FD: ‘Bedrijven zijn cruciaal bij aanpak van laaggeletterdheid’
In het Financieele Dagblad verscheen op 7 november een interview met Mariette Hamer, vertrekkend voorzitter Stichting Lezen en Schrijven en haar opvolger en voorzitter MKB-Nederland, Jacco Vonhof, over het betrekken van bedrijven bij oplossingen voor laaggeletterdheid. Een groep van 2,5 miljoen mensen in Nederland waarvan gevreesd wordt dat die groeiende is.
“Bedrijven hebben veel te winnen als ze werk maken van de lees- en schrijfvaardigheden van hun werknemers.” Dat zegt mkb-voorman Jacco Vonhof, die Mariette Hamer opvolgt als voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven in het FD-artikel. “Ik wil in de strijd tegen laaggeletterdheid een trots boegbeeld zijn namens alle ondernemers.”
“In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd door het leven gaan. ‘Het is ongelooflijk hoe goed mensen dat verborgen houden. Het maakt ze kwetsbaar en geïsoleerd”, zegt Mariette. “Grofweg een op de zes volwassenen kampt met deze problemen en in sommige wijken zelfs een op de drie. Nederland heeft een groot probleem, stelt de bestuurder. ‘In de verkiezingen gaat het over bestaanszekerheid. Lezen is daarvoor cruciaal. Dat niet kunnen, leidt sneller tot armoede, schulden en andere problemen.”
Samen gaan Mariette en Jacco in op de verschuivende verantwoordelijkheid voor de aanpak van laaggeletterdheid van gemeenten naar inburgering en de oprichting van de Stichting Lezen & Schrijven door prinses Laurentien twintig jaar geleden, op de vrees dat er door lerarentekorten de groep van laaggeletterden groeit en hoe werkgevers een rol zouden kunnen spelen bij het verbeteren van de taal bij hun medewerkers.
Jacco praat als eigenaar van een schoonmaakbedrijf over zijn eigen ervaringen waar hij weerstand en successen ziet. Hij krijgt steun in zijn strijd van Frans Bauer die in zijn tv-programma Leven zonder Letters volwassenen bezoekt die hun hun laaggeletterdheid vaak lang verborgen hielden. Mariette benoemt ook de ontwikkelingen in de politiek: ‘”Tien partijprogramma’s noemen gelukkig plannen tegen laaggeletterdheid. Maar slechts vier hebben een programma dat ook de minder goede lezers werkelijk kunnen lezen. Er is dus werk aan de winkel.’