Wereldtoiletdag: waarom zijn toiletten belangrijk?
Op 19 november 2024 is het Wereldtoiletdag. Waarom deze dag jaarlijks wordt geinitieerd? Omdat iedereen toegang zou moeten hebben tot een toilet dat veilig, hygiënisch en privé is. En dat is aangesloten op een goed beheerd sanitair systeem om afval op een veilige manier af te voeren. Wereldwijd is dit voor 3,5 miljard mensen nog geen gewoon goed, 419 miljoen mensen doen hun behoefte in het openbaar.
Wanneer toiletfaciliteiten onvoldoende, beschadigd of kapot zijn, verspreidt vervuiling zich en komen dodelijke ziekten vrij. Vooral vrouwen en meisjes worden extra kwetsbaar voor misbruik, aanvallen en gezondheidsproblemen door een gebrek aan goed beheerde sanitatie, water- en hygiënevoorzieningen. Dit beïnvloedt hun vermogen om te studeren, werken en met waardigheid te leven.
Vandaag de dag loopt de wereld ernstig achter om tegen 2030 toegang tot goed beheerde sanitatie voor iedereen te realiseren – een van de doelen van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 6 (SDG 6). Deze trage vooruitgang belemmert inspanningen op vele andere gebieden van de SDG’s, met name op het gebied van voeding, gezondheid, gendergelijkheid, onderwijs, duurzaamheid en het milieu. Snellere en grotere actie om toegang tot veilige toiletten te verbeteren, zal bijdragen aan duurzame ontwikkeling, mensenrechten en vrede.
Wat is Wereld Toiletdag?
Wereld Toiletdag is sinds 2013 een jaarlijkse VN-herdenking. Het werd voor het eerst gevierd in 2001 door de World Toilet Organization. Wereld Toiletdag vindt elk jaar plaats op 19 november om aandacht te vragen voor de uitdagingen waarmee miljarden mensen wereldwijd worden geconfronteerd vanwege ontoereikende sanitaire voorzieningen. De viering onderstreept de onmisbare rol van goede toiletvoorzieningen bij het handhaven van de volksgezondheid en de gezondheid van het milieu door de verspreiding van dodelijke ziekten zoals cholera te voorkomen. Er is een wanhopige behoefte aan sanitaire voorzieningen, aangezien 3,5 miljard mensen nog steeds zonder veilig beheerde sanitaire voorzieningen leven en 419 miljoen mensen wereldwijd hun behoefte in het openbaar doen.
Het gaat erom dat er actie wordt ondernemen tegen de wereldwijde sanitatiecrisis en het bereiken van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 6: water en sanitatie voor iedereen tegen 2030.
Wat gebeurt er op Wereld Toiletdag?
De campagne voor Wereld Toiletdag, gecoördineerd door UN-Water, wordt gepromoot op sociale media met de hashtag #WorldToiletDay. Individuen, organisaties, overheden, bedrijven en scholen brengen de problematiek onder de aandacht via online acties en organiseren evenementen in het echte leven. Zo ook Schoonmaakjournaal.nl
Bron: UN