FNV-schoonmakers PoortCentraal willen zekerheid en respect

Op donderdag 8 november voeren schoonmakers in Den Haag actie voor een cao met respect. Ze strijden al 10 jaar voor respect en een betere toekomst, maar ze zijn er nog niet.

Yeliz Sevgül, schoonmaakster bij PoortCentraal: “Mijn collega’s en ik werken in PoortCentraal en we willen meer zekerheid. Collega’s met tijdelijke contracten krijgen geen vaste contracten. Zij worden voortdurend door nieuwe collega’s vervangen. Zelf ben ik in oktober nog uitgeroepen tot “Beste medewerker van de maand”, maar begin december van dit jaar kom ik op straat te staan. Wat is dat?! Wij zijn geen wegwerppersoneel!”

Geen wegwerppersoneel
De schoonmakers lopen daarom donderdag een korte mars van Den Haag CS naar PoortCentraal gekleed in grote vuilniszakken. Aangekomen bij het pand, trekken ze de zakken uit. Zo willen ze laten zien, dat ze geen wegwerppersoneel zijn en dat de onzekerheid onder collega’s moet worden aangepakt.

Cao met respect
Eind oktober startten de onderhandelingen voor nieuwe cao voor 125.000 schoonmakers. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken, meer verlof, gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten en een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid.

“Respect heeft vele vormen”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “De werkgevers moeten schoonmakers en onze cao serieus nemen. We willen een normale behandeling bij ziekte en dat ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie wordt aangepakt. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in de aanbestedingen.”

 

×