FNV: “Met nog minder schoonmakers wordt Schiphol broeinest corona”
Schiphol wil middenin de coronacrisis nog minder schoonmaak op de luchthaven. De FNV vindt dat Schiphol juist moet stoppen met bezuinigen op de schoonmakers. Maandag 14 september kwamen schoonmakers op het vliegveld in actie tegen de plannen, met hoepels op anderhalve meter van elkaar en met mondkapjes gemaakt van poetsdoek.
Glenn Brunius, schoonmaker op Schiphol: “Laat Schiphol alsjeblieft geen virusbroeinest worden. We staan als schoonmakers vooraan in de strijd tegen het virus. We desinfecteren alles: de terminals, de toiletten, deuren, bankjes, tafels, ieder knopje en iedere leuning. Zeker op deze plek is dat cruciaal werk, met de duizenden mensen die nog altijd dagelijks rondlopen. Minder schoonmaak betekent straks meer corona.”
Roep om uitbreiding schoonmaakcontracten
Herrie Hoogenboom, bestuurder van FNV Schoonmaak: “Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid (EASA) en het ACI (Airport Council International) roepen beide op om luchthavens vaker en beter schoon te maken en om juist méér schoonmakers in te zetten en de contracten met schoonmaakbedrijven uit te breiden. Schiphol lijkt nu het tegenovergestelde te willen doen.”
Uitzendkrachten al weggestuurd
Op de luchthaven dreigt massaontslag onder de schoonmakers. Vrijwel alle uitzendkrachten zijn tijdens de lockdown weggestuurd en tijdelijke contracten niet verlengd. Meer dan 300 voormalig Schiphol-schoonmakers zitten thuis. De luchthaven praat momenteel met de schoonmaakbedrijven over de contracten. De inzet van Schiphol is daarbij nóg minder schoonmaak.
Vierkante meters niet afgenomen
Volgens de FNV moet er juist meer worden schoongemaakt op Schiphol. “Zeker niet minder’, zegt Hoogenboom. ‘De werkdruk was voor de wereldwijde epidemie ontzettend hoog. Met het verdwijnen van hun flex-collega’s wordt nu aan de vaste krachten gevraagd om hun roosters en werkdagen om te gooien. Veel van hen komen daardoor klem te zitten met de zorg voor hun kinderen en andere verplichtingen. Door corona zijn er minder passagiers, maar het aantal vierkante meters is niet afgenomen. Er maken nog steeds duizenden internationale reizigers gebruik van de luchthaven en het treinstation van Schiphol.”
Brunius: “We horen het iedere dag: was je handen, desinfecteer, houd afstand. Als dit zo belangrijk is voor onze gezondheid en veiligheid, waarom wil Schiphol dan de helft van zijn schoonmaak wegbezuinigen? Dat is gewoon totaal onverantwoord.”