Blog: Verpakkingen en duurzaam gedrag

We hebben steeds meer voorkeur voor duurzame producten. Als consument, maar ook als professional, in de B2B-wereld, toch? Ik inspireer en daag je uit met deze consumentengerichte blog. Natuurlijk als schoonmaak-/FM-prof ben je ook consument, maar ook B2B’er.

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij duurzaam verantwoord koopgedrag. Verpakkingen en duurzaam zijn begrippen die doorgaans niet samengaan. Het beeld van de plastic soep staat op het netvlies gebrand en verpakkingen krijgen veel kritiek. Dit bleek onlangs weer uit de reacties op het nieuws dat Albert Heijn plastic stopt met plastic verpakkingen om paprika’s, bospenen, bananen en zoete puntpaprika’s.

De plastic verpakkingen krijgen er op sociale media flink van langs. De frustratie is groot. Evenals het ongeloof: “Waarom zit een bio komkommer wél in plastic verpakt? Lekker bio, NOT!”. Verpakkingen spelen een belangrijke rol in de strijd tegen voedselverspilling, daar wordt vaak aan voorbij gegaan. Voorbeeldje: dankzij de plastic folie blijven komkommers langer houdbaar. De milieu-impact van voedselverspilling is vele malen groter dan het stukje plastic folie. Veel consumenten onderschatten de waarde van verpakkingen, zeker als het gaat om duurzaamheid. 

Driekwart van de consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, het milieu en het welzijn van mensen. Dit blijkt uit het Dossier Duurzaam 2018 [1]. Verpakkingen zijn het middel bij uitstek om duurzame merkwaarden te communiceren. Transparantie over herkomst en samenstelling van het product is tegenwoordig must. Je kunt daarnaast ook informatie geven over de specifieke rol van de verpakking zelf. Zou de consument de verpakte komkommer boycotten, als hij wist dat de komkommer hierdoor langer vers blijft? Vertel via de verpakking waarom je als bedrijf bepaalde keuzes maakt over je verpakkingsbeleid. Zo help je bij het maken van de juiste (duurzame) keuze.

Vermeld op de verpakking ook wat er na gebruik met de verpakking moet gebeuren. Op deze manier kun je circulair gedrag stimuleren via de verpakking. Mag deze bij het oud papier, in de groenbak of bij het plastic afval? Deze informatie ontbreekt nog te vaak of is erg summier vermeld. Hier valt nog veel winst te behalen. Ook gelet op het verpakkingsdesign zelf, want nog te vaak bestaan verpakkingen uit meer dan één materiaalsoort, wat een correcte afvalscheiding bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt.

Ken jij voorbeelden van verpakkingen die op de een of andere manier duurzaam gedrag stimuleren?

Huib Burggraaf
verpakkingXpert Van der Windt Verpakking

[1] persbericht Dossier Duurzaam 2018 [1] https://b-open.nl/wp-content/uploads/2018/10/Persbericht-Dossier-Duurzaam-2018_9-oktober-2018.pdf

Bron:
deze column verscheen eerder op de website van Marketing Tribune. In het kader van De Week van de Circulariteit mocht de redactie deze blog overnemen, waarmee we de B2B-schoonmaakmarkt uitdagen mee te denken en doen.

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...