Paul Harleman van Vileda Professional: “Routinematig desinfecteren is niet zinvol. Niet doen”

“We moeten de situatie waarin we nu als gevolg van het SARS-CoV-2 virus zitten niet onderschatten, maar we moeten het ook niet overschatten en overreageren”, verduidelijkt Paul Harleman van Vileda Professional. Nu de anderhalvemetersamenleving het #nieuwenormaal wordt en schoonmaak de erkenning van cruciale beroepen heeft, komt er een nieuwe schoonmaakwereld op ons af. Met nóg meer verantwoordelijkheid bij de schoonmaakteams en vooral bij de uitvoerders, de schoonmaakhelden. Want zij staan voor de uitdaging voor veilig schoonmaken en om bacteriën en virussen te weren, in elk openbaar gebouw. Infectiepreventie is daarin cruciaal. Paul versterkte 12 jaar geleden het Vileda Professional team, niet uit commerciële overwegingen, maar om kennis over schoonmaaktechnologie, microbiologie en infectiepreventie op te bouwen. Door wetenschappelijk onderzoek te volgen en te praten met experts en klanten in binnen- en buitenland. Op 24 april deelde Paul zijn kennis tijdens een gratis webinar Basiskennis microbiologie & Infectiepreventie, en trakteerde de ruim 90 deelnemers op interessante wetenswaardigheden, zoals “Routinematig desinfecteren is niet zinvol. Dat moet je niet doen.

In het ‘woud der webinars’ organiseert Vileda Professional deze weken een aantal webinars, op 24 april Microbiologie & infectiepreventie en deze week Stoffige zaken. Over de gevaren van stof, verkeerde schoonmaakmethodes en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Op een gezonde manier schoonmaken is actueler dan ooit. Doel van de webinars is kennisoverdracht en de Vileda-missie: Passion for cleaning.

We all work worldwide in different markets and various functions. But what unites us all, is our Passion for Cleaning. We truly strive to understand our customers and consumers and develop solutions that make contemporary cleaning more convenient and efficient.

Infectiepreventie deskundigen worden steeds belangrijker
“We zijn geen infectiepreventiespecialisten, maar hebben wel kennis”, legt Paul uit. Hij neemt ons mee langs grootheden c.q. hygiënehelden als Louis Pasteur (ontdekker gevaar bacteriën), Robert Koch (ontdekker tuberculose bacterie) en Ignaz Semmelweis (handhygiëne). “Vroeger heetten ze hygiënisten, nu deskundigen infectiepreventie. Zij worden steeds belangrijker. Het doorbreken van de infectieketen, dat is infectiepreventie. Er zijn diverse methoden om micro-organismen als schimmels, bacteriën, virussen en parasieten te reduceren, zoals reinigen, desinfecteren en steriliseren, maar dan wel op de juiste manier, moment en met de juiste middelen. Velen denken nu dat routinematig desinfecteren het huidige coronavirus onder controle krijgt en dat die controle blijft, maar de Gezondheidsraad deed onderzoek naar risico’s in relatie tot het gebruik van desinfectieproducten.”

Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn. De middelen leveren een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van infecties (en dus ziekte) bij mensen en dieren. Gebruik leidt echter tot resistentie, waarbij ook versterkte resistentie tegen antibiotica kan ontstaan. Daarom is beleid nodig dat een zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen stimuleert.
Bron: Zorgvuldig omgaan met desinfectantia

Bacteriën zijn topverdedigers
Paul geeft een voorbeeld: “In 2008 brak de Mexicaanse Griep uit. Wat er toen gebeurde? In scholen werden elke 3 uur handvatten gedesinfecteerd. Dat heeft geen zin als een volgende, misschien besmette, leerling daarna datzelfde handvat beet pakt en daarna iemand anders. Je moet gericht desinfecteren. Anders heb je een dubbel probleem, want er is een risico dat bacteriën resistent worden voor desinfectieproducten. En stel dat iemand ziek wordt omdat het desinfectieproduct niet meer werkt, dan kun je hem of haar vervolgens niet genezen omdat hetzelfde micro-organisme ook resistent is tegen antibiotica. Als dat gebeurt hebben we een dubbel probleem”

“Realiseer je dat bacteriën topverdedigers zijn; zij winnen het van de mens, want bacteriën vermenigvuldigen zich onder gunstige omstandigheden elke twintig minuten. Daardoor kunnen ze zich relatief snel aanpassen en mechanismen ontwikkelen die ze resistent maken. Bij mensen gaat de voortplanting veel langzamer. Het duurt lang voordat het menselijk lichaam zich aanpast aan veranderde omstandigheden, we zijn dan generaties verder. Bovendien leven wij als mensen onnatuurlijk. We maakten vliegtuigen, reizen over de hele wereld en nemen vanuit die wereld vreemde virussen en bacteriën mee.”

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?
Hoe moeten we dan wel schoonmaken? “Mijn advies is: goed reinigen als het kan, desinfecteren als het moet. Ik bezocht in Amerika een ziekenhuis waar alle oppervlakken routine- en stelselmatig werden gedesinfecteerd, terwijl er geen aanleiding voor was. Wanneer aan oppervlakken, meubilair of voorwerpen verontreiniging met bloed of andere lichaamsvochten worden opgemerkt, dan is desinfecteren wél noodzakelijk. En ook als er sprake is van een (vermoedelijke) besmetting. Vraag je jezelf af wanneer je moet desinfecteren, kijk op de website van RIVM en zoek op infectiepreventie. Daar vind je ook informatie over welke desinfectantia de overheid adviseert. Bij twijfel niet oversteken, maar vragen om hulp.”

Wereldwijde wake-up call
“Deze corona pandemie is een wake-up call voor de wereld. Onzekerheid, angst en ongerustheid domineren de wereld. Maar het zal niet de laatste ontmoeting zijn met een virus dat we niet kennen. Vele theorieën over het virus doen de ronde. Ik ben geneigd het eens te zijn met de theorie dat de wereld overbevolkt is, dat we daardoor de natuurlijke habitat van het ‘wilde leven’ steeds verder binnendringen. De kans dat we met vreemde micro-organismen in aanraking komen, neemt daardoor toe. De kans dat er één ‘overspringt met een veel hogere mortaliteit dan SARS-CoV-2 is zeker niet uitgesloten. Of er een nationale smetvrees ontstaat? Ik sluit een ‘overschatting’ van reinigen en desinfecteren niet uit, maar onderschatting ligt ook op de loer. We zullen er mee moeten leren dealen”

Wilt u deelnemen aan de Vileda Professional webinar Stoffige zaken op vrijdag 8 mei om 10:00 uur? Stuur dan een mail naar kim.helder@fhp-ww.com

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...