is waar werkgevers een beroep op kunnen doen. Een goede reden om lopende kwesties zo snel mogelijk op te lossen.”
De werkgevers krijgen de betaalde transitievergoeding gecompenseerd via een nog in te richten fonds van UWV. “Werkgevers moeten zich niet blijven verschuilen achter het feit dat UWV pas vanaf april 2020 aanvragen in behandeling neemt”, vindt De Wild. “De compensatieregeling geldt met terugwerkende kracht, dus waarom moeilijk doen? Denk je eerder in hoe het voor al die werknemers is, die vaak al jaren gevangen zitten in een dienstverband.”
Tegelijkertijd vraagt het CNV meer duidelijkheid van UWV over de voorwaarden voor de compensatieregeling. “Werkgevers moeten er echt van op aan kunnen, dus wees daar helder over. Zodat ze geen enkel excuus hebben om er nog ruim een jaar mee te wachten.”
Eerste successen
De campagne van CNV Vakmensen heeft binnen een week al een paar successen opgeleverd, zegt De Wild: “Voor een aantal leden hebben we nu duidelijkheid gekregen. Het dienstverband wordt beëindigd, de wettelijke transitievergoeding wordt eindelijk uitgekeerd. Het gaat al snel om tienduizenden euro’s, afhankelijk van het salaris de lengte van het dienstverband. Daar zijn we ontzettend blij mee, vooral ook omdat de mensen vaak al in zo’n nare situatie zitten met hun gezondheid. Het is al erg genoeg dat het allemaal zo lang heeft moeten duren. We hopen dat er snel meer werkgevers over de brug komen.”
Over CNV Vakmensen
CNV Vakmensen behartigt de belangen van werknemers in de sectoren industrie, bouw, vervoer, handel, diensten en voeding.
Bent u werkgever? Eigenaar van een schoonmaakbedrijf met ervaring met slapende contracten? Vond u een oplossing of liep u tegen spreekwoordelijke muren aan? Wilt u deze ervaring (anoniem) delen, mail [email protected].