14 april 2020

Dirk Tuip (FacilityApps): “Kennis en data delen, bittere noodzaak tegen toekomstige virusuitbraken?

Ignored, forgotten en decried; een conclusie van Boris Johnson over schoonmakers. “Dat is recht voor zijn raap, maar voor een heel groot deel wel een waarheid als een koe. Als er ergens op bespaard wordt, is het vaak op schoonmaak. Natuurlijk heeft de branche dit ook deels aan zichzelf te danken. Maar juist nu – nu in zeer korte tijd duidelijk is geworden hoe kwetsbaar we als mensen en maatschappij zijn en schoonmakers worden gewaardeerd voor hun zorg om hygiëne en veiligheid – ligt er een kans om dat structureel te veranderen. Maar hoe moeten ‘we’ dat doen?”, vraagt Dirk Tuip, CEO van start-up FacilityApps.

Schoonmakers zorgen voor hygiëne en veiligheid
“De enorme impact die dit virus heeft op zo’n beetje alle branches is bizar”, ziet Dirk. Maar de Volendammer ziet ook dat schoonmaak is plots ‘gepromoveerd’ tot een ‘vitaal beroep’; schoonmakers zorgen voor hygiëne en veiligheid. Dirk refereert aan een recente uitspraak van Boris Johnson, de minister-president van het Vereniging Koninkrijk: “I’d like to pay special mention to one group that are hugely ignored, forgotten and decried as unskilled workers – cleaners. All around the country and in this building, (they) are doing their best to keep our places hygienic and safe.”

Schoonmaak echt zichtbaar maken
“We zien ook veel meer aandacht voor hygiëne, handen wassen en schoonmaakmiddelen. De zoekopdrachten op Google bewijzen het. Hoe krijgen we het als schoonmaakbranche voor elkaar dat iedereen het belang van schoonmaak inziet en blijft inzien. Dat we schoonmaak zichtbaar maken ook wanneer deze crisis voorbij is? Iedereen kent inmiddels de onrealistische beelden van de ‘marsmannetjes’ in China, die hele straten, kantoren en publieke ruimtes desinfecteren. Schoonmaak is nu letterlijk overal nodig. Van winkelwagentjes, deurknoppen en andere ‘touchpoints’ tot trams/bussen/treinen en zelfs geld. Het lijkt wel alsof het coronavirus op alles dagen kan overleven.”

Vertrouwen creëren
Hoe zorgen we ervoor dat eindgebruikers, zoals passagiers, hotelgasten, (kantoor)medewerkers en klanten met een veilig gevoel aan het werk kunnen? Niet alleen nu tijdens de quarantaine, maar ook straks, als iedereen de boel weer moet oppakken. Dat de omgeving dus écht schoon is. Dat de eindgebruiker daar volledig op kan vertrouwen. “Hier is eigenlijk nog niet echt een antwoord op”, reageert Dirk. “We kunnen veel van de huidige situatie leren; dat een fout in de schoonmaakmethode binnen food productie en cleanrooms cruciaal kan zijn. Toch zijn zelfs daar de innovaties nog niet zo ver doorontwikkeld dat het ‘klaar’ is. Ja, er zijn kwaliteitscontroles mogelijk via steekproeven, zoals dat in de foodindustrie gebeurt met ATP-controles. Wellicht kan nanotechnologie hier een uitkomst bieden. Hoe kun je nou aantonen dat een mop of een schoonmaakmachine echt de hele vloer heeft gedaan, tot op de centimeter nauwkeurig? Hoe zou je dit snel kunnen ‘zien’. Misschien met behulp van geavanceerde camera’s of virtual/augmented reality?”

“We zitten eigenlijk nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk”
“Ik hoop dat deze crisis een aanleiding is om nu een versnelling te krijgen op dit gebied. Zeker omdat er genoeg specialisten zijn die meer pandemieën voorspellen in de toekomst. Hopelijk krijgt de schoonmaakindustrie nu ook meer de aandacht van grote en kleine tech-partijen en tech-ecosystemen die hierin gaan investeren. Dit zien we met robots in de schoonmaak. Estland is ook een mooi voorbeeld. Hier werd vorige week geïnvesteerd in een Corona Hackathon om snel nieuwe start-ups en innovaties op gang te krijgen. We zitten eigenlijk nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk.”

Data als ‘key’ om beslissingen te nemen
Data is de afgelopen jaren in heel veel bedrijven ‘key’ geworden, bijvoorbeeld om beslissingen te nemen. Of in het geval met Artificial Intelligence en Machine Learning (waar te veel data is), dat ‘software’ of een ‘robot’ dat overneemt en zelf leert van die data. Al jaren meten onze klanten de schoonmaakkwaliteit van duizenden gebouwen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Er zijn veel verschillende soorten gebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, hotels, vakantieparken en fabrieken. Denk ook aan openbare gelegenheden als vliegvelden, metro- en treinstations, bussen en trams.

“Vaak houden bedrijven de data voor zichzelf”
Zeker in het licht van de GDPR/AVG is dat meer een must geworden. Hoe mooi zou het zijn als we data nu in kunnen zetten om deze crisis te lijf te gaan? Hoe krijgen we het voor elkaar dat juist deze crisis ervoor zorgt, dat we data sneller en makkelijker kunnen delen? Met als doel om daar sneller van te leren en uiteindelijk de maatschappij (mensen en bedrijven samen) te helpen. Zelf ben ik – mede om deze ontwikkeling harder te laten gaan – board member geworden van Facility Data Standard en betrokken bij AMDEX, om te zien of we ‘use cases’ voor elkaar kunnen krijgen op het gebied van data-marktplaatsen.”

Innoveren door samen te werken
Dirk illustreert het belang van delen: “Recent zagen we een discussie ontstaan over Philips: kan de Amerikaanse overheid in deze tijden van nood door wetgeving verplichten alleen nog maar voor Amerika te produceren? We zagen ook een discussie rondom de ‘receptuur’ van het Zwitserse Roche. Allerlei belangen die spelen: welk belang is nu het meest belangrijk? Hoe kunnen we over commerciële belangen heen stappen en zorgen dat we juist nu innoveren door samen te werken? Dat we ons ‘openen’ en – in dit geval – data en kennis beschikbaar stellen?

Wat zou er dan mogelijk zijn?
Stel dat je weet: (1) welke gebouwen en ruimtes er in gebruik zijn, met welke bezettingsgraad: wanneer zijn deze voor het laatst gereinigd, ontsmet of gedesinfecteerd; (2) welk materieel er in gebruik is en hoe effectief wordt alles gebruikt; (3) welke mensen er op bepaalde plaatsen zijn geweest en wat hun status is: niet ziek geweest, wel/geen koorts?

Direct in kunnen spelen op virusbrandhaarden
Dirk vervolgt: “Wat als we deze data kunnen koppelen aan (nieuwe) virusbrandhaarden en zo sneller kunnen zien welke mensen er geweest zijn? Zodat we sneller en effectiever kunnen reageren op dergelijke situaties? Tot voor kort zouden mensen hier weinig waarde aan hebben gehecht. Maar is dit, na wat we de laatste weken hebben gezien, bittere noodzaak in de toekomst? We moeten ons nu daarop voorbereiden. We zullen dan nog wel een aantal discussies krijgen over algemeen nut versus privacy.”

Snel ideeën tot leven brengen
Er is een combinatie nodig van mensen en middelen op het gebied van tech, software en data, diepe kennis van de industrie en een moderne, open mindset en een cultuur om patronen te doorbreken. Hier zijn start-ups nodig om deze ideeën snel tot leven te brengen om op een ‘lean start-up’ manier stappen te maken. Frankrijk lanceerde vorige week al een fonds om start-ups te helpen, want zij maken de toekomst. Estland organiseerde een speciale Corona Hackathon. Het is zeker nu in deze crisis van algemeen belang, omdat dit links of rechtsom de toekomst is… Wanneer volgen ‘wij’?”, daagt Dirk uit.

Over Dirk Tuip 
Al vroeg kwam Dirk in aanraking met de schoonmaakbranche. De handbal-topsporter had zijn eerste bijbaantje als medewerker specialistische reiniging bij Succes Schoonmaak, hoofdsponsor van Handbalvereniging Volendam waar Dirk speelde. Inmiddels is Dirk ‘aanvoerder’ van meerdere tech-bedrijven: founder en aandeelhouder van data driven online marketingbureau SearchUser. CEO van start-up FacilityApps, een app-platform voor schoonmaakbedrijven en hoveniers, met inmiddels meer dan 8000 gebruikers uit meer dan 10 verschillende landen. En initiator van H20 esports campus Amsterdam, dat haar deuren in maart zou openen, totdat Corona daar abrupt de pauzeknop indrukte.

Deel dit artikel

Ook interessant:

17 april 2024

Hijman tekent sponsorovereenkomst met Janneke Boonzaaijer

Hijman tekent een sponsorovereenkomst voor meerdere jaren met Nederlands kampioene eventing Janneke Boonzaaijer. Roland Wink van Hijman vertelt waarom het bedrijf voor deze samenwerking met Janneke Boonzaaijer kiest: “Eventing...

27 november 2018

Onderzoek ergonomie: UNGER-vloerreinigingssysteem erGO! clean minder belasting

Als onderdeel van het vergelijkend onderzoek heeft het Instituut voor Arbo & Ergonomie van prof.dr.ing. Karsten Kluth van de Universiteit van Siegen diverse mopsystemen getest op ergonomie. Het innovatieve...

11 juli 2024

Tegemoetkoming in kosten pensioenadvies voor mkb-ondernemers

MKB-Nederland en VNO-NCW bieden mkb-ondernemers een tegemoetkoming aan ter waarde van € 2.000  om tot een pensioenregeling voor hun medewerkers te komen. Maximaal 100 ondernemers kunnen met deze tegemoetkoming...

07 januari 2025

Met een dikke 8 verlengen CSU en Golden Green Hotels hun samenwerking

CSU en de Golden Green Hotel Groep verlengen hun partnerschap met minstens drie jaar. De hotelgroep, met vestigingen in het centrum van Leiden, noemt de constante hoge kwaliteit, uitstekende...

17 april 2023

Een waardevolle ontmoeting voor FMNEXTGEN bij RAI Amsterdam

Breng je een bezoek aan RAI Amsterdam, dan zie je hallen gevuld met stands, producten en heel veel mensen. Zoals bij Interclean. Op 13 april zagen we iets anders....

06 mei 2024

Schoonmaak Vakdagen keren in 2024 terug op 5 en 6 november

Na opnieuw een succesvolle editie in 2023, keren de Schoonmaak Vakdagen terug in Expo Houten op 5 en 6 november 2024. De beursvloer was niet eerder zo vol als...

20 oktober 2023

#FOTOFRIDAY Bijzondere ‘kunstklus’

Schoonmaakorganisatie Wouters deelt hun verhaal over een bijzondere klus in het gemeente huis van Berg en Dal. In opdracht van de gemeente hebben zij daar een kleurrijk kunstwerk in...

18 maart 2024

De nominaties Amsterdam Innovation Award 2024 zijn bekend

De Amsterdam Innovation Award is één van de hoogtepunten van Interclean Amsterdam (14-17 mei) in RAI Amsterdam. De organisatie heeft opnieuw een groot aantal inzendingen van hoge kwaliteit ontvangen,...

18 februari 2025

De Lelie ontvangt PSO Prestatieladder niveau 3

Op vrijdag 17 februari 2025 ontving het Bossche schoonmaakbedrijf De Lelie BV de PSO Prestatieladder, niveau 3. Eigenaren William de Haas en Antoine de Haas zijn kei trots op...

03 juli 2023

Blog: Zijn verenigingen waardevol?

De wereld om ons heen verandert continu en zo ook de kijk op het verenigingsleven. Ooit ontstonden verenigingen door mensen die zich met en voor een bepaald doel organiseerden,...