Blog: Hoe veilig is een vliegveld?

Wie de laatste nieuwsbrief van het Schoonmaakjournaal gelezen heeft, is het niet ontgaan: Schiphol wil bezuinigen op de schoonmaak. Schoonmakers en FNV protesteren. “Laat Schiphol alsjeblieft geen virus broeinest worden. Minder schoonmaak betekent straks meer corona”. Het protest is begrijpelijk en minder schoonmaken zal waarschijnlijk ook eindigen in een minder schone luchthaven. Ook is het niet ondenkbaar dat je als reiziger of bezoeker meer risico loopt op een ‘kruispunt’, waar miljoenen mensen vanuit de hele wereld bijeenkomen. Maar waar moet je dan als passant van een luchthaven op letten?

Veilig maar niet safe
Er is niet veel onderzoek gedaan naar de hygiëne op luchthavens, maar een Fins onderzoek uit 2015/2016 laat zien dat het bezoeken van een luchthaven niet geheel zonder risico is. Niet dat me dat nou verbaast, interessant is wat dan precies de pijnpunten zijn. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de aanwezigheid van viraal nucleïnezuur, dat duidt op de aanwezigheid van een respiratoir virus. De onderzoekers hebben daarbij gekeken naar ‘frequent aangeraakte contactpunten’. Wat bleek? De doorgang via ‘security’ bleek het minst safe te zijn. Van alle onderzochte contactpunten was de bak waarin je je spullen moet leggen om ze door de beveiligingsscan te laten gaan relatief het meest “viraal vervuild”.

Veilig de pot op
Naast de spullenbak op ‘security’ werden op verschillende andere plekken respiratoire virussen aangetroffen, zoals op een plastic speeltoestel voor kinderen, de toetsen van een geldautomaat en de passagierszijde van het plexiglazen scherm bij de paspoortcontrole. Opmerkelijk was dat geen enkele bemonstering van de onderzochte toiletten sporen van het virale nucleïnezuur opgeleverd heeft.

Paniek?
Nee, dat gaat niet helpen en zo’n vaart zal het ook niet lopen, maar het zet je wel aan het denken. Kennelijk zijn er op een vliegveld ‘frequent aangeraakte contactpunten’, waar weinig aandacht aan besteed wordt. Ook vóór het corona-tijdperk. Wees daar als passagier op bedacht, met name als je in de kwetsbare groep zit. En natuurlijk snapt iedereen dat het runnen van een luchthaven op dit moment niet de meest lucratieve business is. Maar zodra er berichten in de media verschijnen dat ze gaan bezuinigen op de schoonmaak denk ik toch wel even…: waar gaan ze dan precies op bezuinigen? En hoe zit het dan met de hygiënische veiligheid van passagiers?

Ze kunnen de pot op. Maar gelukkig wel veilig.

Paul Harleman,
Applicatie Manager Vileda Professional Benelux
mail: paul.harleman@fhp-ww.com

Meer weten over het Finse onderzoek? Klik dan op Deposition of respiratory virus pathogens on frequently touched surfaces at airports”.