Erick Huizing op aanstaand FMG congres: “Ik wil infectiepreventie smart hebben”
Wie in de gezondheidszorg werkt en de richtlijnen voor infectiepreventie wil en moet handhaven, heeft met ellelange lijsten te maken. “Je wordt er duizelig van”, stelt Erick Huizing van hygiëne-adviesbureau H&H Management. Om de Inspectie aan te tonen dat infectiepreventie ook binnen een instelling of organisatie daadwerkelijk gebeurt, zijn de lijsten nodig. Of toch niet? “Eén A3tje per maand, is voldoende voor de uitvoering en de borging. Dat leidt tot minder workload, maar ook tot een verbetering in infectiepreventie”, ervaart Huizing. Ervaringen en resultaten die hij deelt op het congres van FMGezondheidszorg en Dr. Weigert Nederland Think (C)Lean not mean, op donderdag 22 november in het Van der Valk Hotel/Restaurant Lent bij Nijmegen.
Erick Huizing was 21 jaar docent diëtiek, toegepaste huishoudwetenschappen en facilitaire wetenschappen aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Het opzetten van een mensa, dagelijks 700 eters te gast, een 6- of 7-gangendiner; het is ‘gesneden koek’. In ons gesprek over het aanstaande congres van FMGezondheidszorg en Dr. Weigert Nederland Think (C)Lean not mean wordt al snel duidelijk, dat voedselveiligheid en hygiëneregels een soort tweede natuur van Huizing zijn. “We hebben daar het hele HACCP-systeem in vroeg stadium ingevoerd en gefinetuned. Wat ik daar tegen kwam, waren heel veel en uitgebreide documenten. Ik vind het onplezierig om allerlei lijstjes en dingen te hebben waaraan je je moet houden. Dus heb ik me daarover gebogen en nagedacht hoe het beter kan. Die lijstjes heb ik teruggebracht tot één A3’tje met daarop alles wat voor inspectie en infectiepreventie dient te worden gecontroleerd en uitgevoerd door wie en wanneer.”
Succesvol
Huizing en het team van Hanze Hogeschool zijn destijds niet over één nacht ijs gegaan, mag het tijdspad bevestigen. “Het finetunen doen we al 25 jaar gedaan. En nog elke dag. Het resulteerde in een lijstje of eigenlijk één A3tje, waarmee complete verpleegafdelingen van zorginstellingen en ziekenhuizen werken.”
“Deze aanpak werpt vruchten z’n af. De kwartjes beginnen te vallen”, concludeert Huizing. “Alle facilitaire processen ‘in control’ met zo weinig mogelijk papierwerk. Van 101 lijstjes naar 1 lijstje. Je toont de inspectie ook aan, dat de preventierichtlijnen worden uitgevoerd. En afgezien van minder workload, creëren we meer betrokkenheid van de medewerkers en ervaren we een verbetering in infectiepreventie. Doordat leidinggevenden hun verantwoordelijkheid nemen, er groepsgesprekken plaatsvinden, mensen elkaar op zaken aanspreken. De mensen die kantjes eraf lopen, vallen door de mand. Je wilt erbij horen, dus doe je mee.”
Over de leverancierskant zegt Huizing tot slot: “Producenten kunnen van alles aandragen, maar ze moeten iets toevoegen, zeep kun je overal kopen. Kortom, ontzorging en samenwerking. Ik wil infectiepreventie smart hebben.”
Congres Think (C)Lean, not mean
Met het prikkelende en uitnodigende thema Facility Management Think (C)Lean, not mean nodigen beroepsvereniging FMGezondheidszorg en Dr. Weigert haar leden en overige facility managers in de gezondheidszorg uit voor een middag praktische voorbereiding op de toekomst. De congresdatum: donderdagmiddag 22 november; de locatie: Hotel-Restaurant Van der Valk Lent bij Nijmegen. Nieuwsgierig? Klik op deze link. Aanmelden? Klik op deze link.