Column: Ben jij een Wolf of een Believer?
Winnen met ‘purpose’ en de MVO-paradox. MVO versus Winst. Hoe de MVO-Paradox met succes managen?
Een opvatting jaren geleden was dat MVO en winstgevendheid niet samengaan. “Voor de geitenwollensokken”. Voor mij vergelijkbaar met: “de aarde is plat”. En dat gedachtegoed maakt mij strijdlustig. Doet me sterk denken aan de woorden die Cornald Maas – commentator bij het Songfestival en gepassioneerde ‘believer’ van ooit weer eens een Nederlandse winnaar – in 2010 na de inzending van de verketterde draaiorgelact van Sieneke hoorde: “Geef het toch op, het wordt toch niks”.
Sinds die bloedstollende finaleavond met de onervaren Duncan Laurence en zijn liedje Arcade is de rest geschiedenis. Vanuit zijn ‘purpose’ speechte Duncan als kersverse winnaar: “Dare to dream. Music first”. Ik ondervond ook als expat bij een verpakkingsmultinational in Italië – tijdens de financiële crisis in 2012 de ‘cannot-do mindset’ van sommigen bij aanvang van een nieuwe baan met als doel om ’s werelds eerste 100% biobased kartonnen drankverpakking vóór 2020 te ontwikkelen. In mijn inwerkperiode hoorde ik: “Ach, bedrijven of consumenten willen de meerprijs van duurzame productoplossingen niet betalen, maar fijn dat je er bent en veel succes ermee”.
Daar sta je dan als een ‘small-town boy in a big arcade’. Bij mij ontstaat dan juist de gedachte: “Kan niet, kan niet”. Mijn hart klopt harder bij een vermeende ‘losing game’ en om bij MVO ervoor te zorgen dat het mes aan drie kanten snijdt: ten gunste van collega’s, klanten en consumenten (people), de natuur (planet) én de organisatie (profit).
En dan nu met de mouwen opgestroopt: is er bewezen succes van MVO? Hoe werkt dat dan en waar begin je? Ga in deze column met me mee op MVO-reis. Klik hier om verder te lezen over ‘Purpose’, verschil maken en de MVO-paradox, geschreven door auteur Erik Steijger.