16 oktober 2019

Listeria bacterie: adder onder het schoonmaakgras

De media loopt er van over: listeria. De bacterie werd recent gevonden in de verpakte vleeswaren uit de fabriek van Offerman en heeft nu al met enkele doden en een miskraam tot gevolg. Er ligt dus meer dan een ‘schone’ taak voor onze schoonmaakbranche om dit soort drama’s te voorkomen. Hoe kun je deze adder onder het gras de kop indrukken? Of beter nog: voorkomen?

Eerst een introductie
Listeria is een bacterie die van nature in het milieu voorkomt in de bodem, vegetatie, fecaliën, afval- en rioolwater (onthoud deze goed) en natuurlijk de productieomgeving van diverse levensmiddelen. Listeria monocytogenes wordt voornamelijk via het voedsel overgedragen op de mens en kan dan ziekte veroorzaken, variërend van een milde gastro-enteritis tot ernstige vormen, met in sommige gevallen – zoals recent – de dood tot gevolg.

Listeria monocytogenes is een vrij resistente bacterie, die kan overleven en groeien in een gekoelde omgeving, zoals de productieomgeving van levensmiddelen en de huishoudelijke koelkast. Vandaar dat de beheersing van deze bacterie een uitdaging vormt voor de levensmiddelenindustrie en ook de consument voldoende aandacht moet schenken aan de correcte hantering en bereiding van levensmiddelen in de keuken.

Dan de valkuilen
Op welke plaatsen vind je listeria vaak terug in de voedingsmiddelenindustrie? Vloeren en afvoerputten. Waarom juist daar? Ze vormen een ‘aangename broeikas’. Om te voorkomen dat Listeria-besmetting zich verspreidt tussen verschillende hoogrisicogebieden, moeten deze gebieden fysiek worden gescheiden van gebieden met een laag risico om water, aerosolen en de verplaatsing van mensen en apparatuur te voorkomen. In veel gevallen worden deze gebieden gescheiden door een hygiënesluis met een schoenborstelmachine. Als dit niet mogelijk is, kan een desinfectiemat een oplossing bieden.

Oplossingen
Listeria kan worden overgedragen via besmette vloeren en afvoerputten naar andere gedeelte van de productieruimten, en zelfs naar het products zelf, op een aantal verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan schoenzolen, productieonderdelen, wielen van karretjes en zelfs borstels, bezems en andere schoonmaakmaterialen.

De beste manier om Listeria te voorkomen, is een regelmatige reiniging en desinfectie. Daarnaast mag een goede validatie van deze twee processen niet ontbreken, denk hierbij aan bemonstering. Het gebruik van hogedrukreinigers en schrobmachines verhoogt de kans op de verspreiding van listeria via luchtverplaatsing. Gebruik in plaats daarvan speciale handmatige reinigingsmaterialen met kleurcode voor vloer- en afvoerreiniging. En natuurlijk als het even kan, reinig altijd zo droog mogelijk. Listeria houdt van vocht.

Nog een tip: dagelijkse reiniging moet worden aangevuld met regelmatige stripdowns en dieptereiniging, zodat moeilijk bereikbare gebieden worden gecontroleerd. De frequentie van diepe reiniging moet gebaseerd zijn op risicobeoordeling.

Geloof het of niet!
Schoonmaakmaterialen kunnen een gigantische bron van een listeriabesmetting zijn. Een onderzoek van de Campden BRI uit 1990 toonde aan, dat 47% van het schoonmaakmateriaal positief getest zijn op listeria. Daarom zijn twee zaken van cruciaal belang: (1) een hygiënisch design en (2) een juist onderhoud van de schoonmaaktools.

Hoe dan wel?
Reinigingsgereedschappen moeten een hygiënisch goed ontwerp hebben en eenvoudig te reinigen zijn. Dus: (1) een gladde constructie; (2) constructie uit één stuk; (3) eenvoudig demontage (4) geen spleten, kieren, naden en randen. En reinigingsgereedschappen moeten op de juiste manier worden onderhouden.

Wesley de Jong,
directeur Hygienesupply

Leestip:
Deze blog is een samenvatting van het artikel Listeria bacteria, waar moet ik nou precies op letten?, dat Wesley op de website Hygienesupply plaatste. Het hele artikel bevat onder meer informatie over ‘Listeria – de feiten op een rijtje’ en beantwoordt vragen als ‘wanneer maak je je zorgen over Listeria?’. Klik daarvoor op deze link.

Deel dit artikel

Ook interessant:

15 oktober 2020

Blog: Handen thuis houden

Elkaar een hand geven, het zit er voorlopig niet in. En toch draait het vandaag, 15 oktober, om handen: het is de jaarlijkse internationale Handenwasdag. Ditmaal een bijzondere themadag,...

06 september 2019

Academie voor schoonmaaktalenten voert top 5 meest populair in augustus aan

Meer dan 11.000 mensen bereikten we met het klantenverhaal van UL-Team over het opleidingshuis van schoonmaakbedrijf Victoria. Een prachtig en praktisch verhaal over de academie voor schoonmaaktalenten, waarmee het...

17 april 2019

Blog: Wall of shame

Onlangs sprak ik met een van onze jonge veelbelovende managers. Dat mag ik vaak doen. En vaak zijn het hele jonge mensen (vindt deze 57-jarig oude man 😊). Vaak...

22 oktober 2020

Blog: De wereld draait om cijfers

De wekker gaat. Ik kijk op m’n mobieltje en zie 06.30 uur staan. De eerste cijfers van de dag. Daarna denk ik aan wat me te doen staat, die...

18 juli 2022

Blog: Een inspiratievolle zomer voor onze schoonmaak community

Lijstjes van trends, tips en how to. We zijn er allemaal dol op. Zakelijk en privé. Waarom? Omdat het zo lekker weg leest en je in korte tijd veel...

13 maart 2023

Blog: Ziekmelding, en dan begint het…?

Je medewerker meldt zich ziek en dan? Een werknemer belt om zich ziek te melden. Hij kan daardoor ‘de afspraak om arbeid te verrichten’ niet nakomen. Betaal je tijdens...

06 juni 2024

Karcher deelt uniek mondstuk hogedrukreinigers: sneller resultaat met lager verbruik energie en water

Hogedrukreiniging is al een zeer effectieve reinigingsmethode, maar Kärcher zegt deze met haar nieuwe eco!Booster spuitlans naar een heel nieuw niveau te tillen: ‘vergeleken met een standaard vlakstraalsproeier wordt de...

03 februari 2025

Blog Edgar van Engelen: Wat is de impact van trends op de schoonmakers en het schoonmaakvak?

De schoonmaakbranche is voortdurend in beweging. Technologische innovaties, maatschappelijke veranderingen en de groeiende eisen van klanten hebben een grote invloed op de manier waarop schoonmaakwerk wordt uitgevoerd. Maar wat...

27 december 2022

Blog: “Terugkijkend naar 2022 en vooruitkijkend naar 2023”

Geert van de Laar, voorzitter Code Verantwoordelijk Marktgedrag, neemt tijdens de feestdagen tijd voor bezinning. Lees zijn blog over terug- en vooruitkijken: Terugblik “Je kunt je het haast niet...

15 februari 2023

Blog: Vuilmakers

Tot voor kort was de opdrachtgever de baas en boog de opdrachtnemer voor zijn wensen, uit angst een klant te verliezen. Nu zijn de rollen omgedraaid. De opdrachtgever moet...