Vileda Professional webinar over Stoffige zaken: “Fijnstof, een machtige miljoenenbeweging met 7000 a 12.000 doden tot gevolg”
“Er zit veel leven in een klein beetje stof”, daagt het tweede webinar van Vileda Professional Stoffige zaken uit. Vanuit de Vileda Professional missie Passion for cleaning deelt applicatiemanager Paul Harleman zoveel mogelijk wetenswaardigheden over de wereld achter schoonmaak. Op 8 mei stond het fijnstof dat natuur en mens produceren centraal. Minuscuul kleine deeltjes, waarvan we er met een beetje beweging zelf miljoenen om ons heen hebben en verspreiden, en waarvan de gevolgen desastreus kunnen zijn. “Het RIVM berekent dat fijnstof in Nederland jaarlijks 7000 a 12.000 doden tot gevolg heeft.” Bedenk je je daarbij dat op en in die fijnstofdeeltjes niet alleen chemische deeltjes zitten, maar ook bacteriën en virussen, dan ligt er een schone taak. Voor ons als mens én als schoonmaakprofessional. Zeker in deze tijd waarin bacteriën en virussen wereldwijd de hoofdrol pakken.
“Bacteriën zijn topverdedigers. Zij winnen het van de mens, want bacteriën vermenigvuldigen zich onder gunstige omstandigheden elke twintig minuten. Daardoor kunnen ze zich relatief snel aanpassen en mechanismen ontwikkelen die ze resistent maken. Bij mensen gaat de voortplanting veel langzamer”, legde Paul in het vorige webinar Microbiologie en Infectiepreventie uit. Die ‘waarschuwing’ is ook van toepassing op fijnstof. Fijnstof is namelijk een vorm van luchtverontreiniging, die onder meer bacteriën en virussen in zich kunnen herbergen. De zwevende deeltjes in de lucht zijn slechts 10 micrometer groot, waarvan onder andere wij, mensen, door bijvoorbeeld verkeer en industrie een van de bronnen zijn.
De gevaren van fijnstof zijn niet van de lucht
“Fijnstof kan ziekmakend zijn als stofdeeltjes in de longen of bloedbaan komen”. Huisstofmijt, huidschilvers, speeksel en allergenen van huisdieren, schimmels, bacteriën, sporen en virussen: ze zitten allemaal in fijnstof. “Werk je op een kantoor en heb je een printer naast je bureau staan, dan kun je via de toner van de printer chemische deeltjes inademen”, waarschuwt Paul. Geen gezonde omstandigheden.
Het nieuwe normaal, de 1,5-metersamenleving, zit er al aardig ingebakken, maar onze persoonlijke stofwolken blijken meer ruimte nodig te hebben
Na een medisch rondje over mogelijke gevolgen van fijnstof, zoals luchtweginfecties, vermoeidheid, oogirritaties, benauwdheid en luchtweginfecties, zoomt Paul in op verplaatsing. “Stof waait op door luchtbewegingen, maar ook door het gebruik van verkeerde schoonmaakmaterialen, verkeerd gebruik van goed schoonmaakmateriaal en onvoldoende stof verwijderen. En wat opwaait, daalt weer neer op het schoongemaakte oppervlak, maar adem je ook in.”
Op weg naar 2-metersamenleving
Het nieuwe normaal, de 1,5-metersamenleving, zit er al aardig ingebakken, maar onze persoonlijke stofwolken blijken meer ruimte nodig te hebben: “Rondom een bewegende mens hangt een stofwolk van 2 meter doorsnee. Een zittend, werkend mens stoot 1 miljoen stofdeeltjes per minuut af en een lopend mens maar liefst 2,5 tot 5 miljoen stofdeeltjes per minuut. Dus hou je op kantoor rustig en ga niet op volle snelheid een trap op of af. Haastige spoed is zelden goed”, adviseert Paul.
Pittige cijfers, maar in het Vileda-webinar deelt Paul ook tips: hoe kun je fijnstof verminderen? Drie mogelijkheden: ventilatie, ioniserende luchtreiniging en schoonmaak, waarvan de eerste deels effectief is om fijnstof te verminderen, de tweede discutabel volgens een RIVM-rapport uit 2010, en schoonmaak effectief is. Mits… je goed schoonmaakt.
Vijf vuistregels
Paul bouwt al twaalf jaar schoonmaakspecifieke kennis op door eigen ervaring, wetenschappelijk onderzoek te volgen en met experts en klanten in binnen- en buitenland te praten. Goed schoonmaken verlaagt de concentratie van fijnstof, dat is gezonder voor de mens en geeft een beter schoonmaakresultaat. Niets nieuws, maar hoe dan? Vijf vuistregels: (1) maak de juiste zaken schoon (looppaden, werkplekken en druk bezette ruimtes), (2) maak de zaken goed schoon (werk stofbindend, niet stof verplaatsend, door professionele disposable hulpmaterialen te gebruiken), (3) reinig zo droog mogelijk (te veel vocht bevordert de groei van micro-organismen), (4) haastige spoed is zelden goed (dat doet stof opwaaien), en (5) reinig regelmatig want een schoonmaakresultaat is slechts één a twee dagen houdbaar.
Aan Single Use vloerwissen kleven enkel voordelen
In het schoonmaakproces staan we voor keuzes: handmatig of machinaal stofwissen? Met grote of kleine vloerstofwissers? Kies je voor wasbaar of wegwerp? Vileda voert onder meer een assortiment Single Use vloerwisdoeken. Elk product heeft zijn voors en tegens, maar aan de Vileda Professional ProDust disposable vloerwisdoek kleven vooral veel voordelen: “Vloerwis kleefdoeken zijn in de meeste gevallen de beste oplossing in Single Use vloerwisdoeken”, legt Paul uit. “Je vermijdt het risico op uitzakkende olie, olieresidu op de vloer en olievlekken. Onze vloerwisdoeken hebben een hoge stofopname, je kunt er snel en hygiënisch mee stofwissen en de doeken hebben een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.”
Uitborstelen van wasbare stofwismoppen: vooral niet doen
In 2008 verscheen een rapport van Vereniging Schoonmaak Research: Gezond schoonmaken, een programma voor een betere hygiëne van de werkplek. “Nog altijd een zeer interessant en nuttig rapport, dat te bestellen is bij de VSR. Een ander VSR-onderzoek toonde aan dat uitborstelen van microvezel stofwismoppen slecht is. Een veel gehoord advies is om moppen na het wissen schoon te borstelen. Niet doen, tijdens het borstelen gaat veel stof de lucht in. Ongezond en onhygiënisch.”
Paul concludeert: “Fijnstof komt onze gezondheid niet ten goede. Goed en gezond schoonmaken is daarom het devies!”
Passion for cleaning
We all work worldwide in different markets and various functions. But what unites us all, is our Passion for Cleaning. We truly strive to understand our customers and consumers and develop solutions that make contemporary cleaning more convenient and efficient.
Leestip: