FNV-schoonmakers deze week tweemaal in actie voor ziekmakende controles en werkdruk
Gisteren bij netwerkspecialist Stedin, vandaag op Schiphol: “FNV-schoonmakers willen een stukje leven over hebben na hun pensioen”, zo kondigt de vakbond de acties van schoonmakers aan. Donderdag 29 en vrijdag 30 november staan de vierde onderhandelingsdagen in de agenda van onder meer FNV, CNV en werkgeversvereniging OSB.
Onder het motto ‘Ziekmakende controles’ voeren de schoonmakers van Schiphol woensdagmiddag 28 november van 12.25 tot 13.30 uur actie voor een cao met respect. FNV schrijft in haar persbericht: “De schoonmakers op Schiphol werken zich dood en gaan met name gebukt onder de constante controles. Die zorgen voor een enorm hoge werkdruk. Daarom voeren ze woensdagmiddag, verkleed als zombies, actie op Schiphol Plaza en vragen ze de Schiphol Group hen te steunen in hun strijd.”
Een dag eerder – op dinsdagmiddag 27 november bij netbeheerder Stedin in Rotterdam – legden schoonmaken het accent op fysiek zwaar werk en de toenemende werkdruk. “Bij elke aanbesteding wordt bezuinigd op uren en dat leidt tot een hogere werkdruk”, aldus kondigt FNV aan. Nuesa, schoonmaker bij Stedin, zegt: “Ik wil graag gezond mijn pensioen halen, maar zoals het nu gaat, lukt dat niet, ben ik bang. Schoonmaak moet erkend worden als zwaar beroep, zodat we eerder kunnen stoppen met werken.”
Cao met respect
Eind oktober zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor 150.000 schoonmakers gestart. Speerpunten van de schoonmakers zijn 5% meer loon, een regeling voor oudere schoonmakers om korter te werken en meer verlof, waaronder een vrije dag op 1 mei, de Dag van Arbeid. Daarnaast willen ze gelijke rechten en sneller een vaste baan voor uitzendkrachten.
“Respect heeft vele vormen”, zegt Khadija Tahiri, president van FNV Schoonmaak. “De schoonmaakbazen moeten schoonmakers en onze cao serieus nemen. We willen een normale behandeling van zieke collega’s en we willen dat ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie worden aangepakt. Dit komt jammer genoeg nog op veel plekken voor. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in eerlijke aanbestedingen, waarvan wij niet de dupe worden.”