Blog: Kritische ruimtes
Mijn vrouw is een zorgprofessional en werkt in ziekenhuizen. Zij is door mij ‘besmet’. Besmet met het schoonmaakvirus. Om die reden hebben wij het nog wel eens over schoonmaakaangelegenheden. En onder de huidige omstandigheden wat vaker dan normaal.
Kritische ruimtes
In de gezondheidszorg onderscheiden we kritische ruimtes en niet-kritische ruimtes. In de Engelstalige landen hebben ze het over high risk areas. Zo behoren in een ziekenhuis de isolatiekamer en de OK tot de kritische ruimtes. In deze ruimtes bevinden zich mensen in kwetsbare toestand en om die reden gelden er andere schoonmaak- en desinfectieregels dan in de niet-kritische ruimtes. Om de patiënt beter tegen de ‘buitenwereld’ te beschermen, maar ook om de ‘buitenwereld’ beter tegen de patiënt te beschermen.
Niet kritisch wordt kritisch
Corona laat ons zien dat alles relatief is. Ook de benoeming van kritische en niet-kritische ruimtes. Een wachtkamer, normaal gesproken geen kritische ruimte, wordt nu ineens een kritische ruimte. Zeker als we er met een groepje mensen zij aan zij op onze beurt zitten te wachten. En dat besef is er ook. De gezondheidszorg richt speciale wachtkamers in met een aparte in- en uitgang voor patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het SARS CoV-2 virus, de officiële naam voor het coronavirus. En als het goed is zijn de schoonmaak- en desinfectieregels voor wachtkamers dan ook aangepast. Want zoals mijn vrouw in ons interessante gekeuvel tussen neus en lippen opmerkte: “Verandering vraagt om aanpassing”. En zo is het.
Paul Harleman
applicatie manager van Vileda Professional Benefrance
Reageren? Mail: [email protected]