CSU Nationale Benchmark Facilitaire Innovatie: zoektocht naar impact corona

Via de Nationale Benchmark Facilitaire Innovatie 2021 onderzoekt CSU voor het derde jaar op rij hoe innovatief facilitair Nederland is. Dit jaar wordt er verder ingezoomd op innovaties rond duurzaamheid, hospitality en smart building & workplace management. En wat de impact van corona daarop is.


Het hoofdthema is ook dit jaar facilitaire innovatie. Eind 2019 gaf 80 procent van de facilitair managers aan bezig te zijn met innovatieve toepassingen. Duurzaamheid stond, naast klant- en medewerkerstevredenheid, nog nooit zo hoog op de agenda’s van directie en Facilitair Management. Maar hoe is dat nu? Laat het komende jaar andere prioriteiten zien, kiezen we voor bestaande oplossingen of gebruiken we juist vaker facilitaire innovaties?

Impact coronacrisis
“Ongetwijfeld heeft de coronacrisis impact op de facilitaire agenda en de budgetten van veel organisaties”, zegt Esmeé Ficheroux, lid raad van bestuur van CSU. “Facility managers krijgen te maken met allerlei nieuwe uitdagingen, maatregelen en aanpassingen. We zijn ontzettend benieuwd hoe zij in deze tijd met deze veranderingen omgaan.”

Dé grote vraag in het benchmarkonderzoek van 2021 is of de coronacrisis impact heeft op de inzet van facilitaire innovaties op het gebied van duurzaamheid, hospitality en smart building & workplace management. Ficheroux: “Denk daarbij aan slimme sensoren die het gebruik van het gebouw weergeven en het optimaal inrichten van werkplekken. Beide zijn in deze tijd heel waardevol. Daarnaast wil CSU graag meer inzicht geven in het effect van de crisis op de facilitaire budgetten en of facility managers zich in deze bijzondere tijd gesteund voelen door hun directie.”

Trends en uitdagingen
Het onderzoek van 2021 laat zien hoe innovaties op het gebied van facilitair management een bijdrage leveren aan de uitdagingen van elke organisatie. In 2020 deelden facility managers van 170 toonaangevende organisaties in Nederland hun plannen op innovatiegebied met CSU.

Ficheroux: “De opvallendste trends waren toen duurzaamheid, klantgerichtheid en technologie. Ook kostenverlaging stond hoog op de agenda’s. De grootse uitdagingen lagen bij het vinden en binden van mensen, onderhoud van gebouwen en het verbeteren van het gebruik van de aanwezige ruimtes. We zijn benieuwd of de pandemie de facilitaire innovaties op scherp zet, versnelt of juist afremt.”

Deelnemen kan tot 15 november
Met interesse kijkt CSU uit naar de uitdagingen van organisaties op het gebied van facilitair management. Facilitair managers zijn daarom van harte uitgenodigd om mee te doen aan het benchmarkonderzoek. Deelnemen aan het onderzoek kan tot en met 15 november 2020. Voor meer informatie en deelname klik hier.